Allergie en wolalcoholen, hoe zit dat?

Overige
Allergie en wolalcoholen, hoe zit dat?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Mijn huidverzorgingsproducten heb ik zorgvuldig samengesteld, waardoor de kans op een allergie heel klein is. Ze bevatten geen bekende allergenen, zoals parfum, geurstoffen of bepaalde conserveermiddelen. Een allergeen dat minder bekend is, maar in veel cosmetica voorkomt, is lanoline, oftewel wolalcoholen. Wat zijn wolalcoholen en waarom zijn ze slecht? Ik leg het uit.

Een ingrediënt afkomstig uit schapenvacht

Wolalcoholen komen voor in wolvet, een natuurproduct (bereid van schapenwol). Wolvet is een wasachtige substantie die door talgklieren van schapen wordt uitgescheiden om de vacht te beschermen tegen kou en regen. Wolvet wordt ook wel lanoline genoemd. Als ingrediënt is het een mengsel van alcoholen en vetzuren.

Allergie voor wolalcoholen

Voor wolalcoholen kun je een contactallergie ontwikkelen. Een contactallergie is een allergische reactie van de huid. Zo’n reactie ontstaat vaak pas nadat je vele malen aan een stof bent blootgesteld. Dus niet voor een nieuw product, maar net voor bijvoorbeeld die ene dagcrème die je al jaren gebruikt.

Bij een gezonde huid is de kans op een allergie voor wolalcoholen niet zo groot. Maar als je een gevoelige, droge, beschadigde huid hebt is de kans hierop veel groter. En dan is er best een probleem, want wolalcoholen zitten in ontzettend veel cosmetica en huidverzorgingsproducten. En ook in medicinale zalven en crèmes komen ze veelvuldig voor.

Hieronder vind je een lijst van wolalcohol-ingrediënten. Toch blijft het voor mensen met een wolalcohol-allergie ingewikkeld: zij kunnen soms ook allergisch reageren op zogenaamde synthetische vetalcoholen, zoals cetyl alcohol, stearyl alcohol en cetostearyl alcohol.

Een lijst van wolalcoholen-ingrediënten

Hoe weet je of een product wolalcoholen bevat? Dat is nog best een speurwerk omdat er erg veel synoniemen zijn. Houd je vast:

 • lanoline
 • lanolinezuur
 • lanoline alcohol
 • lanoline was
 • wolalcohol
 • adeps lanae
 • adeps lanae anhydrous
 • alcohol lanae
 • amerchol L-101
 • amerchol CAB
 • anhydrous lanolin

En dan ben ik nog niet eens klaar!

Wolalcoholen in Drs Leenarts huidverzorging?

Omdat er alternatieve mogelijkheden zijn voor wolalcoholen en je chronische blootstelling eraan wilt vermijden, heb ik hier bij de ontwikkeling van mijn huidverzorgingsproducten rekening mee gehouden: in Drs Leenarts huidverzorging vind je geen wolalcoholen terug. Wel bevatten sommige producten afgeleiden van wolalcoholen, zoals cetearyl alcohol of C10-30 cholesterol/lanosterol ester wat dus soms toch voor problemen kan zorgen bij een wolalcohol-allergie. Ook bevatten sommige producten ceteth-20/ceteareth-20 (weer een afgeleide van cetearyl alcohol). 

Weten of een Drs Leenarts-product afgeleiden van wolalcoholen bevat? De complete ingrediëntenlijsten van mijn producten vind je altijd terug op de productpagina’s. Veel mensen gebruiken mijn producten zonder problemen, maar dit is dus niet honderd procent te garanderen. Daarom zijn er ook mini’s om eerst te testen.

Lees ook over de ingrediënten die je wél vaak in mijn huidverzorging tegenkomt: vaselineniacinamidesheabutterureum en zinkoxide.