Moedervlekken

Zon en de huid
Moedervlekken
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Een moedervlek is een opeenhoping van pigmentcellen. Een heel normaal verschijnsel. De meeste moedervlekken zullen dus ook nooit problemen veroorzaken. Toch is het wijs om ze in de gaten te houden. Een moedervlek kan veranderen in een kwaadaardige moedervlek: een melanoom. Een atypische moedervlek controleer je met de ABCDE-methode.

Drs Leenarts over moedervlekken

Tips bij moedervlekken

  • Check je moedervlekken zelf regelmatig, of laat je partner dit doen. Doe dit volgens de ABCDE-methode. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts of dermatoloog.
  • Als je je stoort aan een haar die uit een moedervlek groeit, mag je deze haar zonder problemen verwijderen met een pincet. In tegenstelling tot wat soms gezegd wordt, kan dit absoluut geen kwaad.
  • Maak met je telefoon een foto van je moedervlekken. Dan kan je altijd nagaan of er iets veranderd is.
  • Er is geen speciale zonbescherming voor moedervlekken nodig. Bescherm je hele huid goed in de zon, en dus ook je moedervlekken.
Heb je een moedervlek die er anders uitziet? Laat deze checken door je huisarts of dermatoloog.

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over moedervlekken

Wat als je baby geboren wordt met een moedervlek?

Ongeveer één op de honderd pasgeborenen heeft een moedervlek. Dit wordt ook wel een congenitale naevus genoemd. Vooral bij grote, aangeboren moedervlekken is de kans groot dat een van de moedervlekcellen zich in de loop van het leven kwaadaardig gaat gedragen. Deze grote aangeboren moedervlekken worden vaak, indien mogelijk, preventief verwijderd.

Heb ik een melanoom of atypische moedervlek?

Bij een atypische moedervlek of onrustige moedervlek die er anders uitziet dan je andere moedervlekken, maak je je waarschijnlijk zorgen: heb ik een melanoom? Gaat het om een bloedende moedervlek, een groeiende moedervlek of is het zo dat de moedervlek verandert van kleur of vorm? Of heb je een pijnlijke moedervlek, een moedervlek die jeukt of een korstje op de moedervlek? Aan al deze punten kan je soms een melanoom herkennen. Laat je moedervlekken bij een van bovenstaande veranderingen altijd beoordelen door een arts.

Doet een onrustige moedervlek of melanoom pijn?

Nee, van melanomen hoef je niks te voelen. Meestal hebben mensen zelfs helemaal geen klachten op de plek zelf. En dat is soms een reden een bezoek aan de huisarts uit te stellen. Onverstandig dus! Bij twijfel: maak een afspraak met je huisarts.

Ik krijg steeds meer moedervlekken, hoe kan dat?

Als je steeds meer moedervlekken krijgt, dan ben je misschien bang dat er een verdachte moedervlek bij zit. Toch hoeft dit niet het geval te zijn. Het krijgen van veel moedervlekken hoort een beetje bij het ouder worden. Dit gaat meestal door totdat je een jaar of vijftig bent. Sowieso kom je op een verouderde huid allerlei vlekjes, plekjes en wratjes tegen die er eerst nooit zaten. Blijf een nieuwe moedervlek wel in de gaten houden volgens de ABCDE methode.

Kan ik een moedervlek zelf verwijderen?

Nee, een moedervlek zelf verwijderen is geen goed idee. Wil je graag een moedervlek weg laten halen, maak dan een afspraak met je huisarts om de mogelijkheden te bespreken.

Kunnen moedervlekken verdwijnen?

Meestal verdwijnen moedervlekken niet spontaan. Een uitzondering zijn de zogenaamde halo naevi. Bij halo naevi ontstaat er een witte vlek rondom de moedervlek. Het afweersysteem in de huid maakt hier een vergissing, en valt in plaats van bacteriën en virussen een lichaamseigen cel aan, namelijk de pigmentcel. Soms zie je dat de moedervlek zelf helemaal verdwijnt en er een wit, rond vlekje achterblijft.

Mag ik een haar uit een moedervlek verwijderen?

Heb je een moedervlek waar haar uitgroeit, dan mag je deze haar er zonder problemen uit halen met bijvoorbeeld een pincet. Het is een fabel dat er, door een haar uit een moedervlek te trekken, een kwaadaardig proces in gang gezet wordt. Lees ook mijn blog hierover.

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

Oudere dame met een mooie huid

Huidveroudering

Bij het ouder worden, verandert de huid. En dat bij een verouderde huid rimpels horen en dat we wat minder strak in ons vel gaan zitten, dáár houden we wel rekening mee. Maar al die vlekjes, wratjes en plekjes? Daar denkt vrijwel niemand aan bij huidveroudering. Ik vertel je er meer over.
voetschimmel

Schimmelvoeten

Schimmels zijn overal. Met een beetje pech infecteren ze je huid of nagels. Voeten zijn het gevoeligst voor schimmels. Tussen je tenen, aan je voetzolen of op je teennagels… Daarom alles over de behandeling van schimmelvoeten. Ook geef ik je een paar tips om voetschimmel te voorkomen.