Berg

Baby- kinderhuid
Berg
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Berg bij baby’s ziet er niet zo fris uit, maar is onschuldig. Bijna alle baby’s krijgen het. Je herkent het aan de geel-bruine korstjes op de hoofdhuid van je kindje. De bergschilfers zitten vaak vastgeplakt aan de haren en kunnen een beetje muffig ruiken. Hoe verwijder je berg? Op deze pagina geef ik advies.

Drs Leenarts over berg

In het kort

 • Berg herken je aan de geel-bruine korstjes en schilfers op de hoofdhuid.
 • Dit huidkwaaltje noemen we berg bij baby’s en seborroïsch eczeem bij volwassenen.
 • Vaak hebben baby’s en kinderen er geen last van, maar soms veroorzaakt berg wel jeuk.
 • Bij baby’s onder zes maanden verdwijnt het vaak vanzelf. Is je kindje ouder en wil je het graag verwijderen, dan kan dat bijvoorbeeld met mijn speciale Berg Zalf.

Wat is berg?

Berg is makkelijk te herkennen aan de geel-bruine korstjes, ook wel melkkorstjes genoemd, op de hoofdhuid van je kindje, vaak vastgeplakt aan de haren. Soms jeuken de schilfers een beetje.

Berg op het hoofd komt veel voor bij pasgeborenen of baby’s. Ook kan berg bij peuters of kleuters voorkomen. Strikt genomen noemen we dit huidverschijnsel na de leeftijd van vier weken seborroïsch eczeem.

Waardoor ontstaat berg?

Hoewel de schilfers en korstjes op de hoofdhuid er niet zo fris uitzien, heeft berg niets te maken met onvoldoende hygiëne. Ook is berg geen allergie of infectie.

Waarom berg ontstaat, weten we eigenlijk niet precies. Mogelijk doordat de samenstelling van het huidsmeer verandert omdat de talgklieractiviteit verhoogd wordt. Hierdoor blijven huidschilfers aan elkaar vastzitten en plakken. Bij pasgeboren baby’s wordt als oorzaak vaak het indrogen van vernix vet genoemd. Dit is de natuurlijke vetlaag die op de huid van de pasgeborene aanwezig is.

Wat kun je doen bij berg?

Berg is een normaal verschijnsel en geeft nagenoeg nooit klachten: kinderen hebben er helemaal geen last van. Medisch gezien is het dan ook niet nodig om iets tegen berg te doen. Maar wil je dat wel, bijvoorbeeld omdat je kindje al wat ouder is, je het muffig vindt ruiken of het er gewoon niet zo fris vindt uitzien, dan kun je de bergschilfers verwijderen.

Berg of eczeem?

Berg verzorgen? Zorg ervoor dat je zeker weet dat het om berg gaat en niet om eczeem op de hoofdhuid. Bij eczeem is de huid erg gevoelig en kwetsbaar en is een andere aanpak nodig. Het verschil tussen eczeem en berg op de hoofdhuid herken je aan de kleur van de huid: bij berg is de huid niet rood en bij eczeem meestal wel.

Heeft je kindje veel jeuk, dan is dat waarschijnlijk eczeem. Want hoewel de bergschilfers hooguit wat jeuk veroorzaken, geeft berg eigenlijk geen jeukklachten. Voor de behandeling van eczeem raad ik aan de huisarts of dermatoloog om advies te vragen.

Soms is sprake van onderliggend eczeem, dan kan de huid – na het verwijderen van berg – rood zijn. Het onderliggende eczeem komt dan tevoorschijn.

Tips bij berg

 • Heeft je baby berg op de hoofdhuid, kijk het dan even aan. Bij baby’s onder de zes maanden is de kans groot dat berg vanzelf weggaat.
 • Heeft je kindje geen berg, maar een droge hoofdhuid? Smeer dan de huid in met een olie of vette zalf en laat een nacht intrekken.
 • Wil je berg weghalen omdat het er niet zo fris uitziet? Met mijn Bergzalf kun je berg verwijderen. Deze vette zalf maakt de schilfers week, zodat je ze makkelijk kunt uitkammen. Handig: je krijgt een haarkammetje bij de Berg Zalf.
Nee, berg komt niet door het dragen van een muts of het gebruik van een bepaalde shampoo.

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over berg bij baby’s

Haaruitval door berg, kan dat?

Wanneer er korstjes loskomen of wanneer je ze zelf verwijdert, kunnen er inderdaad haren meekomen. Deze haren komen gegarandeerd terug!

Is berg besmettelijk?

Nee, berg is absoluut niet besmettelijk.

Ontstaat berg door mutsen of shampoos?

