Sheabutter, voor een huid zo zacht als boter

Overige
Sheabutter, voor een huid zo zacht als boter
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Sheaboter, karité, sheabutter: je hebt deze woorden vast wel eens op een verpakking of in een reclame zien langskomen. Dat de huid baat heeft bij sheaboter lijkt dus wel duidelijk, maar wat is het precies? Hoe wordt sheaboter gewonnen en waar komt het vandaan? Wat heeft het voor effect op de huid? Ik leg je alles uit over dit bijzonder verzorgende ingrediënt.

Wat is sheabutter?

Sheaboter is een plantaardige boter die wordt gewonnen uit pitten die zich in de vruchten van de shea- of karitéboom bevinden. Deze bomen groeien uitsluitend in de Afrikaanse savanne. De Afrikanen gebruiken dan ook al decennialang sheaboter om de huid te verzorgen en als allerhande huis-, tuin- en keukenmiddel.

Vroeger was sheaboter maken een lange procedure. De schillen van de pitten van de sheaboom werden gekraakt, gewassen, geroosterd en vermalen. De hieruit ontstane pasta werd gekneed en gezuiverd. Vervolgens werd de pasta verhit en uiteindelijk kwam de verse sheaboter naar boven drijven. Een behoorlijk intensief proces, dus! Tegenwoordig worden de pitten machinaal uitgeperst waarna het vet – oftewel de boter – kan worden verwerkt in cosmetica.

Eigenschappen van sheaboter

Dat sheaboter een groot aantal vetzuren bevat is al uniek, maar de beste eigenschap van sheaboter is wel dat het een hoog percentage verzorgende bestanddelen bevat. Dit noemen we ‘onverzeepbare bestanddelen’. Daartegenover bevat sheaboter in mindere mate ook hydraterende bestanddelen, die we ‘verzeepbare bestanddelen’ noemen.

Dit klinkt misschien een beetje ingewikkeld. Maar moraal van het verhaal is dat sheaboter een enorme hoeveelheid aan verzorgende bestanddelen bevat; veel meer dan andere plantaardige boters of oliën! Je kunt je dus voorstellen dat shea butter in je huidverzorgingsproduct een enorme aanwinst is voor je huidverzorging.

Effect van sheabutter op de huid

De onverzeepbare eigenschappen maken sheaboter een verzorgend en verzachtend ingrediënt. Ook kan sheaboter huid hydrateren: het ingrediënt kan vocht vasthouden in de huid, waardoor water moeilijker uit de huid kan verdampen. Sheabutter is daarnaast een ontstekingsremmend ingrediënt. Het helpt de huidbarrière te herstellen. Daarom kan sheaboter goed gebruikt worden bij een rode of geïrriteerde huid, een extreem droge huid of bij eczeem! Tot slot bevat sheabutter vitamine A en E, wat dit ingrediënt een natuurlijk antioxidant maakt.

Wist je dat?

Lees ook over de ingrediënten: vaseline, niacinamide, glycerine, ureum en zinkoxide.

Literatuur

Barel, A.O., Paye, M., Maibach, H.I. (2009). Handbook of Cosmetic Science and Technology. 334.

Lin, T-K., Zhong, L., Santiago, J.L. (2017). Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. International Journal of Molecular Sciences. 1 – 21.

Natural Heroes. (2018). 12 veelgestelde vragen over Shea Butter. Geraadpleegd op 27-2-2019, van https://www.naturalheroes.nl/pages/veel-gestelde-vragen-over-shea-butter