Zonneallergie

Zon en de huid
Zonneallergie
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Net zoals iedere andere allergie is zonneallergie een reactie van het immuunsysteem op een bepaalde stof. In het geval van een zonneallergie reageert de huid op ultraviolet (zon)licht. Wat kun je tegen zonneallergie doen en hoe kun je een zonneallergie voorkomen? Ik leg het je uit.

Drs Leenarts over zonneallergie

In het kort

  • Een zonneallergie is een afweerreactie van de huid op ultraviolette zonnestraling.
  • Je kunt last hebben van een rode huid met jeukende bultjes, witte schilfering of een brandend gevoel.
  • Door de zonblootstelling voorzichtig op te bouwen en de huid te beschermen tegen UVA- en UVB-straling kan een reactie worden voorkomen.

 

Wat is een zonneallergie?

Een zonneallergie is kort gezegd een allergische reactie door overgevoeligheid voor zonnestraling. UVA-straling is de grootste boosdoener in het geval van zonneallergie. Waarom dit nou precies gebeurt, is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is het een gevolg van hernieuwde blootstelling aan zonlicht. Denk hierbij aan de eerste zonnestralen in de lente. De huid moet dan nog wennen aan de nieuwe hoeveelheid zonnestraling. De zon is namelijk vele malen sterker in de zomer dan in de winter. 

Hiernaast kan een overgevoeligheid aan zonlicht ook ontstaan door het gebruik van bepaalde stoffen, dit wordt ook wel foto-allergie genoemd. Voorbeelden van zulke stoffen zijn: medicatie zoals antibiotica, bepaalde plantensoorten zoals berenklauw en langdurige blootstelling aan chemische stoffen zoals bestrijdingsmiddelen.

En hoe zit dat dan met een zonnebrand allergie? Een allergische reactie van je zonnebrand kan veel lijken op een zonneallergie. De verschillen tussen zonneallergie en een allergische reactie op zonnebrand heb ik in een ander blog voor je opgesomd. Ook is zonneallergie niet hetzelfde als een zonnesteek. Een zonnesteek ontstaat namelijk door een oververhitting van het lichaam, waarbij je flink ziek kunt worden. Bij zonneallergie kan een relatief korte blootstelling aan zonlicht al voldoende zijn om een zonneuitslag te krijgen, daarnaast word je er meestal niet ziek van. 

 

Zonneallergie symptomen

De symptomen van een zonneallergie ontstaan meestal binnen 24 tot 48 uur op delen van de huid die zijn blootgesteld aan de zon. In sommige gevallen kan het enkele dagen duren voordat de eerste symptomen zichtbaar zijn.

Bekende plekken voor een zonneallergie zijn:

  • het gezicht
  • de nek
  • de handen
  • de armen 
  • de onderbenen

De voornaamste klachten die optreden bij een zonneallergie zijn:

  • jeuk
  • roodheid 
  • bultjes
  • schilfering 
  • lichte zwelling 

Ook kunnen de klachten zich uitbreiden naar delen van de huid die nog geen zonlicht hebben gezien. 

Wat te doen bij een zonneallergie

Wanneer je een zonneallergie hebt opgelopen, is het belangrijk om zo snel mogelijk uit de zon te gaan en de huid zo veel mogelijk te beschermen tegen zonlicht. Nog meer zonblootstelling kan de allergische reactie namelijk verergeren.

Er is niet per se een behandeling nodig bij zonneallergie. De reactie gaat meestal binnen een aantal dagen vanzelf over. Wanneer je een ernstige reactie hebt met veel jeuk kan het raadzaam zijn om de huisarts te bezoeken. Hij of zij kan een corticosteroïd crème of tabletten voorschrijven om de ontstekingsreactie te verminderen. 

Wanneer je vaker last hebt van zonneallergie kan het prettig zijn om de huid te laten wennen aan UV-straling door middel van lichttherapie. Dit kan in overleg met de huisarts in het ziekenhuis of thuis worden uitgevoerd.

