Huidallergie

Volwassen huid
Huidallergie
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Jarenlang kun je zonder problemen een crème gebruiken en dan ineens een allergische reactie krijgen. We spreken dan van een huidallergie (of contactallergie, contactallergisch eczeem, contacteczeem). Flink balen natuurlijk, want je favoriete crème? Die zal je gedag moeten zeggen. Ik leg je uit wat een huidallergie is, hoe je het herkent en wat je kunt doen als je een allergische reactie van de huid hebt.

Drs Leenarts over huidallergie

Tips bij huidallergie

  • Beoordeel een product vooral op de ingrediëntenlijst. Een hoge prijs? Het zegt niets over de werking; goede huidproducten hoeven niet duur te zijn. Ook claims als ‘natuurlijk’ en ‘hypoallergeen’ zeggen niets over hoe goed een huidproduct is.
  • Als dermatoloog vind ik het belangrijk dat huidproducten geen stoffen bevatten waarvoor je een allergie kunt ontwikkelen. Daarom ontwikkelde ik mijn eigen huidverzorgingslijn. Mijn producten bevatten uiteraard geen parfum, geurstoffen of bepaalde conserveermiddelen waar vaak allergische reacties bij optreden. Door de zorgvuldige selectie aan ingrediënten is de kans op een allergische reactie heel klein.

  • Skip parfum in huidverzorging. Wil je toch lekker ruiken? Haal die fijne geur dan uit een parfumflesje, in plaats van uit een crème. Nog beter is de parfum op je haar of kleding te spuiten, dus niet direct op je huid. Blijft hij meteen lang zitten!
  • (Contactallergisch) eczeem kan behoorlijk verbeteren of zelfs helemaal verdwijnen wanneer je bepaalde ingrediënten vermijdt.

“Ik geef mijn patiënten altijd het advies: als het lekker ruikt, zit er parfum in. En het maakt niets uit of dat een chemische geurstof is of een natuurlijke.”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen bij huidallergie

Hoe weet ik of ergens parfum in zit?

Parfum vermijden is soms best lastig: ondanks dat het niet altijd op de ingrediëntenlijst staat – zit het er toch in. Er staat dan niet ‘parfum’, maar geraniol, linalool of citronellol bijvoorbeeld. Zo zijn er wel 26(!) geurstoffen die niet onder de paraplu van ‘parfum’ vallen, maar apart op een etiket vermeld moeten staan.

Ik geef mijn patiënten altijd het advies: als het lekker ruikt, zit er een geurstof in. Dus ruikt een product lekker? Dan zit er een parfum in. En het maakt niets uit of dat een chemische geurstof is of een natuurlijke.

Hoe verzorg ik een overgevoelige huid?

Een overgevoelige huid reageert snel heftig op bepaalde ingrediënten. Het kan dat je allergisch bent voor een ingrediënt dat in veel huidverzorgingsproducten verwerkt zit. Je kan thuis een ROAT-test doet om te ontdekken welk product de boosdoener is. Kom je er zelf niet uit? Dan kan een dermatoloog besluiten allergietesten te doen.

Mijn advies is om bij een overgevoelige huid sowieso neutrale huidproducten te gebruiken.

Kan mijn huidallergie komen door wasmiddel?

Theoretisch kan dat zeker. Al is mijn ervaring dat dit niet zo vaak voorkomt. Wél is wasmiddel vaak het eerste wat bij huiduitslag veranderd wordt… Belangrijker is het om in eerste instantie te kijken naar wat er direct op de huid gesmeerd wordt.

Meer advies van Drs Leenarts

Vrouwen allemaal met ander haartype

Haarverzorging

Drs Leenarts over haarverzorging Tips voor gezonde haren “Heb je een droge huid, dan heb je ook vaak last van een droge, trekkerige hoofdhuid. Een droge, gevoelige huid houdt niet op bij de haargrens.” Marjolein […]
Rode bultjes op bovenarm of benen keratosis pilaris

Rode bultjes op bovenarm of benen (keratosis pilaris)

Drs Leenarts over keratosis pilaris Tips bij rode bultjes op bovenarm of benen “Keratosis pilaris is volstrekt onschuldig. Het geeft geen klachten zoals jeuk of pijn, maar vervelend is het wel.” Marjolein Leenarts, dermatoloog Misschien […]