Wat kan vaseline voor je huid betekenen?

Overige
Wat kan vaseline voor je huid betekenen?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Vaseline, ook wel bekend als petrolatum, is in veel huishoudens te vinden. Een grote en uitgebreide introductie is dan ook niet nodig. Wat is vaseline eigenlijk? Is vaseline goed voor de huid? En kun je vaseline op je gezicht smeren? Ik deel tips en leg je uit wat vaseline voor je huid kan doen.

Wat is vaseline?

Vaseline is een stof die afkomstig is van petroleum, wat een oliesoort is. Petroleum ontstaat wanneer plantaardig en dierlijk leven diep in de aardkorst zijn blootgesteld aan extreem hoge druk of temperaturen. De vaseline die van deze olie wordt gemaakt, is ontdekt in 1872. Sinds die tijd wordt het erg veel in cosmetische producten verwerkt. Ook wordt het regelmatig als opzichzelfstaand cosmetisch product gebruikt.

Vaseline tegen droge huid

vaseline goed voor de huid

Vaseline wordt veel gebruikt in het verzorgen van de droge en eczeem gevoelige huid. Het heeft namelijk een occlusieve werking; dit betekent dat het een laagje over de huid legt waardoor vocht minder uit de huid kan verdwijnen. Dit helpt ontzettend goed om een beschadigde huidbarrière te verbeteren.

Bij een extreem droge huid of eczeem is de huidbarrière niet meer hoe hij hoort te zijn. Vandaar dat dermatologen wereldwijd dol zijn op dit ingrediënt. Wanneer er sprake is van eczeem en het smeren van vette middelen zoals vaseline niet volstaat, kan een arts het gebruik van vaseline combineren met speciale voorgeschreven medicijnzalven.

Vaseline goed voor de huid?

Ja, vaseline is goed voor de huid! Kun je vaseline op je gezicht smeren? Ja, je kunt vaseline ook zeker gebruiken voor het gezicht als je dit prettig vindt. Vaseline is wel vettiger dan een crème. Ook voor de gevoelige huid is vaseline een zeer geschikt ingrediënt, omdat vaseline bijna nooit een allergische reactie veroorzaakt.

Lees ook over de ingrediënten: sheabutterniacinamide, glycerine, ureumzinkoxide, salicylzuur, sulfur, glycolzuur en: wat is tretinoïne?

Is vaseline/minerale oliën veilig? Hoe zit het met MOSH en MOAH?

MOSH en MOAH zijn zogenaamde koolwaterstoffen. MOSH zijn verzadigde koolwaterstoffen en MOAH zijn aromatische koolwaterstoffen. Deze stoffen hebben negatief in het nieuws gestaan in verband met vervuilingen die kunnen ontstaan bij de productie van minerale oliën. Als vaseline/petrolatum puur en gezuiverd is, zijn er geen gezondheidsrisico’s verbonden aan het gebruik van dit ingrediënt in cosmetica. In de Drs Leenarts-producten is uiteraard gebruikgemaakt van de gezuiverde vorm zonder MOSH en MOAH. Bovendien komt een cosmeticaproduct ook niet zomaar op de markt, een product moet eerst aan allerlei veiligheidseisen voldoen.

Wist je dat?

  • Vaseline sluit de huid helemaal niet volledig af zoals veel mensen denken. Van ‘verstikken’ is dus geen sprake. Verschillende studies hebben dit aangetoond en het is dus een echte fabel! Vaseline verstopt geen poriën.
  • Vaseline veroorzaakt geen puistjes bij mensen. Wel is vaseline waarschijnlijk niet zo prettig voor mensen die een vettere huid hebben.
  • Het nadeel van vaseline is dat het vaak erg plakkerig is. Daarom is het in onze Droge Huid zalf ook samen met het ingrediënt Isopropylmyristaat gecombineerd. Dit geeft een niet-plakkerig effect en zorgt ervoor dat deze vaseline zonder parfum makkelijker te smeren is. Samen met abrikozenpitolie en vitamine E is de Droge Huid zalf dé oplossing voor een schrale, droge huid.
  • Heb je een droge huid en/of droge handen, maar gebruik je liever geen producten die vaseline bevatten, dan kun je mijn Bodycrème en Droge Handen crème gebruiken. Deze crèmes bevatten onder meer ureum en dat werkt vochtvasthoudend waardoor de huid langdurig gehydrateerd wordt.

Literatuur

  • Czarnowicki, T., Malajian, D., Khattri, S., da Rosa, J. C., Dutt, R., Finney, R., Dhingra, N., Xiangyu, P., Xu, H., Estrada, Y.D., Zheng, X., Gilleaudeau, P., Sullivan-Whalen, M., Suaréz-Fariñas, M., Shemer, A., Krueger, J.G. & Guttman-Yassky, E. (2016). Petrolatum: barrier repair and antimicrobial responses underlying this “inert” moisturizer. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 137(4), 1091-1102.
  • Ghadially, R., Halkier-Sorensen, L., & Elias, P. M. (1992). Effects of petrolatum on stratum corneum structure and function. Journal of the American Academy of Dermatology, 26(3), 387-396.