Muggenbeet

Beestjes en de huid
Muggenbeet
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Gestoken door een mug? Het levert je een jeukend bultje op. Heel irritant, maar vaak ook niet meer dan dat. Wel opvallend is dat het lijkt alsof muggen, bijen en andere insecten het op kinderen hebben voorzien. Als je kind er dan ook nog gevoelig voor is, kan een insectensteek extra vervelend zijn. Gelukkig kun je een muggenbeet behandelen en heb ik als dermatoloog tips tegen jeukende muggenbulten.

Drs Leenarts over muggenbulten

Muggenbulten in het kort

  • Muggenbulten veroorzaken jeuk, pijn en zwelling.
  • Een koude, natte doek kan verlichting geven.
  • Neem direct contact op met je huisarts bij een steek in de mond of een heftige reactie.
  • DEET helpt insecten op afstand houden die het op je bloed hebben gemunt.
  • Gebruik bij kinderen jonger dan twee jaar een insectenspray met lage concentratie DEET.

Muggenbulten herkennen

Een steek die iedereen meteen herkent, is de muggenbult. Vaak merk je deze pas op als je hem aanraakt – dan begint de jeuk. Gelukkig geven muggenbulten behalve deze vervelende jeuk weinig klachten. Maar ben jij of is je kindje er gevoelig voor, dan kan de bult behoorlijk dik worden. Dit kan resulteren in een grote, jeukende muggenbult.

Een muggenbult herkennen is redelijk makkelijk. Bijna altijd herken je de steek van een mug aan een rood bultje of vlekje op je huid. Soms zie je in het midden het plekje waar je bent gebeten. 

Symptomen:

  • Jeukende bulten
  • Muggenbeten kunnen een rode kring krijgen rondom de beet
  • De muggenbult kan opgezwollen worden
  • In het geval van strophulus/ prurigo parasiataria: veel kleine bultjes

Wat minder mensen kennen is strophulus of prurigo parasiataria. Dit is een vaak voorkomende overgevoeligheidsreactie op een insectensteek. Dit is een soort allergische reactie waarbij allemaal kleine bultjes ontstaan, soms met in het midden een heel klein blaasje. Het zijn dus niet allemaal verschillende insectensteken, maar is een reactie op één steek. Soms kunnen er zelfs blaren ontstaan. De medische term hiervoor is culicosis.

Dit is op zich niets om je zorgen over te maken, maar mocht je dit wel doen, maak dan even een afspraak met je huisarts of dermatoloog.

muggen steek allergische reactie strophulus

Foto: voorbeeld van een allergische reactie bij een muggenbeet

Muggenbeet behandelen

Ben jij, of is je kind, gestoken door een mug? Dan wil je natuurlijk op de meest effectieve manier de muggenbeet behandelen. Goed om te weten is dat de jeuk en zwelling van de bult niet komen door de prik zelf, maar door het gif of stofje dat de mug in je huid achterlaat. 

Vooral in het geval van een allergische reactie op de muggenbeet kunnen de klachten heftig zijn. Verkoelen kan verlichting bieden. Bijvoorbeeld met de Verkoelende Lotion. Hieronder geef ik een paar tips die helpen. Verder is het belangrijk om van de bult af te blijven. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan…

Als je extreem veel last hebt van een muggenbeet, dan kun je via de huisarts een lichte corticosteroïd zalf voorgeschreven krijgen. Dit kan zeker verlichting geven. Pas een beetje op met gels of sticks die beloven de jeuk direct weg te halen. Dit zijn meestal lokale antihistaminica. Er wordt gewaarschuwd dat veel mensen een allergie ontwikkelen voor dit soort medicijnen.

 

Muggenbeet voorkomen

Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat jij of je kind wordt geprikt. Dus wat te doen tegen muggen? Een goede eerste stap is slapen onder een klamboe. Ook zijn er anti-muggensprays met speciale kinderdoseringen van DEET te koop.

Wat is DEET?

DEET is een middel dat muggen op afstand houdt. Deze werking is wetenschappelijk bewezen. Sommige anti-muggensprays bevatten een hoge concentratie van dertig procent DEET of meer. De werking is dan het beste.

Het advies is om deze hoge concentraties bij kinderen jonger dan twee jaar te mijden. Producten met lagere concentraties kan je veilig gebruiken, maar smeer het niet op de handen. De kans bestaat dan dat DEET in de mond of ogen komt. Komt de spray of lotion toch op de handen? Was die dan goed met zeep. En ben je zwanger? Probeer DEET dan zo weinig mogelijk te gebruiken.

Er zijn ook andere manieren die kunnen helpen om een muggenbeet te voorkomen. Probeer bijvoorbeeld de mug niet aan te vallen: zo kan deze zich bedreigd voelen en sneller gaan prikken. Daarnaast kan je kleding met lange mouwen of een lange broek dragen om je te beschermen tegen muggenbeten. 

Muggenbeet allergie

Wanneer je allergisch bent, kan er een heftige reactie ontstaan bij een muggenbeet. Zo’n allergische reactie is in de meeste gevallen niet gevaarlijk, maar kan onprettig zijn. 

Gelukkig zijn er manieren om de zwelling van de muggenbeet te verminderen. Zo kan het helpen om te koelen. 

