Muggenbeet, insectensteek

muggenbeet

Soms lijkt het net alsof muggen, bijen en andere insecten het extra op kinderen hebben voorzien. Als je kind er dan ook nog gevoelig voor is, kan een insectensteek extra vervelend zijn. Gelukkig kan je een insecten- of muggenbeet behandelen en heb ik als dermatoloog tips tegen jeukende muggenbulten.

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Drs Leenarts over de insectensteek

 • In het kort
 • Verloop en klachten
 • Insectensteek voorkomen
 • Muggenbeet behandelen
 • Bijen- of wespensteek behandelen

Tips bij een jeukende muggenbult

 • Een koude of natte doek geeft verlichting.
 • Er bestaan verkoelende gels. Deze kunnen de prikkeling verlichten.
 • Ook kan je de beet koelen met een ijsblokje.
 • Smeer een beetje tandpasta met mintsmaak op de plek. De menthol zorgt voor een verkoelend effect.
 • Een kruisje zetten? Dat helpt heel even: de jeukprikkel vervang je tijdelijk door een pijnprikkel…

“Mensen met atopisch eczeem hebben de neiging heftiger te reageren op muggenbulten. En ook kunnen jonge kinderen van een enkele muggenbeet meerdere bultjes over het lichaam krijgen, als een soort overgevoeligheidsreactie.”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

 • 1+1 gratis
  Drs Leenarts Suncare SPF30.
  Suncare SPF30
  Suncare SPF30 is een parfumvrije zonnebrandcrème die goed uitsmeert en geen witte waas achterlaat. Verkrijgbaar in 50 ml, 100 ml en 250 ml.
  250 ml | 100 ml | 50 ml
  Vanaf 12,95
  (57)
 • Packshot Drs Leenarts Gezichtsreiniger tube 150ml.
  Gezichtsreiniger
  Met deze zeepvrije, verzorgende Gezichtsreiniger maak je het gezicht schoon op een huidvriendelijke manier.
  100 ml
  7,95
  (52)
 • Extra Vettende badolie
  Extra Vettende Badolie
  Een zeep- en parfumvrije Extra Vettende Badolie met verzorgende soja- en olijfolie. Reinigt en verzacht de huid in bad of onder de douche. Verkrijgbaar in 100 ml en 200 ml.
  200 ml | 100 ml
  Vanaf 8,95
  (30)

Veelgestelde vragen over de muggenbeet, insectensteek

Heb ik een allergische reactie op de muggenbeet?

Als je een heftige reactie hebt na een muggenbeet, wil je misschien graag weten of je allergisch voor muggenbeten bent. Door een steek van een mug kun je nooit een gevaarlijke allergische reactie ontwikkelen, omdat deze niet sterk genoeg is. Wel kun je een dikke, jeukende bult krijgen – wat ook heel vervelend is, maar gelukkig niet gevaarlijk. Van een muggenbeet kun je dus niet echt ziek worden.

Wel hebben mensen met atopisch eczeem vaker de neiging heftiger te reageren op muggenbulten. En ook kunnen jonge kinderen van een enkele muggenbeet meerdere bultjes over het lichaam krijgen, als een soort overgevoeligheidsreactie (meer hierover lees je hierboven bij Verloop en Klachten).

Helpt tandpasta tegen muggenbeten?

Het kan helpen om een beetje tandpasta met mintsmaak op de muggenbeet te smeren. De menthol zorgt dan voor een verkoelend effect.

Een rode kring om muggenbult, is dat normaal?

Wanneer er een rode kring of vlek om de muggenbeet komt, en deze warm en pijnlijk aanvoelt, kan er sprake zijn van een infectie. Toch verstandig om in dit geval even langs de huisarts te gaan.

Mijn muggenbeet gaat niet weg, wat kan ik doen?

Soms zijn muggenbeten erg hardnekkig, met name als je er steeds aan blijft krabben of pulken. Dit laatste is dan ook een oorzaak van dat de huid niet kan herstellen. Blijf dus van die muggenbeten af.

Is DEET schadelijk?

Het gebruik van anti-insectensprays met DEET is veilig. Maar let wel op bij hoge concentraties (30% of meer). Deze gebruik je liever niet bij kinderen jonger dan twee jaar. En ben je zwanger, dan kan je voorzichtigheidshalve DEET beter niet gebruiken.

Wat is de volgorde van smeren: eerst DEET of zonnebrand?

De beste volgorde is om eerst de zonnebrandcrème te smeren, en na enkele minuten de insectenspray of -stick. Vergeet niet dat zonnebrandcrème vaker herhaald moet worden dan insectenspray.

Wat te doen bij een tekenbeet?

Een tekenbeet is anders dan een muggen- of insectenbeet. De teek zuigt zich namelijk vast in de huid. Daarom heb ik een speciale adviespagina geschreven over tekenbeten.

Wat te doen bij eikenprocessierups huiduitslag?

De eikenprocessierups kan in het voorjaar en de zomer voor jeuk zorgen. Het gaat hier dan wel niet om een insectenbeet, maar om de brandharen van de rups. Eenmaal op je huid kunnen de haren vervelende huiduitslag veroorzaken: bultjes en blaasjes die enorm jeuken. Wat je kan doen tegen die processierups jeuk, dat lees je op mijn adviespagina over de eikenprocessierups.

Meer advies van Drs Leenarts