Rode bultjes op bovenarm of benen (keratosis pilaris)

Volwassen huid
Rode bultjes op bovenarm of benen (keratosis pilaris)
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Ze zien eruit als kippenvel en voelen aan als schuurpapier: de kleine, rode bultjes op bovenarm, wangen of benen. Deze bultjes komen bij heel veel mensen voor en zijn dus eigenlijk een soort van normaal. Toch heeft dit verschijnsel een medische term: keratosis pilaris. Hoe kan je deze huid verzorgen? Helpt een crème tegen keratosis pilaris? Als dermatoloog leg ik het je graag uit.

Drs Leenarts over keratosis pilaris

Tips bij rode bultjes op bovenarm of benen

  • Keratosis pilaris op je gezicht? Scrubben kan je dan beter achterwege laten; de gezichtshuid is dunner en gevoeliger dan de huid op je bovenarmen en onderbenen. Ga liever voor een crème met ureum of salicylzuur.
  • Soms helpt het om de armen of benen te scrubben met een scrubhandschoen of scrubcrème.
  • Een crème tegen keratosis pilaris die kan helpen, is een crème met ureum. Mijn Bodycrème bevat 5% ureum en is parfumvrij.

“Keratosis pilaris is volstrekt onschuldig. Het geeft geen klachten zoals jeuk of pijn, maar vervelend is het wel.”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over keratosis pilaris

Kleine pukkeltjes op armen, is dat keratosis pilaris?

Dat zou goed kunnen, want keratosis pilaris herken je aan allemaal kleine rode bultjes op de huid. De bultjes op de bovenarm kunnen ontsteken en soms zie je puskopjes. Dan is het net alsof je acne op de armen hebt.

Ik heb rode puntjes op mijn onderbenen, zijn dit rode scheerbultjes?

Die rode puntjes op je onderbenen hoeven niet per se van het scheren te komen. Dit kan ook duiden op keratosis pilaris, wat vaak voorkomt op de onderbenen. Na het scheren voelt deze huid misschien wel glad, maar zie je tóch allemaal rode puntjes op de onderbenen. De huid scrubben en insmeren met een ureum crème kan helpen.

Meer advies van Drs Leenarts

huid allergie en een allergie test op rug

Huidallergie

Drs Leenarts over huidallergie Tips bij huidallergie “Ik geef mijn patiënten altijd het advies: als het lekker ruikt, zit er parfum in. En het maakt niets uit of dat een chemische geurstof is of een […]