Seborroïsch eczeem

Volwassen huid
Seborroïsch eczeem
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Een minder bekende, maar toch veelvoorkomende vorm van eczeem is seborroïsch eczeem. De schatting is dat drie tot vijf procent van de bevolking last heeft van deze jeukende en soms ontsierende aandoening. Hoewel seborroïsch eczeem onschuldig is, kan het wel storend zijn. Daarom geef ik je hier graag advies en tips.

Drs Leenarts over seborroïsch eczeem

Tips bij seborroïsch eczeem

 • Seborroïsch eczeem is erg gevoelig voor stress. Dus, speelt deze vorm van eczeem weer op, ga even bij jezelf te rade of stress misschien een rol kan spelen.
 • Gebruik bij seborroïsch eczeem op de hoofdhuid een milde shampoo, eventueel met het ingrediënt ureum erin verwerkt.
 • Gebruik op het gezicht milde huidverzorgingsproducten zonder allergenen die de huid niet nog meer kunnen irriteren. Bijvoorbeeld mijn Dagcrème SPF25, of Dag & Nachtcrème.

“Hoewel seborroïsch eczeem heel vervelend kan zijn, is het geen reden om je zorgen te maken om je gezondheid. Deze vorm van eczeem komt bij gezonde mensen voor en heeft geen onderliggende relatie met andere ziektes.”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

 • Droge Huid Zalf
  Droge Huid Zalf
  Een vette zalf op vaselinebasis, met vitamine E en abrikozenpitolie. Verzorgt de schrale, schilferende huid. Verkrijgbaar in 100 ml (tube) en 125 ml (pot).
  100 ml tube | 125 ml pot
  10,95
  (118)
 • Drs Leenarts Dag en Nachtcrème.
  Dag- & Nachtcrème
  Een parfumvrije gezichtscrème voor overdag en in de nacht. Heeft een verzorgende, verzachtende en herstellende werking.
  50 ml
  13,95
  (83)
 • Packshot Drs Leenarts Beschermende Berg Zalf tube 50ml.
  Berg Zalf
  Berg Zalf is een smeerbare, vette zalf waarmee het verwijderen van bergschilfers een eenvoudig klusje is.
  50 ml
  13,95
  (104)

Veelgestelde vragen over seborroïsch eczeem

Is hoofdroos hetzelfde als seborroïsch eczeem?

Ja, hoofdroos is eigenlijk een milde vorm van seborroïsch eczeem. Door je haren regelmatig met anti-roos shampoo of shampoo met ureum te wassen én goed uit te spoelen, verbetert roos vaak ook al. Blijf je last houden van roos en dit storend vinden, dan kan de huisarts je helpen met een medicinale shampoo.

Kan het dat ik door seborroïsch eczeem haaruitval krijg?

Wanneer er korstjes van je hoofdhuid loskomen of wanneer je ze zelf verwijdert, kunnen er inderdaad haren meekomen. Maar deze haren komen gegarandeerd terug!

Welke shampoo tegen seborroïsch eczeem?

Bij een milde vorm van seborroïsch eczeem, hoofdroos, wil je graag dat de shampoo de schilfertjes tegengaat en je hoofdhuid tegelijkertijd ook verzorgt. Een ingrediënt in shampoo dat dit kan, is ureum. Dit ingrediënt zie je dan ook graag terug in een seborroïsch eczeem shampoo.

Als er echt sprake is van roodheid en forse schilfers is het meestal nodig om medicinale shampoos te gebruiken, zoals Selsun en Ketoconazol shampoo.

Helpt honing bij seborroïsch eczeem?

Honing op de huid is geen goed idee. Integendeel zelfs. Honing is hydroscopisch, wat wateraantrekkend betekent. Smeer je honing rechtstreeks op de huid, dan droogt het je huid dus zelfs enorm uit. Denk maar even aan wat honing op een boterham doet: na een paar uur is de boterham helemaal hard en uitgedroogd. Honing heeft wel antibacteriële eigenschappen, en zit daarom vaak in wondbedekkers en zalven.

Speelt bij seborroïsch eczeem voeding een rol?

Seborroïsch eczeem en voeding lijken geen verband te hebben. Dus wat je eet, verergert of vermindert deze vorm van eczeem niet.

Meer advies van Drs Leenarts