Insectenbeten

Beestjes en de huid
Insectenbeten
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Soms lijkt het net alsof wespen, bijen en andere insecten het op kinderen hebben voorzien. Als je kind er dan ook nog gevoelig voor is, kan een insectensteek extra vervelend zijn. Gelukkig kun je een insectenbeet behandelen en heb ik als dermatoloog tips tegen jeukende bulten. Ik kan je helpen insectenbeten te herkennen en leg je uit wat te doen bij een allergische reactie.

Drs Leenarts over insectenbeten

Tips bij insectenbeten

  • Een koude of natte doek geeft verlichting tegen de jeuk van de insectenbeet.
  • Er bestaan verkoelende gels. Deze kunnen de prikkeling verlichten.
  • Ook kun je de beet koelen met een ijsblokje.
  • Smeer een beetje tandpasta met mintsmaak op de plek. De menthol zorgt voor een verkoelend effect.
  • Een kruisje zetten? Dat helpt heel even: de jeukprikkel vervang je tijdelijk door een pijnprikkel.

Jeuk? Een kruisje zetten helpt even. Je vervangt de jeukprikkel tijdelijk door een pijnprikkel.

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over insectenbeten

Wat te doen bij zwelling na een insectenbeet?

Een natte, koude doek kan verlichting bieden. Mocht je het bij de hand hebben, kan een ice pack ook helpen tegen de zwelling.

Kun je ziek worden van een insectenbeet?

In sommige gevallen kun je ziek worden van een insectenbeet. Zo bestaat de kans dat je na een tekenbeet de ziekte van Lyme kunt oplopen. Wanneer er sprake is van een allergie, kan een wespen- of bijensteek er ook toe leiden dat je je niet lekker voelt. 

Hoe weet je door wat je bent gestoken?

Als je niet precies weet door wat je bent gebeten, kun je nagaan waar je bent gebeten. Als je bijvoorbeeld in een warm land bent, bestaat de kans dat je door een mug bent gestoken, terwijl je tijdens een boswandeling meer kans maakt om door een teek  te worden gebeten. Verder zegt het uiterlijk van de beet ook wat over door welk insect je bent gebeten. Bij een bijensteek zie je bijvoorbeeld soms de angel in de huid zitten. Een tekenbeet herken je aan een zwart of bruin bolletje op de huid (dat is namelijk de teek zelf). Een mierenbeet herken je aan een klein rood vlekje. Als je bent gestoken door een daas (paardenvlieg) kan er een pijnlijke, grote of kleine bult ontstaan. 

Welke klachten heb ik bij een insectenbeet?

Het soort klachten wat je krijgt na een insectenbeet hangt af van door welk insect je bent gestoken/ gebeten. Vaak treden er vergelijkbare klachten op, zoals roodheid, bult(en), jeuk en soms pijn. 

Welke insecten veroorzaken jeuk?

Insectenbeten kunnen flink jeuken. De reactie kan per insect en per persoon verschillen. Jeuk ontstaat van insecten die steken of bijten. Het stofje wat hierbij vrijkomt zorgt voor jeuk. 

Wat is een insectenbeet?

Wanneer je door een insect, zoals een mug, daas, mier of wesp, bent gebeten of gestoken, noemen we dat een insectenbeet. Dit kan ervoor zorgen dat je huid rood wordt, gaat jeuken en er kan in sommige gevallen een (of meer) bultjes ontstaan.

Hoe lang duurt een allergische reactie op een insectensteek?

Wanneer jij of je kindje gestoken wordt door een insect, kan er een allergische reactie ontstaan. Hoe lang een allergische reactie duurt hangt af van de steek. Zo kun je wanneer je allergisch bent voor een wespensteek, een behoorlijk zwelling krijgen die lang aanhoudt en pijnlijk is. In de meeste gevallen is een allergische reactie niet gevaarlijk. Door een steek van een mug bijvoorbeeld ontstaat er nooit een heftige allergische reactie. Wanneer er een rode vlek of kring rond de muggenbeet komt en deze warm en pijnlijk aanvoelt, dan is het verstandig om even contact op te nemen met de huisarts. Mogelijk kan er sprake zijn van een infectie.   

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

Vrouw die huid verzorgt met grote glimlach

Huidverzorging

De huid is ons visitekaartje. Belangrijk dus om de huid – ons grootste orgaan – goed te verzorgen. Hoe houd je je huid gezond? En hoe weet je welke verzorging jouw huid nodig heeft? En wat zijn goede producten? Ik geef advies over huidverzorging.