Vitiligo

Volwassen huid
Vitiligo
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Opeens een witte plek in je gezicht opgemerkt, die duidelijker zichtbaar wordt na een zonvakantie? Het zou wel eens vitiligo kunnen zijn. Bij ongeveer 1 op de 100 mensen komt vitiligo voor. De witte, ongepigmenteerde plekken op de huid kunnen als cosmetisch storend worden ervaren. Wat is vitiligo eigenlijk? Wat is de oorzaak van vitiligo en zijn er behandelingen voor? Ik vertel je er alles over.

Drs Leenarts over vitiligo

Tips bij vitiligo

  • Smeer ruim en regelmatig (elke 2 á 3 uur) de huid in met een hoge factor zonnebrand. Omdat de natuurlijke beschermer, pigment ontbreekt, verbrandt de witte huid extra snel. Goed smeren dus.
  • Stoor jij je aan de witte plekken? Camouflage/huidkleurige make-up kan voor sommige mensen een uitkomst zijn. Zelf vind ik niet dat je plekken of in dit geval vlekken op de huid zou moeten camoufleren. Kijk naar top model Winnie Harlow. Maar soms heb je misschien een gelegenheid waarbij je dit toch fijn vindt. Een huidtherapeut kan je hierbij adviseren.
  • Het kan een goed idee zijn om zelf foto’s van de plekken te maken om zo goed te kunnen beoordelen of de plekken stabiel blijven, uitbreiden, dan wel dat er pigment terugkomt.
Quote van Drs Leenarts over vitiligo | Drs Leenarts

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over vitiligo

Is vitiligo besmettelijk?

Nee, vitiligo is goedaardig en absoluut niet besmettelijk.

Is vitiligo te genezen?

Het is helaas niet mogelijk om vitiligo te genezen. Als je het cosmetisch storend vindt omdat de plekken bijvoorbeeld in het gezicht zitten of op de handen, zijn verschillende behandelingen mogelijk.

Is vitiligo gevaarlijk?

Vitiligo is niet schadelijk voor de huid of je gezondheid. Vitiligo is dus niet gevaarlijk.

Kan vitiligo altijd weer terugkomen?

Ja, je kunt de pigmentstoornis stabiliseren, maar terugkomen kan de huidaandoening altijd.

Is vitiligo erfelijk?

Vitiligo is familiair bepaald. Ongeveer 30% van de vitiligopatiënten heeft iemand in de familie met vitiligo. Ook zouden in de familie relatief veel andere auto-immuunziekten voorkomen, zoals schildklierziekte, suikerziekte, psoriasis, tekort aan vitamine B12, reuma, alopecia areata, lichen planus en astma.

Hebben de behandelingen een langdurig effect?

De mogelijke behandelingen van vitiligo zijn (sterke) hormoonzalf voor enkele maanden smeren op de plekken, danwel de wat nieuwere ‘eczeemzalven’: Tacrolimus, Pimecrolimus. Ook is lichttherapie een effectieve behandeling voor vitiligo. Dit is ook een langdurige en intensieve behandeling van minimaal enkele maanden.

Hoe werkt het dat zonlicht een therapie is, maar ik mij ook moet beschermen tegen de zon?

Op dit moment is UVB-lichttherapie de meest effectieve behandelmethode. Bij een groot deel van de patiënten die zich gedurende één jaar twee keer per week lichttherapie volgen, komt het pigment grotendeels terug. Het ultraviolette licht (uv-licht) in de gesloten lichtcabine stimuleert de aanmaak van pigment. De tijd die je in de lichtcabine doorbrengt– meestal enkele seconden – wordt geleidelijk verhoogd om verbranding te voorkomen. UVB-lichttherapie kan de vitiligo ook verergeren. Bespreek dit altijd met een specialist.

Is vitiligo een auto-immuunziekte?

Ja, vitiligo is een auto-immuunziekte. Auto-immuun betekent dat het immuunsysteem zich tegen het lichaam zelf keert. Een auto-immuunziekte ontstaat als er bij het opruimen van lichaamseigen celresten iets verkeerd gaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld als goed werkende cellen worden opgeruimd door het lichaam. Andere auto-immuunziekten zijn reuma, suikerziekte en psoriasis.

Kan vitiligo ook samengaan met andere ziekten?

Vitiligo kan vaak samen voorkomen met auto-immuun aandoeningen zoals suikerziekte (diabetes mellitus), schildklieraandoeningen en reuma. Het is in bepaalde situaties dan te overwegen om hier verder onderzoek naar te doen.

Hoe kan het dat mijn vitiligo lijkt te verergeren tijdens de zomer?

Doordat de huid in de zomer bruint kunnen de pigmentloze plekken meer opvallen. Hierdoor kan het lijken alsof de vitiligo is verergerd, echter hoeft niet altijd zo te zijn.

Is een halo-naevus ook een soort vitiligo?

Ongeveer 20% van de patiënten met de pigmentstoornis vitiligo heeft één of meerdere halo naevi. Het verband tussen halo naevi en vitiligo is echter nog onduidelijk.

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

Vrouw die huid verzorgt met grote glimlach

Huidverzorging

De huid is ons visitekaartje. Belangrijk dus om de huid – ons grootste orgaan – goed te verzorgen. Hoe houd je je huid gezond? En hoe weet je welke verzorging jouw huid nodig heeft? En wat zijn goede producten? Ik geef advies over huidverzorging.