Huidveroudering

Volwassen huid
Huidveroudering
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Bij het ouder worden, verandert de huid. Dat bij een verouderde huid rimpels horen en dat we niet zo strak meer in ons vel gaan zitten – dáár houden we allemaal wel rekening mee. Maar al die extra vlekjes, wratjes en plekjes? Daar denkt niemand als eerste aan bij huidveroudering. Als dermatoloog krijg ik hier vaak vragen over in mijn spreekkamer.

Drs Leenarts over huidveroudering

Tips bij huidveroudering

  • De allerbeste tip tegen rimpels? Bescherm je huid tegen de zon. De beste antirimpelcrème is een dagcrème met SPF en zonnebrandcrème. Door je huid dagelijks te beschermen tegen de zon, voorkom je pigmentvlekken.
  • Stop met roken! Er zijn wel honderden redenen te verzinnen om te stoppen met roken, maar dit is er ook één. Roken zorgt voor een snelle huidveroudering. Die rimpels boven de bovenlip? Juist…
  • Gebruik een extra verzorgende gezichtscrème en vettende bodycrème bij een droge schilferige huid.
  • Spot je al rimpels op het voorhoofd? Of onder de ogen? Helaas, er bestaat geen antirimpelcrème waarvan wetenschappelijk is bewezen dat-ie werkt. Wat je wel kunt doen, is milde huidverzorgingsproducten gebruiken: een zeepvrije gezichtsreiniger voor het gezicht en een mild doucheproduct of zeepvrije badolie, zodat de huid niet uitdroogt. Zeep en water drogen uit.
huid veroudering antirimpelcremes spf

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen bij huidveroudering

Kan ik pigmentvlekken verwijderen?

Pigmentvlekken verwijderen kan eigenlijk maar op één manier: een behandeling met een pigmentlaser. Al na één of twee behandelingen met deze laser zie je resultaat.

Hoe herken ik craquelé huid?

Een craquelé huid – spreek uit als krakelee huid – is een heel droge verouderde huid. De huid heeft ‘scheurtjes’, net zoals je ziet bij verf op oude schilderijen. Soms springt de craquelé huid vanzelf open. Vaak is er sprake van craquelé eczeem.

Ik maak me zorgen over een plekje of vlekje op mijn verouderde huid. Moet ik naar de huisarts of dermatoloog?

Bij twijfel altijd doen! Elke dokter kijkt echt liever een keer te veel dan te weinig naar een plekje/vlekje.

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

droge lippen droge huid

Droge lippen

Koud, guur weer doet je lippen geen goed. Het resultaat: velletjes en soms zelfs scheurtjes. Afgezien van het feit dat het er niet mooi uitziet, kunnen gebarsten lippen pijnlijk zijn. Wat kun je hier tegen doen? In elk geval niet aan je lippen likken. Wat dan wel? Ik leg het uit.
aambeien billen jeuk

Jeuk bij de anus & aambeien

Jeuk of irritatie bij de anus? Dat is iets waar je het liever niet over hebt. De oorzaken zijn uiteenlopend, maar vaak is er sprake van aambeien. Hoe krijg je ze, welke klachten geven ze en hoe kun je aambeien verhelpen?