Moedervlekken

Een moedervlek is een opeenhoping van pigmentcellen (melanocyten). Moedervlekken zijn een heel normaal verschijnsel en de meeste moedervlekken zullen dus ook nooit problemen veroorzaken. Toch is het wijs om ze in de gaten te houden. Moedervlekken kunnen namelijk veranderen in kwaadaardige moedervlekken, melanomen genaamd.

In het kort

  • Moedervlekken zijn een normaal verschijnsel. De ene persoon heeft er meer dan de ander.
  • Controleer zelf je moedervlekken volgens de beschreven ABCDE-methode.
  • Raadpleeg je huisarts of dermatoloog bij twijfel over een moedervlek.

Verloop en klachten

Een gewone moedervlek is opgebouwd uit melanocyten. Dit zijn de cellen die melanine aanmaken. Dit is het pigment dat kleur geeft aan de huid en dat tegelijkertijd bescherming biedt tegen de schadelijke effecten van het zonlicht.
Als deze cellen op een hoopje gaan zitten, verschijnt er een bruine verkleuring van de huid: de moedervlek. Sommige moedervlekken zijn lichtbruin, andere kunnen bijna zwart kleuren. De kleur van een moedervlek is onder andere afhankelijk van de concentratie melanocyten en de mate waarin zij pigment produceren.

Of je veel of weinig moedervlekken hebt is voor een groot deel genetisch bepaald, maar ook hormonen en blootstelling aan zonlicht op kinderleeftijd spelen een belangrijke rol.

Behandeling

Moedervlekken hoef je niet te behandelen. Alleen bij twijfel of er sprake is van een kwaadaardige moedervlek (melanoom), wordt de moedervlek verwijderd en vervolgens onderzocht.

Waar moet je op letten? Als een moedervlek groter wordt, verandert van kleur of vorm, jeukt of pijnlijk is, er korstjes op ontstaan of hij gaat bloeden, kan er iets aan de hand zijn.

Het beste kun je moedervlekken controleren via de ABCDE-methode:

Asymmetry: De ene helft van de moedervlek is anders dan de andere helft. Een moedervlek is symmetrisch wanneer er een denkbeeldige streep door te trekken is. Melanomen zijn meestal asymmetrisch.

Border: Met Border wordt de rand/begrenzing van een moedervlek bedoeld, dus de rand naar de normale huid. Bij een melanoom zijn de randen vaak grillig en onregelmatig.

Color: Als de kleur van een moedervlek veranderd of hij heeft meer dan twee verschillende kleuren (zwart, blauw, grijs, bruin, rood of wit) is het verstandig een arts te bezoeken.

Diameter: De moedervlek is groter dan 6 mm. Onrustige of kwaadaardige moedervlekken, ofwel melanomen, hebben vaak een doorsnede groter dan 6 mm.

Evolution: De moedervlek is veranderd. Bij veranderingen is het altijd verstandig een arts te bezoeken.

Sowieso bij twijfel altijd naar een arts gaan! Huisartsen en dermatologen kijken écht liever een keer te veel naar een moedervlek dan een keer te weinig.

Mijn tips

Check zelf of laat je partner regelmatig je moedervlekken controleren volgens de ABCDE-methode. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts of dermatoloog.

Maak met je telefoon een foto van je moedervlekken, zo kun je altijd weer nagaan of er iets veranderd is.

Veelgestelde vragen

Wat als je baby geboren wordt met een moedervlek?

Ongeveer 1 op de 100 pasgeborenen heeft een moedervlek, ook wel een congenitale naevus genoemd. Vooral bij grote aangeboren moedervlekken is de kans groot dat één van de moedervlekcellen zich in de loop van het leven kwaadaardig gaat gedragen. Deze grote aangeboren moedervlekken worden vaak, indien mogelijk, preventief verwijderd.

Lees meer