Purging: wat kun je eraan doen?

Volwassen huid
Purging: wat kun je eraan doen?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Gebruik je een nieuwe gezichtscrème of ander huidverzorgingsproduct? Dan kun je last krijgen van purging. Deze reactie ontstaat doordat je huid in contact komt met nieuwe skincare-ingrediënten, bijvoorbeeld exfoliërende zuren. Met als gevolg een verergering van bestaande huidproblemen, zoals pukkeltjes. Heel irritant natuurlijk. Ik deel tips en vertel wat je kunt doen tegen skin purging.

Wat is purging?

Soms kun je door het gebruik van een (nieuw) cosmeticaproduct last krijgen van puistjes. Het lijkt alsof de huid moet wennen aan een nieuw product. Verstoppingen komen dan als het ware ‘omhoog’, waardoor je puistjes of andere onzuiverheden kunt zien. Hoewel dit misschien niet zo positief klinkt, is deze reactie volkomen normaal. Het zijn namelijk al bestaande verstoppingen die versneld naar de oppervlakte van de huid komen. In het Engels noemen we dit ook wel skin purging.

Skin purging betekent letterlijk het ‘zuiveren van de huid’. Dat zuiveren klinkt tegenstrijdig, want purging gaat juist vaak gepaard met onzuiverheden. Gelukkig is skin purging tijdelijk en niets om je zorgen over te maken. Je huid wordt eerst slechter, voordat-ie beter wordt. Het is een natuurlijke reactie van de huid en kan ontstaan wanneer een nieuw verzorgingsproduct of bepaalde ingrediënten worden aangebracht op de huid. Je kunt hierbij denken aan exfoliërende zuren, zoals glycolzuur en salicylzuur (bijvoorbeeld mijn Salicylzuur 2% Gel) of retinoïden (vitamine A zuur), maar ook bij gezichtcrèmes, zoals mijn Dagcrème SPF30. In deze laatste kan het ingrediënt niacinamide de veroorzaker zijn.

Hoe herken je purging?

Purging kan lijken op een verergering van bestaande huidproblemen (acne) of het ontstaan van bultjes of mee-eters (white- of blackheads). Purging komt vaker voor als je al last hebt van onzuiverheden of een acne-gevoelige huid hebt.

  • Purging duurt 2-6 weken.
  • Purging zit op de plek waar je een nieuw product hebt gebruikt.

Purging of een allergische reactie?

De huid reageert bij een allergische reactie op een bepaald ingrediënt door een overgevoeligheid voor deze stof. Iedereen kan voor elk ingrediënt een allergie opbouwen. Bij purging gaat het voornamelijk om exfoliërende ingrediënten. Een huidallergie herken je vaak aan roodheid, jeuk, bultjes en/of blaasjes. Hiernaast kan een allergische reactie overal op de huid voorkomen, waarbij purging vaak wordt gezien op de plek waar je gevoelig bent voor onzuiverheden, op de plek waar je het product gebruikt. Wil je weten of er sprake is van een allergische reactie? Probeer dan eens de ROAT-test, een handige thuistest om te achterhalen of je ergens allergisch op reageert.

Wat te doen tegen purging?

Gelukkig kan purging geminimaliseerd worden. Dit doe je door het gebruik van (nieuwe) huidverzorgingsproducten langzaam op te bouwen in je skincareroutine. Bijvoorbeeld: gebruik producten die een exfoliërend zuur of retinoid bevatten eerst 1 à 2 keer per week en bouw dit langzaam op in de weken daarna.

Als er toch purging ontstaat, houd dan in je achterhoofd dat dit iets anders is dan acne en er geen behandeling nodig is. Het trekt namelijk binnen enkele weken weg. Het is wel verstandig om de volgende adviezen op te volgen:

  1. Ga door met het gebruik van het exfoliërende zuur of retinoid.
  2. Trek velletjes niet van de huid af.
  3. Handen thuis: blijf van puistjes af.
  4. Hydrateer de huid goed met verzachtende producten die de huidbarrière ondersteunen. Ik tip mijn Dagcrème SPF30, Dagcrème SPF25 vette en onzuivere huid of de Dag & Nachtcrème (Zeer) Droge Huid.
  5. Gebruik geen andere uitdrogende producten.
  6. Onthoud goed: het is maar een fase!

Veelgestelde vragen over purging

Hoe lang duurt purging?

De duur van purging wisselt erg per persoon. Het gemiddelde is 2-6 weken. Purging gaat vanzelf over. Een behandeling is dus niet nodig.

Is purging slecht voor mijn huid?

Purging is een natuurlijke reactie van de huid op een nieuw huidverzorgingsproduct/ingrediënt. Het is niet slecht voor je huid.

Is purging hetzelfde als acne?

Nee, purging is niet hetzelfde als acne. Bij purging kunnen wel pukkeltjes ontstaan.

Kan retinol in crèmes purging tot gevolg hebben?

Ja, dat kan. Het ingrediënt retinol kan voor bijvoorbeeld een (acne-)gevoelige huid heftig zijn, en die kan daar met purging op reageren.

Kun je pukkeltjes krijgen van dagcrème?

Het ontstaan van pukkeltjes door cosmetica is niet bewezen. Het ligt aan het huidtype dat iemand heeft en aan de dosis (ingrediënten) die gebruikt wordt in een crème. Die dosis is vaak te laag om voor het ontstaan van pukkeltjes te zorgen. Wel kun je dus last hebben van purging.