Eikenprocessierups (huiduitslag)

Illustratie eikenprocessierups huiduitslag

De eikenprocessierups is een harige rups die ‘s zomers in de eikenboom leeft. Hoewel hij geen vlieg kwaad doet, kan hij ons wel veel narigheid geven. De rups heeft namelijk brandharen die, eenmaal op de huid, voor vervelende huiduitslag zorgen. Ik leg je graag uit wat de symptomen precies zijn. En ook geef ik tips wat je kan doen tegen die akelige processierups jeuk.

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Drs Leenarts over de eikenprocessierups

Tips bij huiduitslag door de eikenprocessierups

 • Vermijd gebieden met veel eikenbomen en eikenprocessierupsen. Wandel of fiets een blokje om.
 • Kom je toch in de buurt van de eikenbomen, draag dan bedekkende kleding (lange broek, lange mouwen), zodat de kans kleiner is dat de haren van de rups in aanraking komen met de huid. Draag ook een bril of zonnebril om je ogen te beschermen.
 • Probeer niet aan de uitslag te krabben. Krab je de bultjes kapot, dan duurt het nog langer voordat de huid herstelt.
 • Stip de bultjes aan met mijn Verkoelende lotion. Deze lotion werkt verkoelend en gaat de jeuk tegen. De lotion is door het ingrediënt zinkoxide wit, de vlekjes zijn gemakkelijk afwasbaar met water.

“Crèmes met plantenextracten zouden de jeuk tegengaan. Soms kan dit inderdaad een verkoelend effect geven, maar een ingrediënt als menthol of eucalyptus kan soms ook de huid irriteren.”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

 • Packshot Drs Leenarts Handcrème tube 50ml.
  Handcrème
  Een vette handcrème met ingrediënten die de huid maximaal ondersteunen en voeden, voor een intensieve verzorging.
  7,95
  (21)
 • Babybillen zalf
  Babybillen Zalf
  Met maar liefst 25% zinkoxide beschermt, verzorgt en verzacht deze parfumvrije Babybillen zalf de tere babyhuid.
  Vanaf 7,45
  (22)
 • Packshot Drs Leenarts Verkoelende lotion flacon voor waterpokken en jeuk processierups.
  Verkoelende Lotion
  Een lotion met zinkoxide en talk die waterpokken helpt verzachten: werkt jeukstillend, verkoelend en indrogend.
  16,95
  (21)

Veelgestelde vragen over deze huiduitslag

Meestal ontstaan de huidklachten binnen acht uur nadat je in contact bent gekomen met de brandharen.
Bij uitslag door de eikenprocessierups denk je in eerste instantie misschien dat een mug je flink te pakken heeft gehad; je hebt immers jeukende bultjes op de huid. Bij de processierups gaat het meestal om veel meer bultjes dan een paar muggenbeten. Ook zie je bij processierups bultjes geen steekplekje.
Er zijn wel theorieën dat – net nadat je bent blootgesteld aan de processierups – föhnen zinvol zou zijn, omdat de structuur van eiwitten kan veranderen bij verhitting. Maar heb je al uitslag, dan heeft dit zeker geen effect. De bultjes worden immers veroorzaakt door histamine, wat ons lichaam vrijmaakt als reactie op de brandharen. Hiernaast is er risico op verbranding van de huid, zeker bij kinderen.
Crèmes met plantenextracten als deze zouden de jeuk tegengaan. Soms kan dit een verkoelend effect geven, maar een ingrediënt als menthol of eucalyptus kan soms ook de huid irriteren.
Een aftersun die claimt verkoelend te werken, bevat vaak ingrediënten die de huid irriteren. En irritatie is het laatste wat je wil bij huiduitslag. Smeer je toch graag een crème op de huiduitslag, ga dan altijd voor een crème zonder parfum of irriterende stoffen, bijvoorbeeld Drs Leenarts Aftersun of Bodycrème.

Meer advies van Drs Leenarts