Tekenbeet

Controleer jezelf en je kinderen na een bos-, heide- of duinwandeling altijd even op teken. Teken kunnen overal zitten, maar hebben zeker wel een paar favoriete plekjes: liezen, knieholtes, oksels, billetjes, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Meestal zie je een rood vlekje of een bultje na een tekenbeet. Houd de huid goed in de gaten. Hieronder vertel ik je alles over tekenbeten.

Wat is het?

Een teek is een spinachtig diertje. Hij leeft vooral in bossen, struiken, gras, duinen, heide en parken. Deze kleine zwart-bruine parasiet kan niet springen of vliegen. Teken kruipen of klimmen op mensen en dieren, hun gastheren. In Nederland worden ruim 1,2 miljoen mensen per jaar gebeten door een teek.

Naar webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Verloop en klachten

Een teek zuigt zich vast in je huid. Al vrij snel ontstaat er een klein rood vlekje of een bultje na een tekenbeet, net zoals bij een muggenbult. Dit is op zich niets om je zorgen over te maken, dit is niet de vlek die bij de Lyme/Borrelia infectie hoort. Ga natuurlijk bij twijfel altijd even langs je huisarts.

Tekenbeet rode vlek

De vlek die wél een symptoom is van een Lyme infectie, ontstaat na 1 tot 3 weken na de steek. Deze tekenbeet rode vlek is kringvormig en groter dan 5 cm doorsnede. De rode vlek verdwijnt ook spontaan, dus houd de huid goed in de gaten tot ongeveer 3 maanden na de tekenbeet.

Als je op tekenradar.nl een tekenbeet meldt, kan je meedoen aan onderzoek naar tekenbeten en de ziekte van Lyme. Als je aangeeft een recente tekenbeet te hebben, kan je uitgenodigd worden om de teek op te sturen.

Ga voor meer informatie over teken of de Ziekte van Lyme naar rivm.nl.

Tekenbeet

Hoe kan ik een tekenbeet herkennen?

Een tekenbeet herkennen is niet altijd even makkelijk. Als je te snel kijkt, lijkt het net alsof de tekenbeet een korstje of een moedervlekje is. Maar kijk je wat beter, dan zie je op de tekenbeet een zwart puntje of zwarte pootjes. Na enkele dagen is een tekenbeet herkennen heel makkelijk: de teek is dan een bruin of grijs bolletje. Hij is zo groot als een erwt. Dit komt doordat de teek bloed opzuigt en hierdoor opzwelt.

Naar webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Behandeling tekenbeet

Wat te doen bij een tekenbeet? Eén ding is voor de behandeling heel belangrijk: de teek verwijderen. Vergeet tips als tegen de klok in draaien, of juist met de klok mee. Pak met een pincet de teek voorzichtig beet en trek hem langzaam uit de huid. Probeer de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast te pakken. Probeer niet in de pincet te knijpen, maar houd gewoon lang genoeg vol tot de teek loskomt.

De teek verwijderd en nu?

De teek weghalen is gelukt. Maar ja, de teek verwijderd en nu? Je kunt de huid nog even schoonmaken met ontsmettingsalcohol. Als je dat niet in huis hebt, kun je de huid ook even naspoelen met water.

Mijn tips

Tip 1

Draag gesloten en huidbedekkende kleding van lichte kleur. Dan is het makkelijk de teken te zien en kunnen ze niet snel overal tussen gaan kruipen.

Tip 2

Laat kinderen een pet of een hoed dragen.

Tip 3

Check je kind dagelijks op teken!

Tip 4

Schrijf de datum op wanneer de tekenbeet plaatsvond.

Neem contact op Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Mail ons

Veelgestelde vragen

Laat een teek vanzelf los?

Na enkele dagen laat een teek vanzelf los. Maar omdat de kans op besmetting met Lyme groter wordt naarmate de tijd de teek in de huid zit, is het belangrijk om een teek weg te halen.

Een teek weghalen: heb ik een speciale tekentang nodig?

Nee hoor, een teek weghalen kan prima met een gewone pincet! Met een pincet kan je de teek goed beetpakken en langzaam uit de huid trekken. De teek verwijderen met zeep is trouwens geen goed idee. Het is namelijk belangrijk dat de teek helemaal verdwijnt en met zeep lukt dit niet.

Jeukt een tekenbeet?

Een tekenbeet kan wel even jeuken. Niet zo vreemd, want de teek heeft zich vastgebeten in jouw huid. Nadat je de teek hebt verwijderd, kan het zijn dat de tekenbeet blijft jeuken.

Een bultje na verwijderen teek, wat nu?

Een bultje na tekenbeet is heel normaal. Eigenlijk is dit hetzelfde als een muggenbultje. Het bultje verdwijnt na een paar dagen. Houd de plek wel in de gaten, tot ongeveer 3 maanden lang. Een kringvormige rode vlek is een van de symptomen van Lyme. Zie je deze, dan moet je naar de huisarts.

Ik heb de teek niet goed verwijderd, wat nu?

Nadat je de teek hebt proberen te verwijderen, kan het dat de kop van teek is blijven zitten of enkele pootjes. In dit geval is de teek niet goed verwijderd en dat is vervelend. Probeer de achtergebleven deeltjes alsnog te verwijderen, alsof je een splinter eruit haalt. Wanneer er deeltjes achterblijven, kan de huid ontsteken. Ga eventueel langs je huisarts. Hij of zij kan proberen op een zorgvuldige manier de tekenkop te verwijderen.

Is mijn tekenbeet ontstoken?

Heb je de teek goed verwijderd, maar voelt de plek van jouw tekenbeet pijnlijk? Dan kan het bultje na tekenbeet ontstoken zijn. De plek behandel je zoals je een wondje zou behandelen. Eventueel kan je de tekenbeet ontsmetten met alcohol of jodium. Vertrouw je het niet helemaal? Een bezoekje aan de huisarts kan zeker geen kwaad.

Lees meer