Wat doet ureum voor je huid?

Overige
Wat doet ureum voor je huid?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Wist je dat ureum vaak door dermatologen wordt geadviseerd? En dat je dit ingrediënt in veel van mijn producten terugvindt? Dat is natuurlijk niet zonder reden. Ben je benieuwd wat ureum doet voor je huid? Ik leg het je uit.

Wat is ureum?

Ureum is een natuurlijke, lichaamseigen stof die geproduceerd wordt door de lever bij de eiwitstofwisseling. Het menselijk lichaam ‘gebruikt’ het voor de vochtregulering in de nieren en het teveel aan ureum wordt uitgescheiden in de urine.

Wat doet ureum in crème?

Ureum wordt al sinds 1940 in cosmetische crèmes gebruikt, echt een gouwe ouwe dus. Het ureum dat in crème wordt gebruikt is natuurlijk niet letterlijk uit urine afkomstig, maar wordt nagemaakt in een laboratorium. Het ingrediënt is geliefd onder dermatologen, omdat het vocht vasthoudt in de huid. Ureum is een van de zogenaamde Natural Moisturizing Factors: het zorgt ervoor dat de huid optimaal gehydrateerd wordt. Ook zorgt ureum voor het verdwijnen van overtollige huidschilfers.

Ureum is dus een heel goed ingrediënt om de uitgedroogde huid weer zacht en soepel te laten aanvoelen. Iets wat bij keratosis pilaris – bovenarmen met bultjes die aanvoelen als schuurpapier – heel welkom kan zijn.

Prikkelend gevoel?

Soms kun je een prikkend gevoel ervaren wanneer je een product met ureum op een beschadigde huid aanbrengt. Dit kan geen kwaad. Als je dit vervelend vindt, kun je tijdelijk een product zonder ureum gebruiken, zoals mijn Droge Huid Zalf.

Crème met ureum vergoed door de zorgverzekeraar?

Omdat ureum zo’n bijzonder goed ingrediënt is, werden ureum bevattende crèmes veelvuldig door dermatologen voorgeschreven bij huidaandoeningen zoals een droge huid, eczeem, psoriasis en ichtyosis (schubbe- huid). Deze crèmes werden een tijdlang ook vergoed. Helaas heeft het Zorginstituut Nederland per 1 januari 2017 bepaald dat ureum-bevattende preparaten niet meer vergoed worden. Dermatologen en patiëntenverenigingen zijn nog volop in protest tegen deze eenzijdige actie.

Lees ook over de ingrediënten: sheabutterniacinamide, glycerine, vaseline en zinkoxide.

Wist je dat…

  • ‘Vochtinbrengend’ een term is die eigenlijk onzin is? Vocht inbrengen door crèmes kan niet letterlijk. Wel kunnen crèmes met bepaalde ingrediënten zoals ureum zorgen dat de huid beter in staat is vocht vast te houden.
  • Ik meerdere producten heb ontwikkeld met maar liefst 5% ureum? Mijn Handcrème en Bodycrème zijn perfect voor iedereen die last heeft van een droge huid. Heb je last van een droge hoofdhuid? Probeer dan eens mijn shampoo met 5% ureum.

Bron:
Journal of drugs in dermatology: Urea: A clinically oriented overview from bench to Bedside May 2016Vol 15; Issue 15; 633