Waarom snel bruin worden ongezond is

Waarom snel bruin worden ongezond is
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Hoe kan ik snel bruin worden? Deze vraag wordt mij geregeld gesteld. Niet fijn, want als dermatoloog ben ik absoluut geen voorstander van (snel) bruin willen worden. Naar buiten? Gebruik altijd zonbescherming. Je wilt tenslotte te allen tijde huidkanker en zonschade voorkomen. Ik leg je uit waarom snel bruin willen worden geen goed idee is.
Verkleuren of bruin worden is een reactie van je huid op de zonnestralen. Misschien heb je het gevoel dat je er gezond uitziet, in werkelijkheid heb je de huid flink beschadigd. Het bruinen van de huid is namelijk een manier om het DNA in de huid – dat dus wordt beschadigd door UV-straling – te beschermen tegen verdere schade. 

Dat zit zo: wanneer het DNA beschadigt, maakt je huid als reactie pigmentcellen aan. Deze pigmentcellen beschermen vervolgens het DNA in je huidcellen. Dit proces wordt pas gestart als je huid al schade heeft opgelopen. Hoe langer je in de zon zit, hoe meer schade de huid oploopt, hoe bruiner je huid wordt. Ook de locatie, zonsterkte en het tijdstip spelen hierbij een rol.

Hoe zorg je ervoor dat je niet verbrandt?

Allereerst: smeren, smeren, smeren. Waarmee? Zonnebrand natuurlijk! De SPF (Sun Protection Factor) is een maat die aangeeft hoeveel langer bij een bepaalde zonkracht iemand met zonnebrandcrème ongestraft, dus zonder te verbranden, in de zon kan blijven. Hoe hoger de factor, hoe beter het product bescherming biedt tegen UV-straling. SPF15 blokkeert ruim 93% en SPF50 bijna 98%. Een zinvolle bescherming tegen een verbrande huid bereik je met zonnebrandcrèmes met minimaal beschermingsfactor 15. Onthoud goed: te vaak smeren bestaat niet!

Daarnaast: draag een hoofddeksel wanneer de zon volop schijnt. Ga je op vakantie? Gooi altijd een pet of hoedje in de koffer.

Tips om beschermd de zon in te gaan

• Smeer je in met een passende zonnebrandcrème

Met welke factor zonnebrandcrème je moet smeren? Dat is simpel, namelijk eentje die je zelf prettig vindt, want alleen dan smeer je vaak genoeg. Het liefst gebruik je een zonnebrandcrème zonder parfum of andere ingrediënten die de huid kunnen irriteren. Zo ontwikkelde ik een Suncare-lijn zonder parfum, alcohol of nanodeeltjes, ook geschikt voor de gevoelige huid. Handig in gebruik is de Suncare Spray. Met de hele familie op pad? Kijk dan eens naar een Suncare Family Pack. Voor degenen met een supergevoelige huid ontwikkelde ik de MIneral Suncare. Hierbij heb ik gebruikgemaakt van zinkoxide als filter. Het grote voordeel van een minerale filter zoals zinkoxide is dat allergische reacties maar zelden voorkomen.

• Factor 30 vs factor 50

Belangrijk om te onthouden: geen enkele factor biedt voor 100% bescherming tegen de zon. Het allerbelangrijkst is dat je vaak genoeg én voldoende crème smeert. Dat wordt bij SPF50 vaak vergeten, omdat deze hoge factor het gevoel geeft goed beschermd te zijn voor de hele dag. Dit is zeker niet het geval. Door wrijving, zweten of zwemmen wordt de factor na twee uur alweer minder. Mijn advies? Begin een half uur voordat je naar buiten gaat met smeren en herhaal dit iedere twee à drie uur. Ook als je al een kleurtje hebt, gewoon blijven smeren.

Vermijd de zon op z’n hoogtepunt

Ga je naar buiten? Zonnebrand is een altijd must. Ik begrijp dat de zon goed is voor je humeur en de aanmaak van vitamine D, maar te veel zon is niet goed voor je. Houd daarom de zonkracht in de gaten en probeer de zon te vermijden wanneer die op z’n sterkst is: tussen 12.00 en 15.00 uur. Ga onder een parasol zitten of trek je even binnen terug.

