Rosacea

Volwassen huid
Rosacea
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Rosacea is een chronische huidziekte met als typisch kenmerk: felrode wangen en neus. Het betekent letterlijk: ‘rood als een roos’. Rosacea gaat vaak gepaard met ontstekingen van het haar-talgkliercomplex en komt erg veel voor, iets vaker bij vrouwen dan bij mannen. Behandeling kan lastig zijn, maar ik heb een paar goede tips voor je.

Drs Leenarts over rosacea

Tips bij rosacea

  • Wees een beetje lief voor je huid. Gebruik milde producten, zonder parfum of andere ingrediënten die de huid irriteren.
  • Druk geen puistjes uit! Wanneer je talg uit een puist naar buiten drukt, druk je eigenlijk ook altijd talg dieper de huid in. En hierdoor ontstaan diepere ontstekingen.
Rosacea is een huidaandoening die vele gezichten heeft. Van een beetje roodheid op de wangen (couperose) tot heftige ontstekingen.

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over rosacea

Heb ik rosacea?

Rode vlekken in het gezicht, roodheid in het gelaat, een rode neus. Als je er met regelmaat last van hebt, denk je al snel: heb ik rosacea? Dat huid rood kleurt na inspanning, is normaal. Maar als je vaak last hebt van roodheid in je gezicht, zelfs wanneer je geen inspanning doet, dan kan het zijn dat je rosacea hebt. Ga voor jezelf de rosacea symptomen na: een gevoelige of branderige huid, zichtbare gesprongen bloedvaatjes, bultjes of pukkels.

Hoe zit het met rosacea en het weer?

Vaak hebben mensen met rosacea extra last in de winter. En dan met name vanwege de verschillende temperatuurswisselingen. Bijvoorbeeld als je van de koude buitenlucht een warme ruimte binnenkomt. Maar er zijn ook mensen die vooral in de zomer, door de zon, meer last krijgen van rosacea.

Kan rosacea door medicijnen veroorzaakt worden?

Wanneer iemand vaatverwijdende medicatie gebruikt, bijvoorbeeld bloeddrukverlagers, kunnen de bloedvaatjes in de huid iets verwijden. Dit kan ervoor zorgen dat de roodheid toeneemt. Ook kunnen corticosteroïden (prednison of in hormoonzalven) rosacea uitlokken of verergeren.

Komt rosacea door voeding?

Nee, de oorzaak van rosacea ligt niet in voeding. En dus is er ook geen speciaal rosacea dieet waardoor de klachten zullen verdwijnen. Jammer is dat, want dat zou echt een mooie oplossing zijn… Wel is het zo dat bij gebruik van bepaalde voedingsmiddelen de roodheid – tijdelijk – kan verergeren. Met name alcohol en scherp gekruid eten hebben deze eigenschap.

Is rosacea besmettelijk of gevaarlijk?

Nee, de huidaandoening rosacea is niet gevaarlijk. En gelukkig is het ook niet besmettelijk. Wel bestaat er een vorm van rosacea die in de ogen voorkomt. Dit kan oogproblemen veroorzaken. Heb je rosacea en oogklachten? Dan is het belangrijk om je huisarts of oogarts te bezoeken voor een oogcontrole.

Hoe spreek je rosacea uit?

Dokters spreken rosacea uit als rosáásea. In deze video hoor je het mij zeggen!

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

Vrouw die huid verzorgt met grote glimlach

Huidverzorging

De huid is ons visitekaartje. Belangrijk dus om de huid – ons grootste orgaan – goed te verzorgen. Hoe houd je je huid gezond? En hoe weet je welke verzorging jouw huid nodig heeft? En wat zijn goede producten? Ik geef advies over huidverzorging.