Gestoken door een mug? Het levert je een jeukend bultje op. Heel irritant, maar vaak ook niet meer dan dat. Wel opvallend is dat het lijkt alsof muggen, bijen en andere insecten het op kinderen hebben voorzien. Als je kind er dan ook nog gevoelig voor is, kan een insectensteek extra vervelend zijn. Gelukkig kun je een muggenbeet behandelen en heb ik als dermatoloog tips tegen jeukende muggenbulten.
Drs Leenarts over muggenbulten
Tips bij een jeukende muggenbult
- Een koude of natte doek geeft verlichting.
- Er bestaan verkoelende gels. Deze kunnen de prikkeling verlichten.
- Ook kun je de beet koelen met een ijsblokje.
- Smeer een beetje tandpasta met mintsmaak op de plek. De menthol zorgt voor een verkoelend effect.
- Een kruisje zetten? Dat helpt heel even: de jeukprikkel vervang je tijdelijk door een pijnprikkel.
- Onze Verkoelende Lotion kan ook helpen bij een jeukende muggenbeet.

-
1+1 kortingSuncare SPF30Suncare SPF30 is een parfumvrije zonnebrandcrème die goed uitsmeert en geen witte waas achterlaat. Verkrijgbaar in 50 ml, 100 ml en 250 ml.
-
GezichtsreinigerMet deze zeepvrije, verzorgende Gezichtsreiniger maak je het gezicht schoon op een huidvriendelijke manier.€8,35
-
Extra Vettende BadolieEen zeep- en parfumvrije Extra Vettende Badolie met verzorgende soja- en olijfolie. Reinigt en verzacht de huid in bad of onder de douche. Verkrijgbaar in 100 ml en 200 ml.
Veelgestelde vragen over de muggenbeet
Als je een heftige reactie hebt na een muggenbeet, wil je misschien graag weten of je allergisch voor muggenbeten bent. Door een steek van een mug kun je nooit een gevaarlijke allergische reactie ontwikkelen, omdat deze niet sterk genoeg is. Wel kun je een dikke, jeukende bult krijgen – wat ook heel vervelend is, maar gelukkig is deze bult niet gevaarlijk. Van een muggenbeet kun je dus niet echt ziek worden.
Wel hebben mensen met atopisch eczeem vaker de neiging heftiger te reageren op muggenbulten. En ook kunnen jonge kinderen van een enkele muggenbeet meerdere bultjes over het lichaam krijgen, als een soort overgevoeligheidsreactie (meer hierover lees je hierboven bij Verloop en Klachten).
Het kan helpen om een beetje tandpasta met mintsmaak op de muggenbeet te smeren. De menthol zorgt dan voor een verkoelend effect.
Wanneer er een rode kring of vlek om de muggenbeet komt, en deze warm en pijnlijk aanvoelt, kan er sprake zijn van een infectie. Toch verstandig om in dit geval even langs de huisarts te gaan.
Soms zijn muggenbeten erg hardnekkig, met name als je er steeds aan blijft krabben of pulken. Dit laatste is dan ook een oorzaak van dat de huid niet kan herstellen. Blijf dus van die muggenbeten af.
Het gebruik van anti-insectensprays met DEET is veilig. Maar let wel op bij hoge concentraties (30% of meer). Deze gebruik je liever niet bij kinderen jonger dan twee jaar. En ben je zwanger, dan kun je voorzichtigheidshalve DEET beter niet gebruiken.
De beste volgorde is om eerst de zonnebrandcrème te smeren, en na enkele minuten de insectenspray of -stick. Vergeet niet dat zonnebrandcrème vaker herhaald moet worden dan insectenspray.
Muggenbulten kunnen soms best groot worden, vooral als je er gevoelig voor bent. Wellicht denk je aan een allergische reactie voor een muggenbeet. Geen zorgen. Ook deze bulten zullen vanzelf weer wegtrekken. Om het proces te versnellen, is het belangrijk om zo veel mogelijk van de muggenbult af te blijven.
Om de zwelling te verminderen kan het fijn zijn om een koud, nat kompres te gebruiken of een ijsklontje.
Een muggenbult kan enkele dagen blijven zitten. Vooral bij mensen die er gevoelig voor zijn kan het langer duren.
De mug waardoor je wordt gestoken laat een stofje/gif achter in de huid. Hierdoor ontstaat jeuk.
Een muggenbeet is te herkennen aan een rode, gezwollen bult op de huid die flink kan jeuken. Soms is in het midden een plekje te zien waar je gebeten bent.
Muggenbeten kunnen erg vervelend zijn, vooral als je er best veel hebt. Gelukkig kunnen muggenbulten geen kwaad.

Meer advies van Drs Leenarts

Ontvang het laatste nieuws en acties van Drs Leenarts en krijg 10% korting.