Eczeem, acne en voeding: is er een verband?

Volwassen huid
Eczeem, acne en voeding: is er een verband?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Acne en voeding, eczeem en voeding… Is er een verband tussen wat je eet en huidproblemen? Vererger je puistjes en eczeem door het eten van suiker en chocolade? Het zijn vragen die ik als dermatoloog vaak krijg. Een eenduidig antwoord is er niet; het blijft lastige materie. In deze blog lees je waarom.

Eczeem en puistjes door suiker?

In 2015 stond in NRC Next de reactie over de uitspraak van Rens Kroes dat je van suiker eczeem en puistjes krijgt. Deze uitspraak deed zij in een interview met NRC Lux. Klopt haar bewering?

veroorzaakt suiker puistjes en acne?

NRC Next zocht deze uitspraak uit en kwam al snel tot de conclusie dat de relatie tussen eczeem en suiker helemaal niet bestaat. En of suiker acne veroorzaakt, is ook discutabel.

Ik ben het eens met NRC. Dat atopisch eczeem wordt veroorzaakt door voeding is vrij uitzonderlijk. En meestal is er dan ook sprake van darmklachten. De Vereniging van Nederlandse dermatologen heeft een richtlijn voor acne opgesteld welke ik mede heb helpen te ontwikkelen.

Suiker en acne

Het standpunt van de Nederlandse dermatologen over voeding en acne is als volgt:

Het bewijs voor de invloed van een bepaald voedingspatroon of specifieke voedingsstof op acne is zeer mager. Er zijn aanwijzingen dat voeding met een hoge glycemische index (suiker) en melkproducten acne zouden kunnen verergeren. Er ontbreken echter goede onderzoeken om deze aanwijzingen te bevestigen of te ontkrachten. Het is daarom op dit moment niet gerechtvaardigd om een bepaalde voeding te adviseren voor patiënten met acne.

Nader kwalitatief beter opgezet onderzoek (gerandomiseerd en geblindeerd) is nodig om exactere uitspraken te kunnen doen wat betreft de waarde voor een acne patiënt in het volgen van een bepaald voedingspatroon.”

En chocolade dan?

Dat je van chocolade puistjes krijgt is nooit wetenschappelijk aangetoond. Er zijn wel enkele kanttekeningen te plaatsen natuurlijk. Zoiets wetenschappelijk aantonen is namelijk behoorlijk complex. Je moet dan immers een grote groep mensen chocolade laten eten en kijken of er bij een significant groot deel van de mensen puistjes ontstaan. Méér dan in de andere groep die een nep-chocoladereep krijgt. En wat is dan precies een nep-reep? Zonder suiker, zonder cacao of zonder vet? En… eigenlijk mogen die mensen met de nep-reep niet weten dat ie nep is. Ingewikkelde business hoor die wetenschap!

veroorzaakt chocolade puistjes?

Conclusie, acne en voeding blijft lastige materie…

Acne en voeding blijft lastige materie. Tijdens mijn spreekuren in het ziekenhuis komt dit onderwerp dan ook vaak aan de orde. Het is inderdaad zo dat sommige mensen bij zichzelf een verergering van acne opmerken na het eten van chocolade of bijvoorbeeld varkensvlees. Helaas is het dan niet zo, dat wanneer deze mensen dit niet meer eten, de puistjes helemaal verdwijnen.

Ik ben ervan overtuigd dat goede en gevarieerde voeding bijdraagt aan het letterlijk en figuurlijk beter in je vel zitten, maar dat iedereen huidklachten krijgt van suiker, daar ben ik het niet mee eens! Het ligt dus niet zo simpel als Rens Kroes in NRC Lux vertelde.