Berg

Baby- kinderhuid
Berg
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Berg bij baby’s ziet er niet zo fris uit, maar is onschuldig. Bijna alle baby’s krijgen het. Je herkent het aan de geel-bruine korstjes op de hoofdhuid van je kindje. De bergschilfers zitten vaak vastgeplakt aan de haren en kunnen een beetje muffig ruiken. Hoe verwijder je berg? Op deze pagina geef ik advies.

Drs Leenarts over berg

Tips bij berg

  • Heeft je baby berg op de hoofdhuid, kijk het dan even aan. Bij baby’s onder de zes maanden is de kans groot dat berg vanzelf weggaat.
  • Heeft je kindje geen berg, maar een droge hoofdhuid? Smeer dan de huid in met een olie of vette zalf en laat een nacht intrekken.
  • Wil je berg weghalen omdat het er niet zo fris uitziet? Met mijn Berg Zalf kun je berg verwijderen. Deze vette zalf maakt de schilfers week, zodat je ze makkelijk kunt uitkammen. Handig: je krijgt een haarkammetje bij de Berg Zalf.
Nee, berg komt niet door het dragen van een muts of het gebruik van een bepaalde shampoo.

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over berg bij baby’s

Haaruitval door berg, kan dat?

Wanneer er korstjes loskomen of wanneer je ze zelf verwijdert, kunnen er inderdaad haren meekomen. Deze haren komen gegarandeerd terug!

Is berg besmettelijk?

Nee, berg is absoluut niet besmettelijk.

Ontstaat berg door mutsen of shampoos?

Nee, waarom het ene kind wel berg heeft en het andere niet, is niet helemaal duidelijk. Maar er is geen verband met het dragen van mutsen of het gebruik van bepaalde shampoos.

Hoe ontstaat berg bij mijn baby?

Waarom berg ontstaat, weten we niet precies. Mogelijk doordat de samenstelling van het huidsmeer verandert, omdat de talgklieractiviteit verhoogd wordt. Hierdoor blijven huidschilfers aan elkaar vastzitten en plakken. Bij pasgeboren baby’s wordt als oorzaak vaak het indrogen van vernix vet genoemd. Dit is de natuurlijke vetlaag die op de huid van de pasgeborene aanwezig is.

Berg bij kinderen op oudere leeftijd is een uiting van seborroïsch eczeem. Dit is een vorm van eczeem die vaak voorkomt, en een gist speelt hierbij waarschijnlijk een rol.

Mijn baby heeft berg en krabt, wat helpt tegen de jeuk?

Als je baby berg heeft en aan het hoofd krabt, dan veroorzaken de schilfers jeuk. Niet fijn voor je baby. Meestal geeft berg geen jeukklachten, dus de vraag is wel of het echt alleen om berg gaat, of dat er wellicht ook eczeem aanwezig is.

De dikke, gele schilfers kun je verwijderen door een bergzalf te gebruiken, na de behandeling de haren te wassen en de hoofdhuid in te smeren met een crème. Let wel: als er ook sprake is van onderliggend eczeem, dan kan de huid – na het verwijderen van berg – rood zijn. Het onderliggende eczeem komt dan ineens tevoorschijn. Let op: bergzalf zorgt er vooral voor dat de schilfering weggaat. Voor de behandeling van eczeem raad ik aan de huisarts advies te vragen.

Berg stinkt, moet ik een speciale shampoo tegen berg gebruiken?

Een speciale shampoo tegen berg is niet nodig. Eigenlijk is het voldoende om de hoofdhuid van je baby met berg tijdens het badderen met lauwwarm water af te spoelen. Baby’s hebben namelijk nog geen shampoo nodig. Is je kindje iets ouder en heeft het berg? Dan kan de hoofdhuid soms wat vet zijn en muf ruiken. Je kunt dan als je het prettig vindt een shampoo gebruiken. De berg gaat er alleen niet van weg. Dep de hoofdhuid na het wassen wel voorzichtig droog.

Helpt berkenwater tegen berg, of kokosolie?

Berkenwater bevat berkensap, afkomstig uit de berk. Een ouderwets verkrijgbaar product is haarwater, wat onder andere berkwater bevat. Er wordt gezegd dat dit een heilzame werking zou hebben in het tegengaan van roos bij volwassenen. Dit is nooit wetenschappelijk aangetoond.

Hetzelfde geldt voor kokosolie bij berg. Soms werkt het inderdaad voldoende om een vette olie op de bergschilfers te smeren, om erna voorzichtig de schilfers te verwijderen. Omdat dit vaak onvoldoende werkzaam is, heb ik een zalf voor berg ontwikkeld.

Kan ik berg voorkomen bij mijn kind?

Nee, niet echt. Waarom het ene kind berg krijgt en het andere niet, is niet duidelijk. Maar voorkomen kun je berg helaas niet.

Wat te doen tegen berg bij volwassenen?

We hebben het op volwassen leeftijd niet over berg, maar over seborroïsch eczeem. De dikke schilfers kun je, net zoals berg bij kinderen, verwijderen met Drs Leenarts Berg Zalf. Maar bij seborroïsch eczeem is er ook sprake van roodheid onder de schilfers. Via de huisarts kun je op recept medicinale crèmes of lotions krijgen die werkzaam zijn bij seborroïsch eczeem.

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

Vrouwen allemaal met ander haartype

Haarverzorging

Als je haar maar goed zit? Als je haar maar gezond is! En daarmee bedoel ik vooral de hoofdhuid. Vaak heb je pas door hoe belangrijk een gezonde hoofdhuid is, als dat niet vanzelfsprekend is. Je krijgt bijvoorbeeld last van hoofdhuidproblemen, zoals schilfertjes, vettigheid of jeuk. Gelukkig kan de juiste haarverzorging voor verbetering zorgen.