Wat doet sheabutter voor de huid?

Overige
Wat doet sheabutter voor de huid?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Sheabutter: je hebt dit ingrediënt vast weleens op een huidverzorgingsproduct zien staan. Wat heeft sheabutter voor effect op de huid? Ik vertel je er alles over.

Wat is sheabutter?

Sheabutter, ook wel bekend als karitéboter, is een natuurlijk vet dat wordt gewonnen uit de noten van een karitéboom. Sheabutter is een veelzijdig ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de cosmetica, zowel in huidverzorging als haarverzorging. De belangrijkste eigenschappen? Het hydrateert en verzorgt.

Eigenschappen van sheaboter

Dat sheabutter een groot aantal vetzuren bevat, is al uniek, maar de beste eigenschap is wel dat het een hoog percentage verzorgende bestanddelen bevat. Sheabutter is een ‘onverzeepbaar bestanddeel’. Hiermee wordt bedoeld dat sheabutter niet kan worden omgezet in zeep of oplosbaar is in water. Door deze eigenschap werkt sheabutter enorm hydraterend op de huid. Hiernaast heeft sheabutter ook ontstekingsremmende eigenschappen en bevat dit ingrediënt antioxidanten zoals vitamine A en E. Je kunt je dus voorstellen dat sheabutter toevoegen aan je huidverzorging slim is.

Effect van sheabutter op de huid

De onverzeepbare eigenschappen maken sheaboter een verzorgend en verzachtend ingrediënt. Ook kan sheabutter de huid hydrateren: het ingrediënt kan vocht vasthouden in de huid, waardoor water moeilijker uit de huid kan verdampen. Je kunt namelijk geen vocht in je huid brengen, maar je kunt er wel voor zorgen dat het vocht niet uit de huid kan. Sheabutter zorgt voor een vettig laagje op de huid waardoor het vocht niet meer uit de huid kan ontsnappen. Dit zorgt ervoor dat de huid soepel en gehydrateerd blijft. Ideaal voor de droge, schilferige huid! Sheabutter werkt ook ontstekingsremmend. Door deze eigenschap helpt sheabutter de huidbarrière te herstellen, waardoor roodheid, jeuk en irritatie in de huid kan afnemen. Daarom kan sheabutter goed gebruikt worden bij de verzorging van een rode of geïrriteerde huid, een extreem droge huid of bij eczeem. Tot slot bevat sheabutter antioxidanten zoals vitamine A en E. Antioxidanten hebben verschillende effecten op de huid, waaronder het stimuleren van de celvernieuwing en het verstevigen van de huid. 

Wist je dat?

Lees ook over de ingrediënten: vaseline, niacinamide, glycerine, ureum, glycolzuur, salicylzuur en zinkoxide.

Literatuur

Barel, A.O., Paye, M., Maibach, H.I. (2009). Handbook of Cosmetic Science and Technology. 334.

Lin, T-K., Zhong, L., Santiago, J.L. (2017). Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. International Journal of Molecular Sciences. 1 – 21.

Natural Heroes. (2018). 12 veelgestelde vragen over Shea Butter. Geraadpleegd op 27-2-2019, van https://www.naturalheroes.nl/pages/veel-gestelde-vragen-over-shea-butter