Rode bultjes op bovenarm of benen (Keratosis Pilaris)

De kleine, harde en vaak ook ruwe rode bultjes op bovenarm, wangen of benen komen bij heel veel mensen voor. De medische term voor dit verschijnsel is Keratosis pilaris. Het lijkt een beetje op kippenvel. Hoe kan je deze huid verzorgen? Helpt een crème tegen Keratosis pilaris?  Als dermatoloog leg ik het je graag uit.

Keratosis pilaris in het kort

  • Keratosis pilaris herken je door ruwe rode bultjes op armen en benen.
  • De rode bultjes zitten op plekjes waar een haar uit de huid komt.
  • De bultjes voelen ruw aan als je over de huid wrijft. Ze lijken soms een beetje op kippenvel en kunnen ontsteken.
  • Er bestaat helaas geen wondermiddel dat voor keratosis pilaris oplossing biedt. Wel kun je scrubben of een crème met ureum of salicylzuur smeren om de huid wat zachter te maken.
  • Keratosis pilaris zien we vaker bij mensen bij wie astma, eczeem of hooikoorts in de familie voorkomt.
Naar webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Verloop en klachten

Keratosis pilaris komt vaker voor bij kinderen en volwassenen bij wie in de familie hooikoorts, astma of eczeem voorkomt. De rode bultjes op de huid worden veroorzaakt doordat er een hoornpropje zit, precies daar waar een haar uit de huid komt. In de loop der jaren verdwijnen de bultjes vaak, maar er zijn ook volwassenen die er lang last van blijven houden.

Keratosis pilaris is volstrekt onschuldig. Het geeft geen klachten zoals jeuk of pijn. Maar zeg nou eerlijk, vervelend is het wel! Iedereen wil toch het liefst een zacht aanvoelende huid.

Behandeling is jammer genoeg niet zo makkelijk. Je kan door scrubben of het smeren van een crème de huid soms iets zachter maken, maar de rode bultjes op benen en armen komen soms gewoon weer terug.

Video

Hoe herken ik het?

Keratosis pilaris bevindt zich op wangen, op de buitenkant van bovenarmen en op de benen. Je ziet allemaal kleine rode bultjes en de huid voelt ruw aan, als schuurpapier. Heel soms ontstaan er ook ontstekingen en zijn er puskopjes te zien. Net alsof je acne op je armen hebt.

Voorbeeld-huidaandoening-Keratosis-Pilaris-ruwe-rode-bultjes-op-armen-en-benen foto keratosis-pilaris-rode-bultjes-op-armen-en-benen-voorbeeld-huidaandoening-dermatoloog

Foto: keratosis pilaris in de vorm van kleine rode bultjes op arm

Naar webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Behandeling keratosis pilaris

Door te scrubben kun je soms de huid wat zachter maken, maar helaas komen de rode bultjes op de huid vaak weer terug. Ook kun je de huid verzorgen met een crème die ureum of salicylzuur bevat. Deze ingrediënten zorgen voor een verzachtende werking. Ze laten het hoornpropje langzaam verdwijnen.

Mijn tips

Tip 1

Een crème tegen keratosis pilaris die kan helpen, is een crème met ureum. Mijn herstellende bodycrème bevat 5% ureum en is parfumvrij.Dr Leenarts herstellende bodycreme 150 en 15 ml

Neem contact op Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Mail ons

Veelgestelde vragen

Kleine pukkeltjes op armen, is dat keratosis pilaris?

Dat zou goed kunnen, want keratosis pilaris herken je aan allemaal kleine rode bultjes op de huid. De bultjes op de bovenarm kunnen ontsteken en soms zie je puskopjes. Dan is het net alsof je acne op de armen hebt.

Ik heb keratosis pilaris op mijn gezicht, hoe behandel ik dit?

De gezichtshuid is dunner en gevoeliger dan de huid op je bovenarmen en onderbenen. Dus heb je keratosis pilaris op het gezicht, dan helpt een crème met ureum of salicylzuur het beste. Scrubben kan je beter achterwege laten.

Ik heb rode puntjes op mijn onderbenen, zijn dit rode scheerbultjes?

Die rode puntjes op je onderbenen hoeven niet per se van het scheren te komen. Dit kan ook duiden op keratosis pilaris, wat vaak voorkomt op de onderbenen. Na het scheren voelt deze huid misschien wel glad, maar zie je tóch allemaal rode puntjes op de onderbenen. De huid scrubben en insmeren met een ureum crème kan helpen.

Heb je nog een vraag? Je kan me altijd een mail sturen! contact@drleenarts.com

Lees meer