Melasma

Volwassen huid
Melasma
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Bruine vlekken in je gezicht, die donkerder worden na zonblootstelling? Dat zou wel eens melasma kunnen zijn, beter bekend als een zwangerschapsmasker. Zeker wanneer deze donkere vlekken op je bovenlip zitten, de zogeheten melasma snor, vinden veel vrouwen dit storend. Moet je per se zwanger zijn om deze vlekken te krijgen? En is er een melasma behandeling? Ik geef advies en deel tips.

Drs Leenarts over melasma

Tips bij melasma

  • Camouflage kan prettig zijn om melasma minder zichtbaar te maken/te camoufleren. Een huidtherapeute kan je hierbij adviseren.
  • Bescherm je huid goed tegen UV-straling. Melasma verergert vaak door zonlicht en wordt op dus meer zichtbaar. Zoek de schaduw op, draag een hoed en vermijd de zon op de zonnigste momenten van de dag.
  • Vermijd de zonnebank.
  • Zwanger en zwangerschapsmasker behandelen? Het advies is dan om te wachten. Sowieso zijn veel behandelingen niet mogelijk tijdens de zwangerschap, maar de reden is ook dat melasma spontaan weer kan verdwijnen na de zwangerschap.
  • Neem contact op met de huisarts/dermatoloog voor advies op maat. 
Melasma quote Melasma gaat
vanzelf weer over.
Het is een huidaandoening van de ‘vruchtbare leeftijd’ en verdwijnt op een dag net zo spontaan als het gekomen is.

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen bij melasma

Kunnen mannen ook melasma hebben? 

Ja, maar melasma komt wel veel meer bij vrouwen voor: maar liefst 90 procent. 

Kan melasma bij elk huidtype ontstaan?

Ja. Mensen met een donkerdere huid lijken er gevoeliger voor te zijn, maar melasma kan bij elk huidtype voorkomen.

Komt melasma alleen in het gezicht voor?

Volgens wetenschappelijke literatuur wordt beschreven dat melasma in enkele zeldzame gevallen ook is aangetoond in het halsgebied of strekzijden van de onderarmen, maar het gaat hier dus om zeldzame gevallen. 

Kan melasma ook vanzelf overgaan?

Bij mensen met een licht huidtype, bij wie melasma is ontstaan tijdens de zwangerschap, kan het vanzelf verminderen of verdwijnen. Ben je zwanger? Stel behandeling dan uit. Het is niet aan te raden medicatie te gebruiken. Het beste is om te wachten tot na de zwangerschap.

Zonbescherming is wel belangrijk. Bij een donkerder huidtype verdwijnt melasma lastiger. Veel mensen ervaren in de winter dat melasma minder opvalt. Dit komt door minder zon. 

Is melasma hetzelfde als hyperpigmentatie?

Melasma is een vorm van hyperpigmentatie, maar er zijn meer huidaandoeningen die gepaard gaan met toename van pigment. Het gaat niet altijd om melasma. Een voorbeeld is postinflammatoire hyperpigmentatie. Dit is toename van pigment door een beschadiging of ontsteking van de huid.

Kan dat: een zwangerschapsmasker zonder zwanger te zijn?

Er zijn twee factoren die van invloed zijn op een zwangerschapsmasker. Allereerst is UV-straling een grote factor. Dit kan melasma zowel triggeren als verergeren. Ten tweede hormonen: zwangerschap (vaak vanaf het tweede trimester), anticonceptie en andere hormonale therapieën.

Meer advies van Drs Leenarts

droge lippen droge huid

Droge lippen

Koud, guur weer doet je lippen geen goed. Het resultaat: velletjes en soms zelfs scheurtjes. Afgezien van het feit dat het er niet mooi uitziet, kunnen gebarsten lippen pijnlijk zijn. Wat kun je hier tegen doen? In elk geval niet aan je lippen likken. Wat dan wel? Ik leg het uit.
Vrouw die huid verzorgt met grote glimlach

Huidverzorging

De huid is ons visitekaartje. Belangrijk dus om de huid – ons grootste orgaan – goed te verzorgen. Hoe houd je je huid gezond? En hoe weet je welke verzorging jouw huid nodig heeft? En wat zijn goede producten? Ik geef advies over huidverzorging.