Nee, waarom het ene kind wel berg heeft en het andere niet, is niet helemaal duidelijk. Maar er is geen verband met het dragen van mutsen of het gebruik van bepaalde shampoos.

Hoe ontstaat berg bij mijn baby?

Waarom berg ontstaat, weten we niet precies. Mogelijk doordat de samenstelling van het huidsmeer verandert, omdat de talgklieractiviteit verhoogd wordt. Hierdoor blijven huidschilfers aan elkaar vastzitten en plakken. Bij pasgeboren baby’s wordt als oorzaak vaak het indrogen van vernix vet genoemd. Dit is de natuurlijke vetlaag die op de huid van de pasgeborene aanwezig is.

Berg bij kinderen op oudere leeftijd is een uiting van seborroïsch eczeem. Dit is een vorm van eczeem die vaak voorkomt, en een gist speelt hierbij waarschijnlijk een rol.

Mijn baby heeft berg en krabt, wat helpt tegen de jeuk?

Als je baby berg heeft en aan het hoofd krabt, dan veroorzaken de schilfers jeuk. Niet fijn voor je baby. Meestal geeft berg geen jeukklachten, dus de vraag is wel of het echt alleen om berg gaat, of dat er wellicht ook eczeem aanwezig is.

De dikke, gele schilfers kun je verwijderen door een bergzalf te gebruiken, na de behandeling de haren te wassen en de hoofdhuid in te smeren met een crème. Let wel: als er ook sprake is van onderliggend eczeem, dan kan de huid – na het verwijderen van berg – rood zijn. Het onderliggende eczeem komt dan ineens tevoorschijn. Let op: bergzalf zorgt er vooral voor dat de schilfering weggaat. Voor de behandeling van eczeem raad ik aan de huisarts advies te vragen.

Berg stinkt, moet ik een speciale shampoo tegen berg gebruiken?

Een speciale shampoo tegen berg is niet nodig. Eigenlijk is het voldoende om de hoofdhuid van je baby met berg tijdens het badderen met lauwwarm water af te spoelen. Baby’s hebben namelijk nog geen shampoo nodig. Is je kindje iets ouder en heeft het berg? Dan kan de hoofdhuid soms wat vet zijn en muf ruiken. Je kunt dan als je het prettig vindt een shampoo gebruiken. De berg gaat er alleen niet van weg. Dep de hoofdhuid na het wassen wel voorzichtig droog.

Helpt berkenwater tegen berg, of kokosolie?

Berkenwater bevat berkensap, afkomstig uit de berk. Een ouderwets verkrijgbaar product is haarwater, wat onder andere berkwater bevat. Er wordt gezegd dat dit een heilzame werking zou hebben in het tegengaan van roos bij volwassenen. Dit is nooit wetenschappelijk aangetoond.

Hetzelfde geldt voor kokosolie bij berg. Soms werkt het inderdaad voldoende om een vette olie op de bergschilfers te smeren, om erna voorzichtig de schilfers te verwijderen. Omdat dit vaak onvoldoende werkzaam is, heb ik een zalf voor berg ontwikkeld.

Kan ik berg voorkomen bij mijn kind?

Nee, niet echt. Waarom het ene kind berg krijgt en het andere niet, is niet duidelijk. Maar voorkomen kun je berg helaas niet.

Wat te doen tegen berg bij volwassenen?

We hebben het op volwassen leeftijd niet over berg, maar over seborroïsch eczeem. De dikke schilfers kun je, net zoals berg bij kinderen, verwijderen met Drs Leenarts Berg Zalf. Maar bij seborroïsch eczeem is er ook sprake van roodheid onder de schilfers. Via de huisarts kun je op recept medicinale crèmes of lotions krijgen die werkzaam zijn bij seborroïsch eczeem.

Meer advies van Drs Leenarts

 • Eczeem op de arm voor de eczeem adviespagina.

  Eczeem

  Ongeveer 1 op de 5 kinderen heeft eczeem. Vervelend, vooral die jeuk. Ook volwassenen kunnen er last van hebben. Hoe ontstaat eczeem? En wat kun je ertegen doen? Ik geef advies en deel tips.
 • Psoriasis op eleboog

  Psoriasis

  Rode plekken met witte schilfers op de huid. Soms jeuken ze of zijn ze pijnlijk. Vaak zie je de plekken op de ellebogen en knieën, maar ze kunnen overal op de huid zitten. Herkenbaar? Dan is de kans groot dat je psoriasis hebt. Ik geef advies en deel tips.
 • Seborroïsch eczeem bij man zijn oogleden

  Seborroïsch eczeem

  Een minder bekende, maar toch veelvoorkomende vorm van eczeem is seborroïsch eczeem. Hoewel seborroïsch eczeem onschuldig is, kan het wel storend zijn. Ik geef advies en tips.