Wat kan vaseline voor je huid betekenen?

Vaseline, ook wel bekend als petrolatum, is een goedje dat in veel huishoudens wel te vinden is. Een grote en uitgebreide introductie voor deze stof is dan ook niet nodig, maar wat is vaseline eigenlijk? Is vaseline goed voor de huid? Ik geef je graag informatie over wat het nut is van vaseline en wat het voor je huid kan doen.

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Wat is vaseline?

Vaseline is een stof die afkomstig is van petroleum, wat een oliesoort is. Petroleum ontstaat wanneer plantaardig en dierlijk leven diep in de aardkorst zijn blootgesteld aan extreem hoge druk of temperaturen. De vaseline die van deze olie wordt gemaakt, is ontdekt in 1872. Sinds die tijd wordt het erg veel in cosmetische producten verwerkt. Ook wordt het regelmatig als opzichzelfstaand cosmetisch product gebruikt.

Vaseline tegen droge huid

vaseline goed voor de huid

Vaseline wordt veel gebruikt in het verzorgen van de droge en eczeem gevoelige huid. Het heeft namelijk een occlusieve werking; dit betekent dat het een laagje over de huid legt waardoor vocht minder uit de huid kan verdwijnen. Dit helpt ontzettend goed om een beschadigde huidbarrière te verbeteren.

Bij een droge huid of eczeem is de huidbarrière niet meer hoe hij hoort te zijn. Vandaar dat dermatologen wereldwijd dol zijn op dit ingrediënt. Wanneer er sprake is van eczeem en het smeren van vette middelen zoals vaseline niet volstaat, kan een arts het gebruik van vaseline combineren met speciale voorgeschreven medicijnzalven.

Vaseline goed voor de huid?

Ja, vaseline is goed voor de huid! Het fijne van vaseline is dat het erg stabiel is en daarom bijna nooit een allergische reactie veroorzaakt. Dus ook super geschikt voor de meest gevoelige huidtypes.

Lees ook over de ingrediënten: sheabutterniacinamide, glycerine, ureum en zinkoxide

Wist je dat?

  • Vaseline sluit de huid helemaal niet volledig af zoals veel mensen denken. Van “verstikken” is dus geen sprake. Verschillende studies hebben dit aangetoond en het is dus een echte fabel!
  • Vaseline veroorzaakt bijna nooit puistjes bij mensen. Hier is alleen kans op als je het smeert op een huid die al vettig is van zichzelf.
  • Het nadeel van vaseline is dat het vaak erg plakkerig is. Daarom is het in onze Droge Huid zalf ook samen met het ingrediënt Isopropylmyristaat gecombineerd. Dit geeft een niet-plakkerig effect en zorgt ervoor dat deze vaseline zonder parfum makkelijker te smeren is. Samen met abrikozenpitolie en vitamine E is de Droge Huid zalf dé oplossing voor een schrale, droge huid.
  • Heb je een droge huid en/of droge handen, maar gebruik je liever geen producten die vaseline bevatten, dan kun je mijn Bodycrème en Droge Handen crème gebruiken. Deze crèmes bevatten onder meer ureum en dat werkt vochtvasthoudend waardoor de huid langdurig gehydrateerd wordt.

Literatuur

  • Czarnowicki, T., Malajian, D., Khattri, S., da Rosa, J. C., Dutt, R., Finney, R., Dhingra, N., Xiangyu, P., Xu, H., Estrada, Y.D., Zheng, X., Gilleaudeau, P., Sullivan-Whalen, M., Suaréz-Fariñas, M., Shemer, A., Krueger, J.G. & Guttman-Yassky, E. (2016). Petrolatum: barrier repair and antimicrobial responses underlying this “inert” moisturizer. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 137(4), 1091-1102.
  • Ghadially, R., Halkier-Sorensen, L., & Elias, P. M. (1992). Effects of petrolatum on stratum corneum structure and function. Journal of the American Academy of Dermatology, 26(3), 387-396.