Acne

Volwassen huid
Acne
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Acne is misschien wel een van de bekendste huidaandoeningen en komt vaak voor. Meestal tijdens de puberteit, maar helaas kun je ook op oudere leeftijd last hebben van acne. Het belangrijkste is om niet aan de puistjes te zitten. Meer tips nodig? Ik geef advies over huidverzorging bij acne.

Drs Leenarts over acne

Tips bij puistjes

  • Maak je huid schoon met de Schuimende Gezichtsreiniger. Ingrediënten als salicylzuur en glycolzuur zijn bewezen effectief bij de verzorging van acne-gevoelige huid. Let op: intensief schoonmaken, enorm scrubben en boenen kan acne verergeren.
  • Bijna elke vette of onzuivere huid heeft baat bij gezichtsverzorging met salicylzuur. Daarom ontwikkelde ik Salicylzuur 1% Gel, ook wel bekend als BHA (beta hydroxy acid), om mee-eters en verstopte talgklieren te verhelpen en te voorkomen.
  • Laat je huid met rust en zit zo min mogelijk aan je gezicht. Ga geen puisten uitknijpen, want dan druk je talg verder de huid in en vererger je ontstekingen. Niet knijpen, maar aanstippen!
  • Ga je op vakantie? Ga door met de acne behandeling, zelfs als je huid in de zomer wat beter lijkt. Het kan dat je anders na de zomer weer een terugval hebt.
  • Voelt je huid erg droog aan na behandeling met anti-acne middelen? Gebruik dan een goed product om je huid te verzorgen. Bij voorkeur een crème zonder parfum of andere allergenen om te voorkomen dat je een allergie ontwikkelt.
  • De gezichtshuid kan ook onrustig en geïrriteerd raken door het dragen van een mondkapje. Een term die hiervoor regelmatig voorbijkomt, is maskne, wat eigenlijk heel goed de lading dekt! In deze blog geef ik een aantal tips over dit specifieke onderwerp.

puistjes acne afblijven niet knijpen maar stippen

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over acne

Gaan puisten weg door de zon?

Nee. Dat lijkt soms zo omdat de zon een beetje ontstekingsremmend werkt, dus de roodheid kan wel iets verdwijnen. Daarbij vallen puistjes ook wat minder op als je bruin bent. Maar puisten gaan zeker niet weg door de zon. Door zonblootstelling verdikt de hoornlaag van de huid en zo ontstaat er sneller een afsluiting van de talgklier. Dit is waarom je na een zonvakantie vaak een verslechtering van je huid kan zien. Het is daarom belangrijk om door te gaan met behandelen, ook als je op vakantie bent. En belangrijk: blijf zonbescherming gebruiken. Op deze manier ga je zonschade en huidveroudering tegen.

Helpt tandpasta tegen puistjes?

Puistjes en tandpasta, het is geen goede combinatie. Tandpasta is niet bedoeld om op je huid te blijven zitten en kan voor enorme irritatie zorgen. Ook middelen als zeep, citroen, zout of een scrub helpen niet tegen acne. Gebruik liever een mild product dat puistjes kan indrogen, zoals mijn Aanstiplotion.

Hoe kan ik het beste acne littekens behandelen?

Sowieso is het belangrijk om je te realiseren dat heel veel littekens en rode vlekjes ook nog spontaan zullen verbeteren. Maar ben je ongeduldig en wil je meteen actie, bezoek dan een huidtherapeut voor het bespreken van de mogelijkheden.

Wat te doen bij puisten die niet weggaan?

In dit geval zou ik adviseren een afspraak met je huisarts of dermatoloog te maken om te bekijken welke acne behandeling voor jou geschikt is.

Puisten verwijderen in één dag, kan dat?

Puistjes bestrijden in één dag of nacht. Het zou fantastisch zijn als dat kon! Maar helaas, vaak heeft een puistje wat meer tijd nodig om te verdwijnen: de huid is in de talgklier ontstoken. Wel kun je een puistje aanstippen met mijn Aanstiplotion. De lotion heeft een indrogende en antibacteriële werking en helpt het puistje sneller te laten verdwijnen.

Helpt vaseline tegen acne?

Vaseline is een goede manier om de huid vet te houden, maar helpt niet tegen puisten. Wel kan je, nadat een puistje een korstje is geworden, de huid plaatselijk verzorgen met vaselinezalf.

Wat betekenen puistjes op kin?

Puistjes kunnen op meerdere plekken voorkomen op het gezicht, dus ook op de kin. Wanneer iemand menstrueert kan de kin een voorkeursplek zijn, maar dit betekend niet dat een puistje op je kin meteen te maken heeft met een hormoonschommelingen in je lichaam. 

Wat te doen tegen puistjes op kin?

Gebruik de Salicylzuur 1% Gel om de dode huidcellen te verwijderen. En knijp de puistjes niet uit, dit kan ervoor zorgen dat het erger wordt. Stip ze aan met de Aanstiplotion bij puistjes. In sommige gevallen kunnen er medicijnen nodig zijn voor de behandeling van acne, raadpleeg je huisarts voor medisch advies.

Wat betekent de plek van puistjes?

Puistjes kunnen op meerdere plekken ontstaan. Er wordt wel eens beweerd dat de plek iets zegt over je algemene gezondheid, maar niet alles is gerelateerd aan de plek van een puistje. Puistjes ontstaan door een ontstekingsreactie rondom de haar/talgfollikel en komen dus enkel voor op plekken waar ook haren zitten. Deze plekken kunnen ook toeval zijn.

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

Vrouw die huid verzorgt met grote glimlach

Huidverzorging

De huid is ons visitekaartje. Belangrijk dus om de huid – ons grootste orgaan – goed te verzorgen. Hoe houd je je huid gezond? En hoe weet je welke verzorging jouw huid nodig heeft? En wat zijn goede producten? Ik geef advies over huidverzorging.