Rode bultjes op bovenarm of benen (keratosis pilaris)

Volwassen huid
Rode bultjes op bovenarm of benen (keratosis pilaris)
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Ze zien eruit als kippenvel en voelen aan als schuurpapier: de kleine, rode bultjes op bovenarm, wangen of benen. Deze bultjes komen bij veel mensen voor en zijn heel normaal. Toch heeft dit verschijnsel een medische term: keratosis pilaris. Hoe kan je deze huid verzorgen? Helpt een crème tegen keratosis pilaris? Als dermatoloog leg ik het je graag uit.

Drs Leenarts over keratosis pilaris

In het kort

 • Keratosis pilaris herken je aan de kleine, rode bultjes op armen en benen. Ze voelen ruw aan als je over de huid wrijft. Ze lijken soms een beetje op kippenvel en kunnen ontsteken.
 • De rode bultjes zitten op plekjes waar een haar uit de huid komt.
 • Er bestaat helaas geen wondermiddel voor keratosis pilaris. Wel kun je scrubben (ik tip mijn Body scrub) of een crème met ureum of salicylzuur smeren om de huid wat zachter te maken.
 • We zien deze huidaandoening vaker bij mensen bij wie astma, eczeem of hooikoorts in de familie voorkomt.

Verloop en klachten

De rode bultjes die bij keratosis pilaris op de huid te zien zijn, worden veroorzaakt doordat er een hoornpropje zit — precies daar waar een haar uit de huid komt. In de loop der jaren verdwijnen de bultjes vaak, maar er zijn ook volwassenen die er lang last van blijven houden.

Deze huidaandoening komt vaker voor bij kinderen en volwassenen bij wie in de familie hooikoorts, astma of eczeem voorkomt.

 

 

Hoe herken ik de bultjes?

Keratosis pilaris bevindt zich op wangen, op de buitenkant van bovenarmen en op de benen. Je ziet allemaal kleine rode bultjes en de huid voelt ruw aan, als schuurpapier. Heel soms ontstaan er ook ontstekingen en zijn er puskopjes te zien, waardoor het lijkt alsof je acne op je armen hebt.

 

Foto: keratosis pilaris in de vorm van kleine rode bultjes op de arm

Behandeling keratosis pilaris

Behandeling is jammer genoeg niet zo makkelijk. Door te scrubben kun je soms de huid wat zachter maken, maar helaas komen de rode bultjes op de huid vaak weer terug.

 

Wat helpt echt tegen keratosis pilaris?

Wel kun je de huid verzorgen met een crème die ureum of salicylzuur bevat. Deze ingrediënten zorgen voor een verzachtende werking. Ze laten het hoornpropje langzaam verdwijnen.

Tips bij rode bultjes op bovenarm of benen

 • Keratosis pilaris op je gezicht? Scrubben kan je dan beter achterwege laten; de gezichtshuid is dunner en gevoeliger dan de huid op je bovenarmen en onderbenen. Ga liever voor een crème met ureum of salicylzuur.
 • Soms helpt het om de armen of benen te scrubben met een scrubhandschoen of scrubcrème.
 • Een crème tegen keratosis pilaris die kan helpen, is een crème met ureum. Mijn Bodycrème bevat 5% ureum en is parfumvrij.
Keratosis pilaris rode bultjes op bovenarm en of benen

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over keratosis pilaris

Kleine pukkeltjes op armen, is dat keratosis pilaris?

Dat zou goed kunnen, want keratosis pilaris herken je aan allemaal kleine rode bultjes op de huid. De bultjes op de bovenarm kunnen ontsteken en soms zie je puskopjes. Dan is het net alsof je acne op de armen hebt.

Ik heb rode puntjes op mijn onderbenen, zijn dit rode scheerbultjes?

Die rode puntjes op je onderbenen hoeven niet per se van het scheren te komen. Dit kan ook duiden op keratosis pilaris, wat vaak voorkomt op de onderbenen. Na het scheren voelt deze huid misschien wel glad, maar zie je tóch allemaal rode puntjes op de onderbenen. De huid scrubben en insmeren met een ureum crème kan helpen.

Meer advies van Drs Leenarts

 • Vrouw met acne op haar gezicht

  Acne

  Acne is een van de bekendste huidaandoeningen en komt vaak voor. Meestal tijdens de puberteit, maar je kunt er ook op oudere leeftijd last van hebben. Het belangrijkste is om niet aan de puistjes te zitten. Meer tips lees je hier.
 • urticaria netelroos galbulten

  Urticaria (neteloos, galbulten)

  Galbulten, netelroos… De medische benaming is urticaria. Hierbij krijg je een sterk jeukende huiduitslag, met rode verdikte plekjes. Ik leg je uit wat je eraan kunt doen.
 • huid allergie en een allergie test op rug

  Huidallergie

  Jarenlang kun je zonder problemen een crème gebruiken en dan ineens een allergische reactie krijgen. We spreken dan van een huidallergie. Ik leg je uit wat je kunt doen als je een allergische reactie van de huid hebt.