Moedervlekken

moedervlekken

Een moedervlek is een opeenhoping van pigmentcellen. Een heel normaal verschijnsel. De meeste moedervlekken zullen dus ook nooit problemen veroorzaken. Toch is het wijs om ze in de gaten te houden. Een moedervlek kan veranderen in een kwaadaardige moedervlek: een melanoom. Een atypische moedervlek controleer je met de ABCDE methode.

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Drs Leenarts over moedervlekken

Tips bij moedervlekken

 • Check je moedervlekken zelf regelmatig, of laat je partner dit doen. Doe dit volgens de ABCDE methode. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts of dermatoloog.
 • Als je je stoort aan een haar die uit een moedervlek groeit, mag je deze haar zonder problemen verwijderen met een pincet. In tegenstelling tot wat soms gezegd wordt, kan dit absoluut geen kwaad.
 • Maak met je telefoon een foto van je moedervlekken. Dan kan je altijd nagaan of er iets veranderd is.
 • Er is geen speciale zonbescherming voor moedervlekken nodig. Bescherm je hele huid goed in de zon, en dus ook je moedervlekken.

“Heb je een atypische moedervlek? Eén die er anders dan normale moedervlekken uitziet? Laat hem bij twijfel altijd checken! Huisartsen en dermatologen kunnen jouw moedervlek beoordelen. En zij kijken écht liever een keer te vaak – dan een keer te weinig.”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

 • Packshot Drs Leenarts Gezichtsreiniger tube 150ml.
  Gezichtsreiniger
  Met deze zeepvrije, verzorgende gezichtsreiniger maak je het gezicht schoon op een huidvriendelijke manier.
  7,95
  (18)
 • Drs Leenarts Dag en Nachtcrème.
  Dag & Nachtcrème
  Een parfumvrije gezichtscrème voor overdag en in de nacht. Heeft een verzorgende, verzachtende en herstellende werking.
  13,95
  (34)
 • Packshot Drs Leenarts Lipcare+ lipstick.
  Lipcare+
  Een verzorgende, vette lippenbalsem voor droge en gebarsten lippen. Met macadamia olie en vitamine E.
  3,95
  (27)

Veelgestelde vragen over moedervlekken

Ongeveer één op de honderd pasgeborenen heeft een moedervlek. Dit wordt ook wel een congenitale naevus genoemd. Vooral bij grote, aangeboren moedervlekken is de kans groot dat een van de moedervlekcellen zich in de loop van het leven kwaadaardig gaat gedragen. Deze grote aangeboren moedervlekken worden vaak, indien mogelijk, preventief verwijderd.
Bij een atypische moedervlek of onrustige moedervlek die er anders uitziet dan je andere moedervlekken, maak je je waarschijnlijk zorgen: heb ik een melanoom? Gaat het om een bloedende moedervlek, een groeiende moedervlek of is het zo dat de moedervlek verandert van kleur of vorm? Of heb je een pijnlijke moedervlek, een moedervlek die jeukt of een korstje op de moedervlek? Aan al deze punten kan je soms een melanoom herkennen. Laat je moedervlekken bij een van bovenstaande veranderingen altijd beoordelen door een arts.
Nee, van melanomen hoef je niks te voelen. Meestal hebben mensen zelfs helemaal geen klachten op de plek zelf. En dat is soms een reden een bezoek aan de huisarts uit te stellen. Onverstandig dus! Bij twijfel: maak een afspraak met je huisarts.
Als je steeds meer moedervlekken krijgt, dan ben je misschien bang dat er een verdachte moedervlek bij zit. Toch hoeft dit niet het geval te zijn. Het krijgen van veel moedervlekken hoort een beetje bij het ouder worden. Dit gaat meestal door totdat je een jaar of vijftig bent. Sowieso kom je op een verouderde huid allerlei vlekjes, plekjes en wratjes tegen die er eerst nooit zaten. Blijf een nieuwe moedervlek wel in de gaten houden volgens de ABCDE methode.
Nee, een moedervlek zelf verwijderen is geen goed idee. Wil je graag een moedervlek weg laten halen, maak dan een afspraak met je huisarts om de mogelijkheden te bespreken.
Meestal verdwijnen moedervlekken niet spontaan. Een uitzondering zijn de zogenaamde halo naevi. Bij halo naevi ontstaat er een witte vlek rondom de moedervlek. Het afweersysteem in de huid maakt hier een vergissing, en valt in plaats van bacteriën en virussen een lichaamseigen cel aan, namelijk de pigmentcel. Soms zie je dat de moedervlek zelf helemaal verdwijnt en er een wit, rond vlekje achterblijft.
Heb je een moedervlek waar haar uitgroeit, dan mag je deze haar er zonder problemen uit halen met bijvoorbeeld een pincet. Het is een fabel dat er, door een haar uit een moedervlek te trekken, een kwaadaardig proces in gang gezet wordt. Lees ook mijn blog hierover.

Meer advies van Drs Leenarts