Straks zijn je droge voeten verleden tijd

Volwassen huid
Straks zijn je droge voeten verleden tijd
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Een veelvoorkomend probleem: (extreem) droge voeten. De huid voelt droog en ruw. Daarnaast kun je last hebben van schilfers en kloven op de hielen of droge voetzolen. Aan de hand van mijn tips en huidadvies help ik je droge voeten voorkomen en verzorgen.

Droge voeten? Daar wil je het liefst zo snel mogelijk af. In deze blog leg ik je uit wat de oorzaak kan zijn van droge voeten en deel ik voetverzorgingstips. Zo stap jij met verzorgde voeten je slippers of sandalen in. Ik zeg: zet je voeten op een voetstuk.

Hoe komt het dat ik droge voeten heb?

Je vraagt je vast af: waarom worden mijn voeten zo droog? Bij het ontstaan van droge voeten, of zelfs extreem droge voeten, kunnen verschillende oorzaken een rol spelen. Denk aan leeftijd.

Ook kun je last hebben van droge voeten wanneer je een huidaandoening hebt, zoals eczeem. In dit geval is de huidbarrière beschadigd en staat de huid als het ware ‘open’. Het gevolg hiervan is dat de huid vocht niet goed kan vasthouden, waardoor je een droge huid krijgt. Op mijn adviespagina over eczeem kun je meer lezen over de verschillende soorten eczeem en wat je eraan kunt doen. 

Andere oorzaken kunnen zijn:

  • Veel en langdurig watercontact, door langdurig douchen of badderen droogt de huid uit. Het beschermende vetlaagje op de huid lost door het water op. En het water trekt weer vocht mee uit de huid. 
  • Temperatuurwisselingen, door het koudere weer is de luchtvochtigheid lager. Dit kan een oorzaak zijn voor een verminderde talgproductie. 
  • Medische aandoeningen. Bij diabetes bijvoorbeeld kunnen de voeten droog zijn. Dit komt onder andere door een verminderde doorbloeding.

Wist je dat… ik een adviespagina heb over de droge huid? Deze staat bomvol tips en huidadviezen. En ik ontwikkelde een voetverzorgingslijn, bestaande uit drie producten: Droge voeten crème, Voeten scrub crème en Eelt crème. Met handig stappenplan.

Hoe zien droge voeten eruit?

Droge voeten kunnen roodheid vertonen en soms jeuken. Daarnaast kan de huid scheurtjes vertonen. Als je last hebt van extreem droge voeten kan de huid ook openbarsten. Je spreekt dan van kloven. En ja, die kunnen pijnlijk zijn. Ik som de meest voorkomende symptomen voor je op:

  • De huid voelt ruw aan
  • De huid ziet er rood uit
  • De huid kan gaan jeuken
  • De huid toont scheuren en/of is gebarsten
  • De huid vertoont eeltvorming en kloven

Tips tegen droge voeten van je dermatoloog

Je kunt gelukkig je droge voeten snel en makkelijk aanpakken en verzorgen. Ik geef je graag mijn droge voeten tips. Ook tip ik mijn voetverzorgingslijn, inclusief stappenplan hoe je de producten kunt combineren voor optimaal verzorgde voeten.

Ureum vinden je droge voeten geweldig
Ureum is een ingrediënt dat ervoor zorgt dat schilfers op de huid verdwijnen. Ook verzorgt het de huid tegelijkertijd, doordat ureum vocht in de huid vasthoudt. Mijn Droge voeten crème bevat verzorgende ingrediënten, waaronder – je voelt ‘m al aankomen – ureum. Een vettende, herstellende crème voor happy feet. Trouwens, mocht je last hebben van droge benen (of bovenarmen), dan raad ik je de Bodycrème aan. En ja, ook deze bodylotion bevat ureum. Smeert als een malle, trekt snel in. Dag droge huid!

Scrub je voeten niet te vaak
Het is heel verleidelijk om elke dag de schilfers (dode huidcellen) weg te willen scrubben. Helaas kan te vaak scrubben de gezonde huid irriteren. Ga je scrubben? Doe het dan één keer per week en scrub langzaam en zachtjes. Mijn Voeten scrub crème op basis van bamboedeeltjes bevat verzorgende oliën.

Vergeet niet tussen je tenen af te drogen
Bij het afdrogen van je lichaam is het belangrijk dat je je voeten niet vergeet en goed droog maakt. Vooral de tenen worden snel overgeslagen. Als water en zeep tussen de tenen achterblijft, kan er irritatie ontstaan en droogt de huid nog meer uit.

Draag katoenen sokken
Katoenen sokken laten beter lucht door. Je huid raakt minder geïrriteerd dan bij andere stoffen. Ook kan het fijn zijn om katoenen sokken aan te trekken nadat je je voeten hebt ingesmeerd. Zo kun je namelijk na het smeren meteen weer lopen zonder uit te glijden. Nog een tip: voor het slapengaan de voeten insmeren met een vette zalf. Het resultaat: wakker worden met zachte voeten.

Let op kloven en verzorg deze
Die gescheurde droge huid op de voeten kan behoorlijk pijnlijk zijn. Smeer ze in met mijn Droge voeten crème. Ook zijn kloven erg vatbaar voor infecties. Vooral mensen met diabetes kunnen last hebben van kloven. Heb je kloven? Je kunt ze verzorgen met een speciale klovenzalf van de apotheek of ga voor een (medische) pedicure. Wanneer je veel last hebt van eelt is mijn Eelt crème wellicht iets voor jou. En jawel, deze bevat – daar is-ie weer – maar liefst 30% ureum.

Veelgestelde vragen

Is olijfolie goed voor droge voeten?

Door je voeten in te smeren met een olie creëer je een vettig beschermend laagje op de huid. De olie blijft namelijk op de huid liggen, waardoor het vocht in de huid minder snel kan verdampen. Ook kun je een olie gebruiken in een voetenbadje, zoals de Extra vettende badolie. Het kan prettig zijn om erna de voeten te verzorgen met de producten uit mijn voetverzorgingslijn.

Helpt een sodabadje tegen droge voeten?

Soda is een zuiveringszout dat een alkalisch effect heeft. Ingewikkelde term. Het betekent dat het de pH-waarde van de huid verhoogt. Het verhogen van de pH-waarde van de huid kan ervoor zorgen dat het beschermende laagje op de huid verdwijnt, waardoor de huid kan gaan irriteren. Niet aan te raden dus.

Helpt vaseline tegen droge voeten?

Vaseline creëert een beschermende laag, waardoor vocht in de huid blijft. Dit helpt goed om de beschadigde huidbarrière bij droge voeten te herstellen. Ik ontwikkelde een voetverzorgingslijn, inclusief stappenplan, bestaande uit een Voeten scrub crème, Eelt crème en Droge voeten crème.