• Verzorg je huid na het zonnen

Na een dag in de zon kan de huid trekkerig aanvoelen. Dit komt doordat UV-straling en warmte effect hebben op de huidbarrière. Verzorg je huid daarom goed na een dagje zon. Gebruik een aftersun of bodylotion die speciaal ontwikkeld is voor het herstel van de huidbarrière. Dus niet met irriterende ingrediënten zoals parfum, alcohol of menthol. De Drs Leenarts Aftersun bevat antioxidanten zoals niacinamide, vitamine C en E en is parfumvrij. Zo geef je je huid direct de boost die die nodig heeft.

Tip: bewaar de tube in de ijskast voor een verkoelend effect.

Veelgestelde vragen over snel bruin worden

Is bruin worden goed voor je?

Je buitenste huidlaag beschermt zich tegen UVB-straling door dikker te worden en melanine aan te maken. Door dit laatste proces krijgt je dat bruine kleurtje. Ziet er fijn uit, maar in feite betekent een gebruinde huid een beschadigde huid. Ook is UVB de hoofdverantwoordelijke voor het verbranden van de huid. Dus goed voor je? Nee, eigenlijk niet.

Word je sneller bruin met of zonder zonnebrand?

Bruin worden is dus een beschermingsreactie van de huid tegen de zon. Zonnebrand beschermt je huid en zal ervoor zorgen dat je langzamer verkleurt, maar ook dat je niet verbrandt.

Word je snel bruin in de schaduw?

In de schaduw word je wat minder snel bruin, maar is het risico op verbranden ook lager (maar zeker niet afwezig!). Onder een parasol zit je bijvoorbeeld niet ‘veilig’, omdat zand en tegels zonlicht weerkaatsen. Belangrijk dus om ook dan te smeren met zonnebrand.

Kan je een bruine huid krijgen als het bewolkt is?

Als het bewolkt is, betekent dit niet dat er geen UV-straling is. Wellicht minder dan bij een strakblauwe lucht, maar bij een halve bewolking wordt nog steeds 73% UV-straling doorgelaten. Dus ja, je kunt verkleuren als het bewolkt is.

Kan je door glas bruin worden?

Schaduw en glas worden vaak beschouwd als ‘veilig’, maar onderzoek laat zien dat ze absoluut geen vervanger zijn voor andere bescherming tegen de zon. Door reflectie in de omgeving – bijvoorbeeld zand, glas of metaal – wordt de stralingshoeveelheid versterkt en daardoor extra opgenomen door de huid. Maar: de hoofdverantwoordelijke voor het krijgen van een tintje is UVB-straling en die gaat, in tegenstelling tot UVA, bijna niet door glas heen.

Met welke uv-index word je bruin?

Dat is helemaal afhankelijk van jouw huidtype.

Hoe lang moet je in de zon liggen om bruin te worden?

Dat is verschillend per persoon en huidtype. Blijf nooit te lang in de zon liggen, ook al verbrand je niet snel of ben je al bruin.

Hoe kun je het snelst bruin worden met een lichte huid?

Door je juist goed in te smeren met een hoge factor. Daardoor kan je huid langzaam verkleuren zonder in de stress te schieten (oftewel: verbranden).
Wanneer je een lichte huidskleur hebt en makkelijk verbrandt, bestaat zoiets als snel bruinen niet. Door je goed te beschermen en langzaam de zonblootstelling op te bouwen zou je uiteindelijk wel kunnen bruinen, alleen heeft dit veel tijd nodig.

Word je sneller bruin als je een natte huid hebt?

Ja, dat komt doordat water als een ‘vergrootglas’ werkt en de zon gereflecteerd wordt door de waterdruppels op je huid. Dat betekent dat je dus ook sneller kunt verbranden.

Kan je onder water bruin worden?

Water laat UV-licht door. Dus je bent niet beschermd tegen de zon als je bijvoorbeeld aan het snorkelen bent, en kunt dus ook bruin worden (of verbranden!).