Een koortslip of puistje? Zo herken je de verschillen!

Volwassen huid
Een koortslip of puistje? Zo herken je de verschillen!
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Heb ik een koortslip of puistje? Geen gekke vraag, want de twee lijken nogal op elkaar. Ik leg je uit wat de verschillen zijn tussen een koortslip en puistje op de lip, en wat je eraan kunt doen. Lees je mee?

Een puistje en een koortslip zijn twee verschillende aandoeningen en worden veroorzaakt door verschillende oorzaken. Ik leg het je even kort uit.

Wat is een puistje?

Een puistje is een ontsteking van de huid die kan ontstaan door een verhoogde talgklierproductie in de talgklier, verstopte talgklieruitgang en bacterie. Puistjes kunnen voorkomen op verschillende delen van het gezicht, zoals de neus, voorhoofd, kin en wangen maar ook in de nek of op de rug.

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een infectie van de huid die wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Koortslippen komen voor rond de lippen en in de mond. Een koortslip is meestal te herkennen aan een blaasje op de lippen (vandaar de naam), maar de blaasjes kunnen ook voorkomen op de kin, neus of het ooglid. Deze infectie leidt tot kleine, rode, blaasjes die pijnlijk kunnen zijn en snel kunnen uitdrogen en korstjes worden.

Hoe herken je een puistje op je lip of een koortslip?

In termen van symptomen, puistjes zijn meestal rood, ontstoken en kunnen een wit of geel kopje bevatten. Koortslippen zitten op of rond de lip, zijn vaak rode of gele blaasjes gevuld met vocht, en zijn meestal erg pijnlijk  en geven een brandend gevoel. Soms nog voordat de blaasjes aanwezig zijn.

Beide aandoeningen kunnen ongemak veroorzaken, maar puistjes worden vaak als minder ernstig beschouwd dan koortslippen. Een koortslip kan worden overgedragen aan andere personen via direct contact. Puistjes worden meestal behandeld met crèmes en lotions, een koortslip gaat meestal vanzelf over, en wordt soms behandeld met antivirale medicijnen.

De verschillen tussen een puistje en koortslip

Er is een aantal verschillen tussen een puistje en een koortslip dat je kunt herkennen:

 • Locatie: puistjes kunnen voorkomen op verschillende delen van het gezicht, zoals de neus, voorhoofd, kin en wangen. Koortslippen, aan de andere kant, komen meestal voor rond de lippen en in de mond.
 • Uiterlijk: puistjes zijn meestal rood, ontstoken en kunnen een wit of geel kopje bevatten. Koortslippen zijn kleiner, zijn vaak rond de lippen, zijn vaak rode of gele blaasjes gevuld met vocht, en kunnen pijnlijk zijn.
 • Duur: puistjes kunnen enkele dagen tot enkele weken duren om te genezen, terwijl koortslippen meestal binnen een week of twee genezen.
 • Overdracht: puistjes kunnen niet worden overgedragen van persoon tot persoon, terwijl koortslippen wel kunnen worden overgedragen via direct contact met de blaasjes.

Let op: het is niet altijd eenvoudig om een puistje of koortslip te herkennen, vooral als je niet zeker bent over de oorzaak. Je kunt een koortslip aan het beloop herkennen: een koortslip is eerst een blaasje en later wordt het een korstje. Als je twijfelt of je een specifiek probleem hebt, raadpleeg dan een arts voor een diagnose en behandelingsadvies.

Kunnen puistjes op de lip of een koortslip worden voorkomen?

Er is een aantal stappen dat je kunt nemen om koortslippen of puistjes op de lippen te voorkomen:

 • Reinig je huid regelmatig
  Reinig je huid met een milde reiniger zonder parfum en alcohol. 
 • Gebruik zonbescherming
  Een lippenbalsem met SPF kan soms voorkomen dat door zonblootstelling een koortslip ontstaat.
 • Vermijd stress
  Stress kan een rol spelen bij het ontstaan van koortslippen, dus probeer stress te verminderen door bijvoorbeeld te mediteren, yoga te doen of te sporten.

Let op: realiseer je dat een koortslip of puistje op de lippen niet altijd voorkomen kan worden, zelfs als je de bovenstaande stappen volgt.

Veelgestelde vragen

Heb ik een koortslip of een puistje?

Je kunt een koortslip herkennen aan fragiele blaasjes op de lippen. Puistjes zijn meestal rood, ontstoken en kunnen een wit of geel kopje bevatten. Koortslippen zitten op de lip, zijn vaak rode of gele blaasjes gevuld met vocht, en kunnen pijnlijk zijn.

Kan ik een koortslip uitknijpen?

Nee, van een koortslip kun je beter afblijven. Raak een herpesblaasje niet te veel aan. Als je het blaasje eerst met je vinger aanraakt en daarna je oog- of genitaalstreek, kan ook hier een herpesinfectie ontstaan. Laat de koortslip met rust. Zo voorkom je dat het blaasje knapt en je anderen besmet.

Helpt tandpasta op een koortslip?

Nee, tandpasta op een koortslip helpt niet. Tandpasta is niet gemaakt om op de huid aan te brengen en doet niets voor de genezing. Ook voor andere huismiddeltjes zoals honing, azijn, ijsblokjes en knoflook is geen wetenschappelijk bewijs. Producten met zinkoxide kunnen de blaasjes wel sneller indrogen, maar hebben als nadeel dat je een wit laagje krijgt op je lip.