Carnaval en schmink: zo verzorg je de huid

Volwassen huid
Carnaval en schmink: zo verzorg je de huid
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Carnaval? Da’s synoniem voor verkleden, gezelligheid, kleur en schmink. Is schmink slecht voor je huid? Hoe verwijder je schmink en hoe verzorg je de (gevoelige) huid erna? Ik deel tips. 

Is schmink slecht voor je huid?

Bij normaal gebruik is schmink veilig. Als dermatoloog begrijp ik dat schmink je huid wellicht kan irriteren of uitdrogen, helemaal als je een gevoelig huid hebt. Daarom eerst even dit: let op als je allergisch bent voor kleurstoffen en conserveermiddelen. Scan het etiket en check welke ingrediënten er in jouw schmink zitten. En dan nu de volgende stap. Ik deel tips om je huid een handje te helpen na carnaval. Noem het aftercare. Ontdek hoe je je huid na carnaval kunt reinigen en verzorgen met mijn milde huidverzorgingsproducten.

1. Reinig de huid goed om alle schmink te verwijderen

Na een nacht vol feesten kan je huid bedekt zijn met restjes schmink en make-up. Hoe krijg je schmink het beste eraf? Start je verzorgingsroutine met een grondige reiniging om alle schmink te verwijderen. Begin met een washandje met water om de zwaarste make-up of schmink te verwijderen. Gevoelige ogen? Ik tip de Jojoba olie, een multitasker die je kunt gebruiken voor het verwijderen van make-up, geschikt voor de meest gevoelige ogen. Vervolgens gebruik je een milde reiniger. Wie weet is mijn 2-in-1 Facewash, iets voor jou. Reinigt zacht en verzorgt tegelijkertijd de huid (daar zorgt het ingrediënt glycerine wel voor). Zo wordt je make-up verwijderd zonder je huid uit te drogen of te irriteren. Plens water en klaar ben je. 

2. Gebruik een extra hydraterende crème

Het dragen van schmink kan je huid uitdrogen. Geef je huid daarom een extra boost met de Dag- en Nachtcrème zeer droge huid. Deze extra vettende crème herstelt de vochtbalans van je huid en helpt de huidbarrière te versterken. De ingrediënten? Huideigen lipiden, niacinamide, glycerine en sheabutter. Zo heb jij de conditie van je huid in no time weer op peil. Hallo gezonde huid!

3. Verzacht met verzorgende ingrediënten

Als je huid gevoelig is na een nacht schminken, kan het nuttig zijn om producten te gebruiken die speciaal zijn samengesteld om irritatie te kalmeren en te verzachten. Drs Leenarts Droge Huid Zalf is ideaal voor het verzachten van rode en geïrriteerde plekjes, en helpt bij het herstellen van de natuurlijke balans van je huid. Is de huid meer dan geïrriteerd? Dan kan de Beschermende Barrière Crème (zinkzalf) prettig zijn.  

4. Naar buiten? Gebruik zonbescherming

Wie weet heb jij je weleens beter gevoeld, de dag na jouw gezellige carnavalsfeest(en). De oplossing? Een frisse neus halen. En dat doe je natuurlijk met SPF. Naar buiten? Gebruik altijd zonbescherming. Mijn dagcrèmes bevatten SPF30, maar ook Suncare SPF30 of SPF50 beschermt je huid tegen schadelijke UV-stralen. Zo voorkom je huidveroudering en zonneschade. En je weet toch: SPF is de beste anti-aging.

Veelgestelde vragen over schmink

Is schmink veilig?

Bij normaal gebruik is schmink veilig. Let wel op als je allergisch bent voor kleurstoffen en conserveermiddelen. Lees op het etiket welke ingrediënten er in schmink zitten.

Wat zit er in schmink?

Scan altijd de ingrediëntenlijst. Schmink kan op waterbasis zijn, of je gebruikt een vetschmink, oftewel crème schmink. In waterschmink zit talkpoeder en in vetschmink een vette stof op basis van wassen en oliën. In beide soorten schmink zitten conserveermiddelen, kleurstoffen en hydraterende stoffen.

Hoe verwijder je schmink?

Het beste kun je beginnen met een washandje met water. Vervolgens gebruik je een milde reiniger. Ik tip mijn 2-in-1 Facewash, deze reinigt zacht en verzorgt de huid (daar zorgt het ingrediënt glycerine voor). Zo wordt je make-up verwijderd zonder je huid uit te drogen of te irriteren.