Eikenprocessierups (huiduitslag)

Beestjes en de huid
Eikenprocessierups (huiduitslag)
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

De eikenprocessierups is een harige rups die ‘s zomers in de eikenboom leeft. Hoewel hij geen vlieg kwaad doet, kan hij ons wel veel narigheid geven. De rups heeft namelijk brandharen die, eenmaal op de huid, voor vervelende huiduitslag zorgen. Ik leg je graag uit wat de symptomen precies zijn. En ook geef ik tips wat je kan doen tegen die akelige processierups jeuk.

Drs Leenarts over de eikenprocessierups

Tips bij huiduitslag door de eikenprocessierups

  • Vermijd gebieden met veel eikenbomen en eikenprocessierupsen. Wandel of fiets een blokje om.
  • Kom je toch in de buurt van de eikenbomen, draag dan bedekkende kleding (lange broek, lange mouwen), zodat de kans kleiner is dat de haren van de rups in aanraking komen met de huid. Draag ook een bril of zonnebril om je ogen te beschermen.
  • Probeer niet aan de uitslag te krabben. Krab je de bultjes kapot, dan duurt het nog langer voordat de huid herstelt.
  • Stip de bultjes aan met mijn Verkoelende lotion. Deze lotion werkt verkoelend. De lotion is door het ingrediënt zinkoxide wit, de vlekjes zijn gemakkelijk afwasbaar met water.
Probeer niet aan de uitslag te krabben. Krab je de bultjes kapot, dan duurt het nog langer voordat de huid herstelt.

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over deze huiduitslag

Hoe snel kan je de huidklachten krijgen?

Meestal ontstaan de huidklachten binnen acht uur nadat je in contact bent gekomen met de brandharen.

Heb ik muggenbulten of processierups uitslag?

Bij uitslag door de eikenprocessierups denk je in eerste instantie misschien dat een mug je flink te pakken heeft gehad; je hebt immers jeukende bultjes op de huid. Bij de processierups gaat het meestal om veel meer bultjes dan een paar muggenbeten. Ook zie je bij processierups bultjes geen steekplekje.

Helpt het om met een warme föhn de huiduitslag tegen te gaan?

Er zijn wel theorieën dat – net nadat je bent blootgesteld aan de processierups – föhnen zinvol zou zijn, omdat de structuur van eiwitten kan veranderen bij verhitting. Maar heb je al uitslag, dan heeft dit zeker geen effect. De bultjes worden immers veroorzaakt door histamine, wat ons lichaam vrijmaakt als reactie op de brandharen. Hiernaast is er risico op verbranding van de huid, zeker bij kinderen.

Helpen crèmes met menthol, eucalyptus, calendula of aloë vera?

Crèmes met plantenextracten als deze zouden de jeuk tegengaan. Soms kan dit een verkoelend effect geven, maar een ingrediënt als menthol of eucalyptus kan soms ook de huid irriteren.

Helpt aftersun bij eikenprocessierups huiduitslag?

Een aftersun die claimt verkoelend te werken, bevat vaak ingrediënten die de huid irriteren. En irritatie is het laatste wat je wil bij huiduitslag. Smeer je toch graag een crème op de huiduitslag, ga dan altijd voor een crème zonder parfum of irriterende stoffen, bijvoorbeeld Drs Leenarts Aftersun of Bodycrème.

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

muggenbeet

Muggenbeet

Gestoken door een mug? Het levert je een jeukend bultje op. Heel irritant, maar vaak ook niet meer dan dat. Gelukkig kun je een muggenbeet behandelen en heb ik als dermatoloog tips tegen jeukende muggenbulten.
kwallenbeet

Kwallenbeet

Heerlijk, zo’n dagje strand. Totdat je wordt gebeten door een kwal. Gelukkig veroorzaken de meeste kwallen geen grote problemen. Hoe behandel je een kwallenbeet? En wat helpt tegen de jeuk?