Witte vlekken op de huid (pityriasis alba)

Witte vlekken op de huid (pityriasis alba)
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Vage witte vlekken op de huid van je kind. Als je ze eenmaal opmerkt, zie je ze overal. Vooral in het gezicht, op de wangen. En ook op de armen komen ze regelmatig voor. Bij de eerste zonnestralen vallen de witte vlekken extra op, omdat de omliggende huid bruin wordt en de lichte vlekken minder snel meekleuren. Waarover ik het heb? Pityriasis alba. Ik leg je uit wat deze huidaandoening is en deel tips.

Drs Leenarts over witte vlekken op de huid

In het kort

 • Er zijn veel soorten witte vlekken. Op deze adviespagina heb ik het over Pityriasis alba. Deze vage, witte vlekken op de huid verschijnen vooral op de wangen en soms op de armen.
 • Dit huidverschijnsel is een hele lichte vorm van eczeem. Het komt vaker voor bij kinderen met hooikoorts, astma en eczeem.
 • De witte vlekken op de huid zijn volstrekt onschuldig. Toch wordt dit huidverschijnsel soms als vervelend ervaren.

Verloop en klachten

Als je de vage witte vlekken op de huid van je kind eenmaal opmerkt, zie je ze overal. Bij de eerste zonnestralen van het jaar vallen de witte vlekken in het gezicht, op de wangen, ineens op. De omliggende huid kleurt langzaamaan bruin, maar de witte vlekken kleuren minder snel mee. De vlekken verschijnen bij je kind vooral in het gezicht – op de wangen – en op de armen.

De medische term voor het verschijnsel van witte vlekken in het gezicht is pityriasis alba. Het is een hele lichte vorm van eczeem. Volstrekt onschuldig! D Pityriasis alba komt vaker voor bij kinderen met hooikoorts, astma en eczeem.

Pityriasis alba behandeling

De witte of lichte vlekken op de huid zijn dan wel onschuldig, toch worden ze als vervelend ervaren. Heel soms wordt er een lichte hormoonzalf voorgeschreven. Maar goed insmeren met een vette zalf is al genoeg.

Tips bij witte vlekken op de huid

 • Een speciale pityriasis alba crème is meestal niet nodig. Een vette zalf is vaak genoeg. Bijvoorbeeld mijn Droge Huid zalf zonder parfum of andere irriterende ingrediënten. Deze is heel geschikt voor de kinderhuid.
 • Smeer het gezicht en de armen van je kind in de zomer – ondanks dat de witte vlekken minder snel meekleuren – gewoon in met zonnebrandcrème.
 • Twijfel je over de diagnose? Ga dan even langs je huisarts voor advies op maat. Er zijn namelijk ook een aantal andere oorzaken van witte vlekken.
Het kan soms erg lang duren voordat de witte huidvlekken bijkleuren. Maar het goede nieuws is dat dit écht iets is waar de meeste kinderen overheen groeien.

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over witte vlekken

Zijn de witte vlekken in het gezicht hetzelfde als witte pigmentvlekken?

Er zijn verschillende soorten witte vlekken, die allemaal met pigment te maken hebben. Een andere huidaandoening die met witte vlekken op de huid gepaard gaat, is vitiligo. Dit is een auto-immuunziekte. De vlekken die ontstaan bij pityriasis alba zijn vaak niet zo wit als bij vitiligo het geval is. Maar soms is het onderscheid best lastig te maken. Bezoek bij twijfel je huisarts of dermatoloog.

Kan pityriasis alba bij volwassenen voorkomen?

Jazeker, pityriasis alba kan ook bij volwassenen voorkomen. Soms zitten de witte vlekken bij volwassenen op de armen.

Zijn de witte vlekken in gezicht schimmel?

De witte vlekken op de huid zijn geen vorm van schimmel. Dit verschijnsel heet pityriasis versicolor en wordt veroorzaakt door een gist. Pityriasis versicolor komt met name voor op de rug en borst. Soms loopt het door in de hals. Pityriasis versicolor zorgt eigenlijk bijna nooit voor witte vlekken in het gelaat.

Meer advies van Drs Leenarts

 • droge huid benen

  Droge huid

  Je huid voelt trekkerig, jeukt en vertoont barstjes. Vooral in de winter. Het zijn kenmerken van een droge huid. Niets ernstigs, maar vervelend is het wel. Ik geef tips om van die droge huid af te komen.
 • Eczeem op de arm voor de eczeem adviespagina.

  Eczeem

  Ongeveer 1 op de 5 kinderen heeft eczeem. Vervelend, vooral die jeuk. Ook volwassenen kunnen er last van hebben. Hoe ontstaat eczeem? En wat kun je ertegen doen? Ik geef advies en deel tips.
 • Seborroïsch eczeem bij man zijn oogleden

  Seborroïsch eczeem

  Een minder bekende, maar toch veelvoorkomende vorm van eczeem is seborroïsch eczeem. Hoewel seborroïsch eczeem onschuldig is, kan het wel storend zijn. Ik geef advies en tips.