Tekenbeet

Beestjes en de huid
Tekenbeet
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Controleer jezelf en je kinderen na een bos-, heide- of duinwandeling altijd even op teken: die spinachtige diertjes die zich kunnen vastbijten in je huid. Jaarlijks worden in Nederland ruim 1,2 miljoen mensen gebeten door een teek! Meestal zie je een rood vlekje of een bultje na een tekenbeet. Houd de huid goed in de gaten. Hieronder vertel ik je alles over tekenbeten.

Drs Leenarts over de tekenbeet

Tips bij een tekenbeet

 • Draag gesloten en huidbedekkende kleding van lichte kleur. Dan is het makkelijk de teken te zien en kunnen ze niet snel overal tussen gaan kruipen.
 • Laat kinderen een pet of een hoed dragen.
 • Check je kind dagelijks op teken!
 • Schrijf de datum op wanneer de tekenbeet plaatsvond.

“Teken kunnen overal zitten, maar hebben zeker wel een paar favoriete plekjes: liezen, knieholtes, oksels, billetjes, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

 • 25% korting
  Packshot Drs Leenarts Suncare SPF50 tube 100ml.
  Suncare SPF50
  Suncare SPF50 is voor iedereen die graag nog hogere zonbescherming gebruikt. Verkrijgbaar in 50 ml en 100 ml.
  Vanaf 11,22
  (43)
 • Drs Leenarts Dagcrème SPF25.
  Dagcrème SPF25
  Om het gezicht te beschermen tegen huidveroudering en zonschade, ontwikkelde Drs Leenarts deze Dagcrème SPF25.
  50 ml
  15,95
  (87)
 • Packshot Drs Leenarts Lipcare Sun SPF25 lipstick.
  Lipcare Sun SPF25
  Deze lippenbalsem met SPF25 beschermt de lippen tegen de zon. Met macadamia olie en vitamine E.
  4,8 gr
  4,95
  (18)

Veelgestelde vragen over tekenbeten

Laat een teek vanzelf los?

Na enkele dagen laat een teek vanzelf los. Maar omdat de kans op besmetting met Lyme groter wordt naarmate de tijd de teek in de huid zit, is het belangrijk om een teek meteen weg te halen.

Een teek weghalen: heb ik een speciale tekentang nodig?

Nee hoor, een teek weghalen kan prima met een gewone pincet! Met een pincet kan je de teek goed beetpakken en langzaam uit de huid trekken. De teek verwijderen met zeep is trouwens geen goed idee. Het is namelijk belangrijk dat de teek helemaal verdwijnt en met zeep lukt dit niet.

Jeukt een tekenbeet?

Een tekenbeet kan wel even jeuken. Niet zo vreemd, want de teek heeft zich vastgebeten in jouw huid. Nadat je de teek hebt verwijderd, kan het zijn dat de tekenbeet blijft jeuken.

Een bultje na het verwijderen van een teek, wat nu?

Een bultje na een tekenbeet is heel normaal. Eigenlijk is dit hetzelfde als een muggenbult. Het bultje verdwijnt na een paar dagen. Maar houd de plek wel in de gaten, tot ongeveer drie maanden lang. Een kringvormige rode vlek is een van de symptomen van Lyme. Zie je deze, dan moet je naar de huisarts.

Ik heb de teek niet goed verwijderd, wat nu?

Nadat je de teek hebt proberen te verwijderen, kan het dat de kop van de teek is blijven zitten, of enkele pootjes. In dit geval is de teek niet goed verwijderd en dat is vervelend. Probeer de achtergebleven deeltjes alsnog te verwijderen, alsof je een splinter uit de huid haalt. Wanneer er deeltjes achterblijven, kan de huid ontsteken. Ga eventueel langs je huisarts. Hij of zij kan proberen op een zorgvuldige manier de tekenkop te verwijderen.

Is mijn tekenbeet ontstoken?

Heb je de teek goed verwijderd, maar voelt de plek van jouw tekenbeet pijnlijk? Dan kan het bultje na de tekenbeet ontstoken zijn. De plek behandel je zoals je een wondje zou behandelen. Eventueel kan je de tekenbeet ontsmetten met alcohol of jodium. Vertrouw je het niet helemaal? Een bezoekje aan de huisarts kan dan zeker geen kwaad.

Meer advies van Drs Leenarts