Jarenlang kun je zonder problemen een crème gebruiken en dan ineens een allergische reactie krijgen. We spreken dan van een huidallergie (of contactallergie, contactallergisch eczeem, contacteczeem). Flink balen natuurlijk, want je favoriete crème? Die zal je gedag moeten zeggen. Ik leg je uit wat een huidallergie is, hoe je het herkent en wat je kunt doen als je een allergische reactie van de huid hebt.
Drs Leenarts over huidallergie
Tips bij huidallergie
- Beoordeel een product vooral op de ingrediëntenlijst. Een hoge prijs? Het zegt niets over de werking; goede huidproducten hoeven niet duur te zijn. Ook claims als ‘natuurlijk’ en ‘hypoallergeen’ zeggen niets over hoe goed een huidproduct is.
- Als dermatoloog vind ik het belangrijk dat huidproducten geen stoffen bevatten waarvoor je een allergie kunt ontwikkelen. Daarom ontwikkelde ik mijn eigen huidverzorgingslijn. Mijn producten bevatten uiteraard geen parfum, geurstoffen of bepaalde conserveermiddelen waar vaak allergische reacties bij optreden. Door de zorgvuldige selectie aan ingrediënten is de kans op een allergische reactie heel klein.
- Skip parfum in huidverzorging. Wil je toch lekker ruiken? Haal die fijne geur dan uit een parfumflesje, in plaats van uit een crème. Nog beter is de parfum op je haar of kleding te spuiten, dus niet direct op je huid. Blijft hij meteen lang zitten!
- (Contactallergisch) eczeem kan behoorlijk verbeteren of zelfs helemaal verdwijnen wanneer je bepaalde ingrediënten vermijdt.

-
Dagcrème SPF25Om het gezicht te beschermen tegen huidveroudering en zonschade, ontwikkelde Drs Leenarts deze Dagcrème SPF25.€17,35
-
Droge Huid ZalfEen vette zalf op vaselinebasis, met vitamine E en abrikozenpitolie. Verzorgt de schrale, schilferende huid. Verkrijgbaar in 100 ml (tube) en 125 ml (pot).
-
Babybillen ZalfMet maar liefst 25% zinkoxide beschermt, verzorgt en verzacht deze parfumvrije Babybillen zalf de tere babyhuid. Verkrijgbaar in 50 ml (tube) en 125 ml (pot).
Veelgestelde vragen bij huidallergie
Parfum vermijden is soms best lastig: ondanks dat het niet altijd op de ingrediëntenlijst staat – zit het er toch in. Er staat dan niet ‘parfum’, maar geraniol, linalool of citronellol bijvoorbeeld. Zo zijn er wel 26(!) geurstoffen die niet onder de paraplu van ‘parfum’ vallen, maar apart op een etiket vermeld moeten staan.
Ik geef mijn patiënten altijd het advies: als het lekker ruikt, zit er een geurstof in. Dus ruikt een product lekker? Dan zit er een parfum in. En het maakt niets uit of dat een chemische geurstof is of een natuurlijke.
Een overgevoelige huid reageert snel heftig op bepaalde ingrediënten. Het kan dat je allergisch bent voor een ingrediënt dat in veel huidverzorgingsproducten verwerkt zit. Je kan thuis een ROAT-test doet om te ontdekken welk product de boosdoener is. Kom je er zelf niet uit? Dan kan een dermatoloog besluiten allergietesten te doen.
Mijn advies is om bij een overgevoelige huid sowieso neutrale huidproducten te gebruiken.
Theoretisch kan dat zeker. Al is mijn ervaring dat dit niet zo vaak voorkomt. Wél is wasmiddel vaak het eerste wat bij huiduitslag veranderd wordt… Belangrijker is het om in eerste instantie te kijken naar wat er direct op de huid gesmeerd wordt.

Meer advies van Drs Leenarts

Haarverzorging

Ontvang het laatste nieuws en acties van Drs Leenarts en krijg 10% korting.