Zonneallergie voorkomen

Helaas is het niet altijd mogelijk om zonneallergie volledig te voorkomen. Wanneer je snel last hebt van zonneallergie is het belangrijk om de huid optimaal te beschermen tegen de zon met minimaal een SPF30 die zowel bescherming biedt tegen UVA- als UVB-straling, zoals de Suncare SPF30. In sommige zonnebrandcrèmes zit namelijk geen bescherming tegen UVA, terwijl deze straling de boosdoener is voor zonneallergie.

Hiernaast is het goed om de huid te laten wennen aan de zon door de blootstelling aan UV-straling langzaam op te bouwen. Belangrijk is om bij het opbouwen veilig te zonnen. Ook kunnen de volgende tips helpen om een zonneallergie zo veel mogelijk te voorkomen:

-Blijf uit de zon tussen 12.00-15.00 wanneer de zon het sterkst is.
-Draag beschermende kleding zoals een hoed of UV-kleding.
-Bescherm de huid de hele dag, ook wanneer je onder een parasol zit of het bewolkt is.
-Draag ook een SPF wanneer je binnen achter een raam in de zon zit, UVA-straling gaat namelijk door glas heen.
-Vermijd ook plotselinge zonblootstelling, denk aan een zonvakantie in de winter.  

Bij een hevige zonneallergie of wanneer je snel last hebt van een zonneallergie kan het raadzaam zijn om de huisarts hierover te raadplegen. 

Tips bij zonneallergie

  • Blijf uit de zon tussen 12.00-15.00 wanneer de zon het sterkst is.
  • Draag beschermende kleding zoals een hoed of UV-kleding.
  • Bescherm de huid de hele dag, ook wanneer je onder een parasol zit of het bewolkt is. 
  • Draag ook een SPF wanneer je binnen achter een raam in de zon zit, UVA-straling gaat namelijk door glas heen.
  • Vermijd ook plotselinge zonblootstelling, denk aan een zonvakantie in de winter.  

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over zonneallergie

Wat is een zonneallergie?

Een zonneallergie is een allergische reactie door overgevoeligheid voor zonnestraling.

Hoe ziet een zonneallergie eruit?

Een zonneallergie herken je aan een rode, jeukende huid. Ook kunnen er bultjes, vochtophopingen en schilfers ontstaan.

Wat te doen tegen een zonneallergie?

Bouw de blootstelling met zonlicht langzaam op en bescherm de huid met een zonnebrand tegen UVA- als UVB-straling. 

Hoelang duurt een zonneallergie?

Meestal duurt een zonneallergie een aantal dagen. Dit ligt ook aan de ernst van de reactie en of je na de reactie zonblootstelling hebt vermeden. 

Op welke plekken kan ik zonneallergie krijgen?

Je kunt een zonneallergie overal op het lichaam krijgen. Dus overal waar de huid is blootgesteld aan zonlicht.

Waarom jeukt zonneallergie?

Een zonneallergie kan gaan jeuken doordat het lichaam een ontstekingsreactie in gang zet. Hierdoor komen bepaalde stoffen vrij in de huid, zoals histamine, wat een jeukend gevoel kan geven.

Kun je ineens zonneallergie krijgen?

Je kunt op iedere leeftijd gedurende je hele leven een zonneallergie krijgen.

Meer advies van Drs Leenarts

  • Heb je een zonnesteek? Wat zijn de symptomen van een zonnesteek en is er een behandeling? Tips van dermatoloog Marjolein Leenarts.

    Zonnesteek

    Een zonnesteek herken je aan een slap, duizelig, misselijk gevoel waarbij de huid heel warm aanvoelt en rood kan kleuren. Ook kun je erg gaan zweten en hoofdpijn krijgen. Hoe kun je een zonnesteek behandelen? Ik deel tips en geef advies.
  • Zonbescherming moeder en kind met zonnebrand

    Verbrande huid

    Om zonverbranding en huidveroudering te voorkomen, is zonbescherming heel belangrijk. Maar welke factor zonnebrand is het beste? En hoe kun je de verbrande huid verzorgen? Ik leg het je graag uit.
  • huid allergie en een allergie test op rug

    Huidallergie

    Jarenlang kun je zonder problemen een crème gebruiken en dan ineens een allergische reactie krijgen. We spreken dan van een huidallergie. Ik leg je uit wat je kunt doen als je een allergische reactie van de huid hebt.