Urticaria (neteloos, galbulten)

Volwassen huid
Urticaria (neteloos, galbulten)
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Galbulten, netelroos… De medische benaming voor deze termen is urticaria. Urticar betekent in het Latijn ‘brandnetel’, dus je kan wel raden waarom dit een vervelende huidkwaal is… jeuk! Bij galbulten en netelroos krijg je een sterk jeukende (soms brandende) huiduitslag, met rode verdikte plekjes die komen en gaan. Ik leg je hieronder uit wat de oorzaak is, en wat je eraan kan doen!

Drs Leenarts over urticaria

Tips bij urticaria

  • Wellicht een open deur, maar als je erachter bent gekomen welke prikkel urticaria veroorzaakt bij jou, vermijd deze dan!
  • Uitwendige crèmes of zalven met antihistaminica helpen helaas niet tegen urticaria, ga dus echt voor een antihistaminicum in pil-vorm.
  • Probeer niet te krabben aan de jeukbulten!
  • Ga naar de dokter als je merkt dat de huiduitslag erger wordt.
Gevaarlijk is netelroos over het algemeen niet, de jeuk is voornamelijk irritant. Tenzij er zwellingen in de keel ontstaan. Dan moet je zo snel mogelijk naar de Eerste Hulp!

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over urticaria (netelroos, galbulten)

Is netelroos besmettelijk (of galbulten)?

Nee, netelroos en galbulten zijn niet besmettelijk.

Hoe weet ik of galbulten uitgelokt worden door voeding?

Hier kom je meestal achter doordat je bepaald voedsel eet, en dan vlak daarna een reactie krijgt. Je kunt hier ook een allergietest voor laten doen bij de huisarts of allergoloog.

Is netelroos gevaarlijk?

Over het algemeen niet, de jeuk is voornamelijk irritant. Tenzij er zwellingen in de keel ontstaan. Dan moet je zo snel mogelijk naar de Eerste Hulp!

Gaat netelroos vanzelf over?

Na enkele uren of weken (afhankelijk van de vorm) verdwijnen de galbulten vanzelf. Bij chronische urticaria komt het wel iedere keer terug, maar ook dit kan binnen enkele jaren weer verdwijnen.

Hoe kan ik de netelroos jeuk verzachten?

Een natte, koude doek kan helpen tegen de jeuk.

Komen galbulten door stress?

Dat kan bij de vorm ‘cholinergische urticaria’. Je krijgt dan na verhoging van de lichaamstemperatuur kleine bultjes van 1-3 mm. Dit zijn zwellingen van allerlei kleine zweetkliertjes.

Wat is het verschil tussen netelroos en gordelroos?

De namen lijken erg op elkaar, maar deze oorzaak van deze twee huidaandoeningen verschilt behoorlijk. Netelroos is een soort allergische reactie door een prikkel, gordelroos is een huiduitslag door het waterpokkenvirus.

Wat te doen tegen hitte bultjes?

Hitte bultjes horen onder de vorm cholinergische urticaria. De bultjes van 1 tot 3 millimeter ontstaan door een verhoging van de lichaamstemperatuur. Je hoeft er niets aan te doen; de bultjes trekken binnen enkele uren tot 24 uur weer weg.

Wat te doen bij brandnetels?

Raak je een brandnetel aan, dan is de kans groot dat je hierna jeukende bultjes op je handen hebt. Dit is een lichte vorm van urticaria, de bultjes trekken dus gelukkig snel weer vanzelf weg.

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

tekenbeet

Tekenbeet

Jaarlijks worden in Nederland ruim 1,2 miljoen mensen gebeten door een teek! Meestal zie je een rood vlekje of een bultje na een tekenbeet. Het is belangrijk om de teek meteen te verwijderen nadat je hem hebt ontdekt. Ik vertel je hoe.
schurft op arm

Scabiës (schurft)

Scabiës, ook wel bekend als schurft, is een huidaandoening die in Nederland regelmatig voorkomt. Het is behoorlijk besmettelijk. Hoe kom je aan schurft? En hoe kom je van die jeuk af?