Bruine vlekken in je gezicht, die donkerder worden na zonblootstelling? Dat zou wel eens melasma kunnen zijn, beter bekend als een zwangerschapsmasker. Zeker wanneer deze donkere vlekken op je bovenlip zitten, de zogeheten melasma snor, vinden veel vrouwen dit storend. Moet je per se zwanger zijn om deze vlekken te krijgen? En is er een melasma behandeling? Ik geef advies en deel tips.
Drs Leenarts over melasma
Tips bij melasma
- Camouflage kan prettig zijn om melasma minder zichtbaar te maken/te camoufleren. Een huidtherapeute kan je hierbij adviseren.
- Bescherm je huid goed tegen UV-straling. Melasma verergert vaak door zonlicht en wordt op dus meer zichtbaar. Zoek de schaduw op, draag een hoed en vermijd de zon op de zonnigste momenten van de dag.
- Vermijd de zonnebank.
- Zwanger en zwangerschapsmasker behandelen? Het advies is dan om te wachten. Sowieso zijn veel behandelingen niet mogelijk tijdens de zwangerschap, maar de reden is ook dat melasma spontaan weer kan verdwijnen na de zwangerschap.
- Neem contact op met de huisarts/dermatoloog voor advies op maat.

-
Dag- & Nachtcrème (Zeer) Droge HuidEen extra vettende, verzorgende gezichtscrème. Voor de droge of zeer droge gezichtshuid die wat extra’s kan gebruiken.€12,35
-
Droge Huid ZalfEen vette zalf op vaselinebasis, met vitamine E en abrikozenpitolie. Verzorgt de schrale, schilferende huid. Verkrijgbaar in 100 ml (tube) en 125 ml (pot).
-
HandcrèmeEen vette Handcrème met ingrediënten die de huid maximaal ondersteunen en hydrateren, voor intensieve verzorging.€8,19
Veelgestelde vragen bij melasma
Ja, maar melasma komt wel veel meer bij vrouwen voor: maar liefst 90 procent.
Ja. Mensen met een donkerdere huid lijken er gevoeliger voor te zijn, maar melasma kan bij elk huidtype voorkomen.
Volgens wetenschappelijke literatuur wordt beschreven dat melasma in enkele zeldzame gevallen ook is aangetoond in het halsgebied of strekzijden van de onderarmen, maar het gaat hier dus om zeldzame gevallen.
Bij mensen met een licht huidtype, bij wie melasma is ontstaan tijdens de zwangerschap, kan het vanzelf verminderen of verdwijnen. Ben je zwanger? Stel behandeling dan uit. Het is niet aan te raden medicatie te gebruiken. Het beste is om te wachten tot na de zwangerschap.
Zonbescherming is wel belangrijk. Bij een donkerder huidtype verdwijnt melasma lastiger. Veel mensen ervaren in de winter dat melasma minder opvalt. Dit komt door minder zon.
Melasma is een vorm van hyperpigmentatie, maar er zijn meer huidaandoeningen die gepaard gaan met toename van pigment. Het gaat niet altijd om melasma. Een voorbeeld is postinflammatoire hyperpigmentatie. Dit is toename van pigment door een beschadiging of ontsteking van de huid.
Er zijn twee factoren die van invloed zijn op een zwangerschapsmasker. Allereerst is UV-straling een grote factor. Dit kan melasma zowel triggeren als verergeren. Ten tweede hormonen: zwangerschap (vaak vanaf het tweede trimester), anticonceptie en andere hormonale therapieën.

Meer advies van Drs Leenarts


Ontvang het laatste nieuws en acties van Drs Leenarts en krijg 10% korting.