 

Indien er heftige symptomen optreden is het altijd raadzaam om de huisarts te raadplegen

Tips bij een jeukende muggenbeet

  • Een koude of natte doek geeft verlichting.
  • Er bestaan verkoelende gels. Deze kunnen de prikkeling verlichten.
  • Ook kan je de beet koelen met een ijsblokje.
  • Smeer een beetje tandpasta met mintsmaak op de muggenbult. De menthol zorgt voor een verkoelend effect.
  • Een kruisje zetten? Dat helpt heel even: de jeukprikkel vervang je tijdelijk door een pijnprikkel…
  • Onze Verkoelende Lotion kan ook helpen bij een jeukende muggenbeet.

 

Tips bij een jeukende muggenbult

  • Een koude of natte doek geeft verlichting.
  • Er bestaan verkoelende gels. Deze kunnen de prikkeling verlichten.
  • Ook kun je de beet koelen met een ijsblokje.
  • Smeer een beetje tandpasta met mintsmaak op de plek. De menthol zorgt voor een verkoelend effect.
  • Een kruisje zetten? Dat helpt heel even: de jeukprikkel vervang je tijdelijk door een pijnprikkel.
  • Onze Verkoelende Lotion kan ook helpen bij een jeukende muggenbeet.
Jeuk? Een kruisje zetten helpt even. Je vervangt de jeukprikkel tijdelijk door een pijnprikkel.

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over de muggenbeet

Heb ik een allergische reactie op de muggenbeet?

Als je een heftige reactie hebt na een muggenbeet, wil je misschien graag weten of je allergisch voor muggenbeten bent. Door een steek van een mug kun je nooit een gevaarlijke allergische reactie ontwikkelen, omdat deze niet sterk genoeg is. Wel kun je een dikke, jeukende bult krijgen – wat ook heel vervelend is, maar gelukkig is deze bult niet gevaarlijk. Van een muggenbeet kun je dus niet echt ziek worden.

Wel hebben mensen met atopisch eczeem vaker de neiging heftiger te reageren op muggenbulten. En ook kunnen jonge kinderen van een enkele muggenbeet meerdere bultjes over het lichaam krijgen, als een soort overgevoeligheidsreactie (meer hierover lees je hierboven bij Verloop en Klachten).

Helpt tandpasta tegen muggenbeten?

Het kan helpen om een beetje tandpasta met mintsmaak op de muggenbeet te smeren. De menthol zorgt dan voor een verkoelend effect.

Een rode kring om muggenbult, is dat normaal?

Wanneer er een rode kring of vlek om de muggenbeet komt, en deze warm en pijnlijk aanvoelt, kan er sprake zijn van een infectie. Toch verstandig om in dit geval even langs de huisarts te gaan.

Mijn muggenbeet gaat niet weg, wat kan ik doen?

Soms zijn muggenbeten erg hardnekkig, met name als je er steeds aan blijft krabben of pulken. Dit laatste is dan ook een oorzaak van dat de huid niet kan herstellen. Blijf dus van die muggenbeten af.

Is DEET schadelijk?

Het gebruik van anti-insectensprays met DEET is veilig. Maar let wel op bij hoge concentraties (30% of meer). Deze gebruik je liever niet bij kinderen jonger dan twee jaar. En ben je zwanger, dan kun je voorzichtigheidshalve DEET beter niet gebruiken.

Wat is de volgorde van smeren: eerst DEET of zonnebrand?

De beste volgorde is om eerst de zonnebrandcrème te smeren, en na enkele minuten de insectenspray of -stick. Vergeet niet dat zonnebrandcrème vaker herhaald moet worden dan insectenspray.

Wat kan ik doen tegen grote muggenbulten?

Muggenbulten kunnen soms best groot worden, vooral als je er gevoelig voor bent. Wellicht denk je aan een allergische reactie voor een muggenbeet. Geen zorgen. Ook deze bulten zullen vanzelf weer wegtrekken. Om het proces te versnellen, is het belangrijk om zo veel mogelijk van de muggenbult af te blijven. 

Wat helpt tegen (opgezwollen) muggenbeten?

Om de zwelling te verminderen kan het fijn zijn om een koud, nat kompres te gebruiken of een ijsklontje. 

Hoe lang blijft een muggenbult zitten?

Een muggenbult kan enkele dagen blijven zitten. Vooral bij mensen die er gevoelig voor zijn kan het langer duren.

Waarom jeukt een muggensteek?

De mug waardoor je wordt gestoken laat een stofje/gif achter in de huid. Hierdoor ontstaat jeuk. 

Hoe herken ik een muggenbeet?

Een muggenbeet is te herkennen aan een rode, gezwollen bult op de huid die flink kan jeuken. Soms is in het midden een plekje te zien waar je gebeten bent. 

Kunnen veel muggenbulten kwaad?

Muggenbeten kunnen erg vervelend zijn, vooral als je er best veel hebt. Gelukkig kunnen muggenbulten geen kwaad.

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

Insectenbeten

Insectenbeten

Soms lijkt het net alsof insecten het speciaal op kinderen hebben voorzien. Gelukkig heb ik als dermatoloog tips tegen jeukende bulten. En ik kan je uitleggen wat te doen bij een allergische reactie.
tekenbeet

Tekenbeet

Jaarlijks worden in Nederland ruim 1,2 miljoen mensen gebeten door een teek! Meestal zie je een rood vlekje of een bultje na een tekenbeet. Het is belangrijk om de teek meteen te verwijderen nadat je hem hebt ontdekt. Ik vertel je hoe.
kwallenbeet

Kwallenbeet

Heerlijk, zo’n dagje strand. Totdat je wordt gebeten door een kwal. Gelukkig veroorzaken de meeste kwallen geen grote problemen. Hoe behandel je een kwallenbeet? En wat helpt tegen de jeuk?