Kwallenbeet

Beestjes en de huid
Kwallenbeet
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Heerlijk, zo’n dagje strand. Totdat je wordt gebeten door een kwal. Dat is even schrikken. Gelukkig veroorzaken de meeste kwallen in de Noordzee en Middellandse Zee geen grote problemen. Maar je vraagt je natuurlijk af: hoe kan ik een kwallenbeet behandelen? En wat helpt tegen de jeuk? Ik leg het je uit.

Drs Leenarts over de kwallenbeet

Tips bij een kwallenbeet

  • Vaak zijn kwallen op het strand dood, of bijna dood, maar ook kwallen die in het zand liggen kunnen nog steken! Let dus goed op als je op blote voeten bent.
  • Verwijder eventuele resten van tentakels met een pincet.
  • Wrijf niet over de kwallenbeet.
  • Azijn op de beet doen? Klinkt misschien vreemd, maar werkt wel. Het kan in veel gevallen de verdere afgifte van gif voorkomen. Druppel na de kwallenbeet dus wat azijn op de plek en wrijf het in.
  • Na een beet van een kwal kan de pijn even aanhouden. Ook kan de huid flink jeuken. Azijn op de plek van de beet wrijven helpt hiertegen, maar ook een pijnstiller kan helpen.
Een kwallenbeet behandelen doe je het beste met zout water. Ben je aan zee? Ga dan even het water in en spoel de beet goed af.

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over kwallenbeten

Is een kwallenbeet besmettelijk?

Nee, een kwallenbeet is niet besmettelijk.

Hoe voelt een kwallenbeet?

Een kwallenbeet voelt als een brandende pijn op je huid. Nadat de kwal van je huid af is, kan deze pijn nog wel even aanhouden. Ook kan de plek zwellen en jeuken.

Helpt over een kwallenbeet plassen?

Er wordt weleens gezegd dat urine op een kwallenbeet zou helpen. Dit effect is alleen nooit bewezen. Daarom zou ik het vooral bij zout water of azijn houden en niet over de kwallenbeet plassen.

Wat helpt het beste tegen kwallenbeet jeuk?

Na een beet van een kwal kan de huid flink jeuken. Azijn op de plek wrijven helpt en een pijnstiller kan verlichting geven bij jeuk of pijn.

Hoe lang blijft een kwallenbeet zichtbaar?

Een beet van een kwal trekt meestal na een paar uren en soms dagen vanzelf weg. Meestal is de kwallenbeet na een week niet meer zichtbaar.

Hoe kan het dat mijn kwallenbeet na een week nog jeukt of uitslag vertoont?

Misschien ben je gestoken door een kwal die groot of giftig is. Het kan dat de kwallenbeet na een week dan nog erg jeukt of dat de huid uitslag vertoont. Eventueel kan je de kwallenbeet verzorgen met medicijnzalven die ook bij eczeem worden voorgeschreven. Bezoek hiervoor je huisarts.

Blijft er een kwallenbeet litteken zichtbaar op mijn huid?

Meestal herstelt de huid zich na een kwallenbeet helemaal. Een litteken zal je er dan ook niet aan overhouden, tenzij je na de kwallenbeet uitslag hebt gekregen en er korstjes zijn ontstaan. In uitzonderlijke gevallen kan er een litteken ontstaan. Soms is er tijdelijk een verkleuring van de huid zichtbaar. Deze zal vanzelf wegtrekken, maar dit kan erg lang duren.

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

urticaria netelroos galbulten

Urticaria (neteloos, galbulten)

Galbulten, netelroos… De medische benaming is urticaria. Hierbij krijg je een sterk jeukende huiduitslag, met rode verdikte plekjes. Ik leg je uit wat de oorzaak is, en wat je eraan kan doen.