Waterwratjes

Baby- kinderhuid
Waterwratjes
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Bijna ieder kind krijgt ze weleens: waterwratjes. Niet schadelijk, wel besmettelijk. Helemaal tijdens de zwemlesperiode kan je kind door huid-op-huidcontact – schouder aan schouder op de rand van het zwembad – waterwratjes krijgen. Maar geen zorgen, ze gaan vanzelf weer weg. Hoe ontstaan waterwratjes? En hoe behandel je ze? Ik geef advies en deel tips.

Drs Leenarts over waterwratjes

Tips bij waterwratjes

 • Kinderen met eczeem hebben vaker waterwratjes.
 • Heeft je kind geen last van de wratjes? Wacht dan gewoon af. Ze gaan vanzelf weg. Je hebt wel een flinke dosis geduld nodig, want het kan wel twee jaar duren voordat ze zijn verdwenen.
 • Probeer te voorkomen dat je kind aan de waterwratjes gaat krabben. Het wratje kan opengaan, waardoor het virus zich kan verspreiden en er nog meer wratjes ontstaan. Ook kan het krabben littekens veroorzaken.
 • Een open wratje dat niet wordt bedekt door kleding, kun je afplakken met een pleister. Zo voorkom je verdere verspreiding.

“Waterwratjes gaan vanzelf weg. Je hebt alleen veel geduld nodig: het kan tot wel twee jaar duren.”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

 • Droge Huid Zalf
  Droge Huid Zalf
  Een vette zalf op vaselinebasis, met vitamine E en abrikozenpitolie. Verzorgt de schrale, schilferende huid. Verkrijgbaar in 100 ml (tube) en 125 ml (pot).
  100 ml tube | 125 ml pot
  10,95
  (118)
 • Babybillen zalf
  Babybillen Zalf
  Met maar liefst 25% zinkoxide beschermt, verzorgt en verzacht deze parfumvrije Babybillen zalf de tere babyhuid. Verkrijgbaar in 50 ml (tube) en 125 ml (pot).
  Vanaf 7,45
  (35)
 • Extra Vettende badolie
  Extra Vettende Badolie
  Een zeep- en parfumvrije Extra Vettende Badolie met verzorgende soja- en olijfolie. Reinigt en verzacht de huid in bad of onder de douche. Verkrijgbaar in 100 ml en 200 ml.
  200 ml | 100 ml
  Vanaf 8,95
  (34)

Veelgestelde vragen over waterwratjes

Moet je waterwratjes behandelen?

Niet nodig. Ik adviseer om helemaal niets te doen. Gewoon afwachten tot de waterwratjes vanzelf verdwijnen. Wanneer je wratjes actief behandelt, kun je littekens krijgen. Waterwratjes uitdrukken of uitknijpen is ook niet verstandig, omdat het virus zich dan kan verspreiden.
Waterwratjes behandelen doen dermatologen dan ook bijna nooit. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer een wratje op het ooglid zit en het oog daardoor niet goed open kan.

Zijn waterwratjes besmettelijk?

Ja, waterwratjes zijn besmettelijk. Het virus wordt door huid-op-huidcontact overgedragen, maar ook door contact met besmette voorwerpen, zoals speelgoed of handdoeken. Net zoals bij ‘gewone’ wratjes krijgt niet ieder kind waterwratjes. Kinderen met eczeem zijn vatbaarder voor het virus.

Mag je met waterwratjes zwemmen?

Ja, je kind mag gewoon zwemmen met waterwratjes. Open wratjes kun je eventueel afplakken met een waterdichte pleister.

Wat als er waterwratjes ontstoken zijn?

Heeft je kind ontstoken waterwratjes, ga dan langs de huisarts. Waarschijnlijk krijg je een antibioticazalf voorgeschreven. Is het rondom het wratje rood? Dat is vaak een teken dat het wratje weggaat.

Kun je waterwratjes behandelen met zinkzalf, Betadine of tea tree olie?

Waterwratjes worden veroorzaakt door een virus. Door bovenstaande behandelingen verdwijnt dat virus niet. Wel kan het wratje een beetje indrogen door zinkzalf of betadinezalf.

Zijn waterwratjes tijdens zwangerschap schadelijk?

Nee, waterwratjes tijdens de zwangerschap zijn niet schadelijk.

Meer advies van Drs Leenarts