Koortslip

koortslip

Een tinteling in je lip en pats-boem: een blaasje. Veel mensen kennen het gevoel van een beginnende koortslip maar al te goed. Het virus dat de boosdoener is, het Herpes Simplex, is een van de meest voorkomende virusinfecties bij de mens. Al op jonge leeftijd kan je ermee in aanraking komen. Hoe kan je een koortslip herkennen, behandelen en voorkomen? Als dermatoloog heb ik een paar handige koortslip-tips.

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Drs Leenarts over de koortslip

Tips bij een koortslip

 • Een koortslip en zon, het is niet de beste combinatie. Bescherm je lippen daarom tegen zon met een lippenbalsem met spf, minstens factor 15. Zonlicht onderdrukt het afweersysteem een beetje en daarom heeft het herpesvirus meer kans om terug te komen. Gek genoeg heeft zonlicht – omdat het het afweersysteem in de huid beïnvloedt – wel weer een positief effect bij bepaalde huidziekten zoals eczeem en psoriasis.
 • Ga niet op kraamvisite met een koortslip! Bij pasgeboren baby’s jonger dan één maand moet je voorzichtig zijn en besmetting altijd proberen te voorkomen. Lees ook de veelgestelde vragen hieronder.
 • Raak een herpesblaasje niet te veel aan. Als je het blaasje eerst met je vinger aanraakt en daarna je oog- of genitaalstreek, kan ook hier een herpesinfectie ontstaan.
 • Eten en drinken kan erg pijnlijk zijn, zorg er toch voor dat je wel genoeg blijft drinken.

“Als je tot de pechvogels behoort bij wie een koortslip af en toe de kop opsteekt, wil je er die keren natuurlijk graag wat aan doen. Helaas is behandelen niet zo makkelijk; het is vooral zaak om de koortslip met rust te laten. Zo voorkom je dat het blaasje knapt en je anderen besmet.”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

 • Packshot Drs Leenarts Lipcare Sun SPF25 lipstick.
  Lipcare Sun SPF25
  Deze lippenbalsem met SPF25 beschermt de lippen tegen de zon. Met macadamia olie en vitamine E.
  4,95
  (8)
 • Packshot Drs Leenarts Handcrème tube 50ml.
  Handcrème
  Een vette handcrème met ingrediënten die de huid maximaal ondersteunen en voeden, voor een intensieve verzorging.
  7,95
  (21)
 • Packshot Drs Leenarts Lipcare+ lipstick.
  Lipcare+
  Een verzorgende, vette lippenbalsem voor droge en gebarsten lippen. Met macadamia olie en vitamine E.
  3,95
  (27)

Veelgestelde vragen over de koortslip

Ja, baby’s kunnen beter niet in aanraking komen met het virus dat een koortslip veroorzaakt. Hun afweersysteem is namelijk nog onvoldoende ontwikkeld. Bij baby’s kunnen de gevolgen van een besmetting daarom ernstiger zijn dan bij oudere kinderen en volwassenen. Dit geldt vooral tot de leeftijd van één maand. Een besmetting op deze jonge leeftijd kan tot neurologische complicaties lijden en een baby kan er zelfs aan overlijden. Gelukkig is dit allemaal erg zeldzaam, maar hou er wel rekening mee!
Het kan dat je als moeder of vader zelf last hebt van lipblaasjes. Natuurlijk wil je voorkomen dat je baby in contact komt met het virus. Kus of knuffel je baby daarom niet en was altijd je handen voordat je je baby oppakt. Ook is het belangrijk om eet- en drinkspullen goed schoon te maken.

Heeft het (kraam)bezoek last van een koortslip, vraag hen dan later terug te komen. Komen ze toch, vraag dan of ze de baby niet willen aanraken. En laat jezelf ook niet kussen of omhelzen door iemand met een koortslip.
Kraamverzorgenden met een koortslip moeten een mondmasker en handschoenen dragen. Verder moeten ze ervoor zorgen dat goede hygiëne in stand wordt gehouden door middel van goed handen wassen.
Een moeder met een koortslip mag borstvoeding geven als zij een goede handenhygiëne in acht neemt en de huidplekjes afdekt (en eventueel een mondmasker draagt).
Als je tot de pechvogels behoort bij wie een koortslip af en toe de kop opsteekt, kun je gelukkig wel wat dingen doen om te voorkomen dat dit weer gebeurt. Zorg goed voor jezelf, eet gezond, neem genoeg rust en stel jezelf niet te veel bloot aan de zon. Bescherm je lippen met een UV-lippenbalsem.
Een koortslip duurt ongeveer één tot twee weken: eerst ontstaat het blaasje en hierna droogt dit blaasje in tot een korstje.
Een koortslip is besmettelijk totdat de blaasjes en korstjes helemaal zijn ingedroogd; dus tot er geen vocht meer uitkomt.
Een koortslip doorprikken is niet verstandig. Je verkort het genezingsproces er niet mee en daarbij loop je onnodig risico op besmetting; bij het doorprikken komt immers vocht vrij. Komt dit vocht in je oog- of genitaalstreek, dan kan ook hier een herpesinfectie ontstaan. En natuurlijk kan je anderen besmetten met het herpesvirus.
Nee, tandpasta op een koortslip helpt niet. Tandpasta is niet gemaakt om op de huid aan te brengen en doet niets voor de genezing. Ook voor andere huismiddeltjes zoals honing, azijn, ijsblokjes en knoflook is geen wetenschappelijk bewijs. Producten met zinkoxide kunnen de blaasjes wel sneller indrogen, maar hebben als nadeel dat je een wit laagje krijgt op je lip.
Op zich mag je wel zwemmen met een koortslip, maar echt prettig is het meestal niet. Ook is er door het warme zwembadwater meer kans op ontsteken en verweken van de wondjes en korstjes. Misschien een keertje overslaan dus.

Meer advies van Drs Leenarts