Koortslip

Overige
Koortslip
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Een tinteling in je lip en pats-boem: een blaasje. Veel mensen kennen het gevoel van een beginnende koortslip maar al te goed. Het virus dat de boosdoener is, het Herpes Simplex, is een van de meest voorkomende virusinfecties bij de mens. Al op jonge leeftijd kun je ermee in aanraking komen. Hoe kun je een koortslip herkennen, behandelen en voorkomen? Als dermatoloog heb ik een paar handige koortslip-tips.

Drs Leenarts over de koortslip

Tips bij een koortslip

  • Een koortslip en zon, het is niet de beste combinatie. Bescherm je lippen daarom tegen zon met een lippenbalsem met SPF, minstens factor 15. Zonlicht onderdrukt het afweersysteem een beetje en daarom heeft het herpesvirus meer kans om terug te komen. Gek genoeg heeft zonlicht – omdat het het afweersysteem in de huid beïnvloedt – wel weer een positief effect bij bepaalde huidziekten zoals eczeem en psoriasis.
  • Ga niet op kraamvisite met een koortslip! Bij pasgeboren baby’s jonger dan één maand moet je voorzichtig zijn en besmetting altijd proberen te voorkomen. Lees ook de veelgestelde vragen hieronder.
  • Raak een herpesblaasje niet te veel aan. Als je het blaasje eerst met je vinger aanraakt en daarna je oog- of genitaalstreek, kan ook hier een herpesinfectie ontstaan.
  • Eten en drinken kan erg pijnlijk zijn, zorg er toch voor dat je wel genoeg blijft drinken.
Laat de koortslip met rust. Zo voorkom je dat het blaasje knapt en je anderen besmet.

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over de koortslip

Is een koortslip gevaarlijk voor een baby?

Ja, baby’s kunnen beter niet in aanraking komen met het virus dat een koortslip veroorzaakt. Hun afweersysteem is namelijk nog onvoldoende ontwikkeld. Bij baby’s kunnen de gevolgen van een besmetting daarom ernstiger zijn dan bij oudere kinderen en volwassenen. Dit geldt vooral tot de leeftijd van één maand. Een besmetting op deze jonge leeftijd kan tot neurologische complicaties lijden en een baby kan er zelfs aan overlijden. Gelukkig is dit allemaal erg zeldzaam, maar hou er wel rekening mee!

Wat als de moeder, vader of het kraambezoek een koortslip heeft?

Het kan dat je als moeder of vader zelf last hebt van lipblaasjes. Natuurlijk wil je voorkomen dat je baby in contact komt met het virus. Kus of knuffel je baby daarom niet en was altijd je handen voordat je je baby oppakt. Ook is het belangrijk om eet- en drinkspullen goed schoon te maken.

Heeft het (kraam)bezoek last van een koortslip, vraag hen dan later terug te komen. Komen ze toch, vraag dan of ze de baby niet willen aanraken. En laat jezelf ook niet kussen of omhelzen door iemand met een koortslip.

Wat als mijn kraamverzorger een koortslip heeft?

Kraamverzorgenden met een koortslip moeten een mondmasker en handschoenen dragen. Verder moeten ze ervoor zorgen dat goede hygiëne in stand wordt gehouden door middel van goed handen wassen.

Mag een moeder met een koortslip borstvoeding geven?

Een moeder met een koortslip mag borstvoeding geven als zij een goede handenhygiëne in acht neemt en de huidplekjes afdekt (en eventueel een mondmasker draagt).

Hoe kan ik een koortslip voorkomen?

Als je tot de pechvogels behoort bij wie een koortslip af en toe de kop opsteekt, kun je gelukkig wel wat dingen doen om te voorkomen dat dit weer gebeurt. Zorg goed voor jezelf, eet gezond, neem genoeg rust en stel jezelf niet te veel bloot aan de zon. Bescherm je lippen met een UV-lippenbalsem.

Hoe lang duurt een koortslip?

Een koortslip duurt ongeveer één tot twee weken: eerst ontstaat het blaasje en hierna droogt dit blaasje in tot een korstje.

Tot wanneer is een koortslip besmettelijk?

Een koortslip is besmettelijk totdat de blaasjes en korstjes helemaal zijn ingedroogd; dus tot er geen vocht meer uitkomt.

Mag ik een koortslip doorprikken?

Een koortslip doorprikken is niet verstandig. Je verkort het genezingsproces er niet mee en daarbij loop je onnodig risico op besmetting; bij het doorprikken komt immers vocht vrij. Komt dit vocht in je oog- of genitaalstreek, dan kan ook hier een herpesinfectie ontstaan. En natuurlijk kan je anderen besmetten met het herpesvirus.

Helpt tandpasta op een koortslip?

Nee, tandpasta op een koortslip helpt niet. Tandpasta is niet gemaakt om op de huid aan te brengen en doet niets voor de genezing. Ook voor andere huismiddeltjes zoals honing, azijn, ijsblokjes en knoflook is geen wetenschappelijk bewijs. Producten met zinkoxide kunnen de blaasjes wel sneller indrogen, maar hebben als nadeel dat je een wit laagje krijgt op je lip.

Mag je zwemmen met een koortslip?

Op zich mag je wel zwemmen met een koortslip, maar echt prettig is het meestal niet. Ook is er door het warme zwembadwater meer kans op ontsteken en verweken van de wondjes en korstjes. Misschien een keertje overslaan dus.

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

Vrouw die huid verzorgt met grote glimlach

Huidverzorging

De huid is ons visitekaartje. Belangrijk dus om de huid – ons grootste orgaan – goed te verzorgen. Hoe houd je je huid gezond? En hoe weet je welke verzorging jouw huid nodig heeft? En wat zijn goede producten? Ik geef advies over huidverzorging.