Witte vlekken op de huid

Vage witte vlekken op de huid van je kind. Als je ze eenmaal opmerkt, zie je ze overal. Vooral in het gezicht, op de wangen. En ook op de armen komen ze regelmatig voor. Bij de eerste zonnestralen vallen de witte vlekken extra op, omdat de omliggende huid bruin wordt en de lichte vlekken minder snel meekleuren.

In het kort

  • De medische term voor de witte vlekken in gezicht en op armen is pityriasis alba.
  • Pityriasis alba is een hele lichte vorm van eczeem. Het komt vaker voor bij kinderen met hooikoorts, astma en eczeem.
  • De vage witte vlekken op de huid verschijnen vooral op de wangen en soms op de armen.
  • Het verschijnsel is volstrekt onschuldig, toch wordt het soms als vervelend ervaren.
Naar webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Verloop en klachten

Als je de vage witte vlekken op de huid van je kind eenmaal opmerkt, zie je ze overal. Bij de eerste zonnestralen van het jaar vallen de witte vlekken in het gezicht, op de wangen, ineens op. De omliggende huid kleurt langzaamaan bruin, maar de witte vlekken kleuren minder snel mee.

De medische term voor het verschijnsel van witte vlekken in het gezicht is pityriasis alba. Het is een hele lichte vorm van eczeem. Volstrekt onschuldig! De vlekken verschijnen bij je kind vooral in het gezicht – op de wangen – en op de armen. Pityriasis alba komt vaker voor bij kinderen met hooikoorts, astma en eczeem.

Naar webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Pityriasis alba behandeling

De witte of lichte vlekken op de huid zijn dan wel onschuldig, toch worden ze als vervelend ervaren. Heel soms wordt er een lichte hormoonzalf voorgeschreven. Maar eigenlijk is goed insmeren met een vette zalf al genoeg.

Toch duurt het eigenlijk altijd erg lang voordat de witte huidvlekken bijkleuren. Het goede nieuws is dat dit écht iets is waar de meeste kinderen overheen groeien.

Mijn tips

Tip 1

Een speciale pityriasis alba crème is meestal niet nodig. Een vette zalf is vaak genoeg. Bijvoorbeeld mijn Droge Huid zalf zonder parfum, parabenen of andere irriterende ingrediënten. Deze is heel geschikt voor de kinderhuid.

Tip 2

Smeer het gezicht en de armen van je kind in de zomer gewoon in met zonnebrandcrème. Geen enkele zonnebrandcrème beschermt 100%, dus de huid zal ook met zonnebrandcrème langzaamaan bijkleuren.

Neem contact op Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Mail ons

Veelgestelde vragen

Zijn de witte vlekken in het gezicht hetzelfde als witte pigmentvlekken?

Er zijn verschillende soorten witte vlekken, die allemaal met pigment te maken hebben. Een andere huidaandoening die met witte vlekken op de huid gepaard gaat, is vitiligo. Dit is een auto-immuunziekte. De vlekken die ontstaan bij pityriasis alba zijn vaak niet zo wit als bij vitiligo het geval is. Maar soms is het onderscheid best lastig te maken. Bezoek bij twijfel je huisarts of dermatoloog.

Kan pityriasis alba bij volwassenen voorkomen?

Jazeker, pityriasis alba kan ook bij volwassenen voorkomen. Soms zitten de witte vlekken bij volwassenen op de armen.

Zijn de witte vlekken in gezicht schimmel?

De witte vlekken op de huid zijn geen vorm van schimmel. Dit verschijnsel heet pityriasis versicolor en wordt veroorzaakt door een gist. Pityriasis versicolor komt met name voor op de rug en borst. Soms loopt het door in de hals. Pityriasis versicolor zorgt eigenlijk bijna nooit voor witte vlekken in het gelaat.

Lees meer