Waterwratjes

Baby- kinderhuid
Waterwratjes
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Bijna ieder kind krijgt ze weleens: waterwratjes. Niet schadelijk, wel besmettelijk. Helemaal tijdens de zwemlesperiode kan je kind door huid-op-huidcontact – schouder aan schouder op de rand van het zwembad – waterwratjes krijgen. Maar geen zorgen, ze gaan vanzelf weer weg. Hoe ontstaan waterwratjes? En hoe behandel je ze? Ik geef advies en deel tips.

Drs Leenarts over waterwratjes

Wat zijn waterwratjes?

 • Waterwratjes zien eruit als huidkleurige bultjes met in het midden een deukje of geelwitte verkleuring.
 • Bijna ieder kind krijgt ze een keer. Vooral tijdens de zwemlesperiode, waarin kinderen schouder aan schouder zitten op de zwembadrand.
 • De wratjes worden door huid-op-huidcontact overgedragen.
 • Goed nieuws: waterwratjes behandelen is niet nodig, ze verdwijnen gelukkig vanzelf weer. Je hebt alleen een portie geduld nodig. Het kan namelijk tot wel twee jaar duren voordat ze weg zijn.

Verloop en klachten

Bijna ieder kind krijgt een keer waterwratjes. Het ene kind heeft twee kleine wratjes die na een week zijn verdwenen, het andere kind heeft er tientallen. Dat verschilt enorm. Waterwratjes komen vaker voor bij kinderen die eczeem hebben, zij hebben er meestal ook veel.

Hoe ziet een waterwratje eruit?

Een waterwratje ziet eruit als een huidkleurig bultje met in het midden een deukje of een geelwitte verkleuring. Waterwratjes houden van groepvorming: je vindt ze meestal bij elkaar. Bijvoorbeeld op de romp, billen, in knieholtes of oksels, maar ze kunnen op het hele lichaam voorkomen.

Oorzaak waterwratjes

Waterwratjes zijn besmettelijk. Ze worden door een virus veroorzaakt dat in het vocht van de wratjes zit. De waterwratjes worden door huid-op-huidcontact overgedragen, maar ook door contact met besmette voorwerpen, zoals speelgoed of handdoeken.

Waterwratjes en zwemles

Zit je kind op zwemles, dan is de kans groot dat hij of zij last krijgt van waterwatjes. Helemaal tijdens de zwemlesperiode. Hoe dat komt? Kinderen zitten dan vaak schouder aan schouder aan de rand van het zwembad. Door dit huidcontact kun je het virus overdragen.

Wanneer je kindje in contact is gekomen met het waterwrattenvirus, kan het tussen de twee weken tot wel zes maanden duren voordat het virus zich openbaart en er wratjes ontstaan.

Waterwratjes bij volwassenen

Veel volwassenen hebben als kind waterwratjes gehad en vervolgens weerstand opgebouwd. Toch kunnen volwassenen door kinderen worden besmet en ze alsnog krijgen. Helaas.

Behandeling waterwratjes

Wat te doen tegen waterwratjes? Het antwoord is simpel: eigenlijk helemaal niets. Kinderen hebben er gelukkig meestal geen last van: de wratjes doen geen pijn en jeuken niet. En, ook fijn, de wratjes gaan gewoon vanzelf weer weg. Het kan alleen wel één tot twee jaar duren, dus geduld is een schone zaak. Soms zie je rondom een wratje roodheid en schilfertjes. Daarna verdwijnen de wratjes meestal. Je kind houdt er geen littekens aan over.

Waterwratjes verwijderen

Als de wratjes op een onhandige plek zitten, of als kinderen iets ouder zijn, worden waterwratjes weleens weggehaald met een scherpe lepel. Dat klinkt wellicht een stuk enger dan het is. Hoe het gaat? Het verwijderen gebeurt onder een lokale verdoving. Wel belangrijk om in je achterhoofd te houden dat deze behandeling geen garantie is dat de wratjes ook wegblijven. Verder kunnen er littekens ontstaan. Wat je zelf kunt doen: smeer bij roodheid zinkzalf (Babybillen zalf of Beschermende Barrière crème) op de wratjes.

 

Tips bij waterwratjes

 • Kinderen met eczeem hebben vaker waterwratjes.
 • Heeft je kind geen last van de wratjes? Wacht dan gewoon af. Ze gaan vanzelf weg. Je hebt wel een flinke dosis geduld nodig, want het kan wel twee jaar duren voordat ze zijn verdwenen.
 • Probeer te voorkomen dat je kind aan de waterwratjes gaat krabben. Het wratje kan opengaan, waardoor het virus zich kan verspreiden en er nog meer wratjes ontstaan. Ook kan het krabben littekens veroorzaken.
 • Een open wratje dat niet wordt bedekt door kleding, kun je afplakken met een pleister. Zo voorkom je verdere verspreiding.
Waterwratjes gaan vanzelf weg. Je hebt alleen veel geduld nodig: het kan tot wel twee jaar duren voordat ze zijn verdwenen.

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over waterwratjes

Moet je waterwratjes behandelen?

Niet nodig. Ik adviseer om helemaal niets te doen. Gewoon afwachten tot de waterwratjes vanzelf verdwijnen. Wanneer je wratjes actief behandelt, kun je littekens krijgen. Waterwratjes uitdrukken of uitknijpen is ook niet verstandig, omdat het virus zich dan kan verspreiden.
Waterwratjes behandelen doen dermatologen dan ook bijna nooit. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer een wratje op het ooglid zit en het oog daardoor niet goed open kan.

Zijn waterwratjes besmettelijk?

Ja, waterwratjes zijn heel besmettelijk. Het virus wordt door huid-op-huidcontact overgedragen, maar ook door contact met besmette voorwerpen, zoals speelgoed of handdoeken. Net zoals bij ‘gewone’ wratjes krijgt niet ieder kind waterwratjes. Kinderen met eczeem zijn vatbaarder voor het virus.

Mag je met waterwratjes zwemmen?

Ja, je kind mag gewoon zwemmen met waterwratjes. Open wratjes kun je eventueel afplakken met een waterdichte pleister.

Wat als er waterwratjes ontstoken zijn?

Heeft je kind ontstoken waterwratjes, ga dan even langs de huisarts. Waarschijnlijk krijg je een antibioticazalf voorgeschreven. Is het rondom het wratje rood? Dat is vaak een teken dat het wratje weggaat.

Kun je waterwratjes behandelen met zinkzalf, Betadine of tea tree olie?

Waterwratjes worden veroorzaakt door een virus. Door bovenstaande behandelingen verdwijnt dat virus niet. Wel kan het wratje een beetje indrogen door zinkzalf of betadinezalf.

Zijn waterwratjes tijdens zwangerschap schadelijk?

Nee, waterwratjes tijdens de zwangerschap zijn niet schadelijk.

Meer advies van Drs Leenarts

 • wratten hand

  Wratten

  Een wrat aan de handen of voeten? Geen zorgen: wratten zijn onschuldig. Ze komen veel voor en verdwijnen vanzelf. Hoe ontstaan wratten? Zijn ze besmettelijk en hoe kun je ze weghalen? Ik geef advies.
 • Waterpokken bij kinderen

  Waterpokken

  Heeft je kindje rode bultjes en blaasjes over het hele lichaam? Grote kans dat het waterpokken zijn. Vervelend, vooral de jeuk. Kun je de jeuk verlichten?
 • kinderziektes

  Klassieke kinderziektes

  Elk kind krijgt een keer rode vlekjes en koorts: een klassieke kinderziekte. Maar welke van de zes? Qua symptomen lijken ze allemaal op elkaar, met hangerigheid en uitslag. Ik leg uit hoe je kinderziektes herkent.