Last van (extreem) droge huid op de benen, wat nu?

Volwassen huid
Last van (extreem) droge huid op de benen, wat nu?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Als je last hebt van een droge huid op je benen, kan de huid aanvoelen als schuurpapier. De huid is ruw en (extreem) droog. Hoe je deze huid het beste kunt verzorgen, vertel ik je graag in deze blog.

Misschien herken je het wel: je trekt je panty uit en de schilfers vliegen in het rond. Of je hebt net lekker gedoucht en wrijft met je handdoek je benen droog en voelt de huid gelijk trekken. Als je last hebt van een (extreem) droge huid op je benen komt dit je wellicht bekend voor. Gelukkig kun je deze droge huid gemakkelijk aanpakken. Op mijn adviespagina droge huid kun je hierover nog meer lezen. In deze blog geef ik je mijn huidadvies speciaal voor droge benen en heb ik natuurlijk nog een paar handige tips voor je.

De oorzaak van een extreem droge huid op de benen

Heb je (extreem) droge benen? Ik som een paar mogelijke oorzaken op. Allereerst is er het winterseizoen. De combinatie van het koude en gure weer buiten en de droge lucht binnen door de verwarming, kan de huid nog meer uitdrogen. Deze temperatuurwisseling maakt de huid meer kwetsbaar. Daarnaast kan leeftijd een rol spelen. Wanneer je ouder wordt, gaat de talgproductie omlaag. Talg zorgt ervoor dat er een vettig laagje op de huid ligt, dat de huid soepel houdt. 

Je hebt misschien ook al meerdere bodylotions gebruikt om je droge benen te verzorgen, maar ook hier kan de oorzaak liggen. Veel bodylotions hebben een heerlijke geur, maar doen helaas niks voor de huid. Daarnaast kan parfum ervoor zorgen dat je een allergie ontwikkelt als contacteczeem.

Mijn blije benen-tip: kies voor de ingrediënten als huideigen lipiden, glycerine en ureum. Deze laatste rekent af met schilfers op de onderbenen. Zeg maar dag tegen droge benen! 

Hoe herken ik een droge huid op mijn benen?

Hoe je een droge benen herkent? De huid voelt wellicht, zoals sommigen het noemen, als ‘schuurpapier’ aan. De huid kan rood en schilferig zijn. Mocht je twijfelen of droge benen hebt, check dan onderstaand lijstje met kenmerken van een droge huid:

  • De huid voelt ruw en droog aan (het voelt als schuurpapier)
  • De huid kan jeuken
  • De huid kan rood zijn
  • De huid kan schilferen

Wat kan ik doen tegen een droge huid op mijn benen?

Om ervoor te zorgen dat de huid op je benen weer zacht aanvoelt, heb ik een paar do’s & dont’s voor je. Zo heb jij straks in de winter én in de zomer minder tot geen last van droge benen:

Douche niet te vaak
Het klinkt gek, maar water zorgt ervoor dat de huid meer uitdroogt. Water trekt namelijk het vocht mee uit de huid. Beperk daarom het aantal douchemomenten. Deze tip geldt trouwens ook als je last hebt van droge handen. Verminder het contact met water en was je handen niet te vaak.

Zeep droogt uit
Zeep heeft een ontvettende werking. Als je doucheproducten gebruikt die zeep bevatten verdwijnt het vettige laagje op de huid van je benen. De huid kan hierdoor niet genoeg vasthouden en droogt sneller uit. Een zeepvrije douchecrème is daarom een optie voor droge benen. Tip: maak kennis met mijn Extra Vettende Badolie, die je trouwens ook prima onder de douche kunt gebruiken. Laat een vettig laagje op de huid achter. Let op: dep de huid droog na een bad of douche, niet wrijven dus.

Scrub met mate
Ik snap dat scrubben hartstikke fijn is. Lekker al die schilfers (dode huidcellen) verwijderen. Wel ben ik als dermatoloog voorzichtig met scrubben, omdat het ook de ‘gezonde’ huid kan irriteren. Vooral in het gezicht. Door te scrubben met een scrubhandschoen of scrubcrème haal je losse huidschilfers weg. Doe dit zachtjes, niet te vaak en smeer de huid erna altijd in met een verzorgende crème.

Smeren maar!
Smeer de benen in met mijn Bodycrème. De meeste bodylotions smeren lekker uit, maar zijn niet vet genoeg. Deze Bodycrème doet wat-ie moet doen. Bevat 5% ureum, sheabutter, vitamine B3 en huideigen lipiden. Natuurlijk is-ie parfumvrij en bevat geen onnodige ingrediënten als alcohol. En dat maakt deze topper geschikt voor de meest gevoelige huid. En het allermooiste: van die schilferende onderbenen (of droge bovenarmen) heb je geen last meer.

Veelgestelde vragen

Helpen crèmes die vochtinbrengend zijn?

Nee, het enige wat een crème of zalf kan doen, is ervoor zorgen dat de huid beter in staat is het eigen vocht vast te houden. Het is daarnaast ook een illusie dat je vocht van buiten naar binnen kunt krijgen met een zogeheten ‘vochtinbrengende’ crème. Een crème die vocht vasthoud bestaan wel.

Droogt een product met alcohol mijn huid nog meer uit?

Ja, er bestaan alcohol-soorten die je huid kunnen uitdrogen, maar ook soorten die wel goed zijn voor de huid. Bijvoorbeeld mijn douchecrème bevat behenyl alcohol en arachidyl alcohol. Dit zijn vettende alcoholen die de huid verzachten.

Heeft de zon ook invloed op droge benen?

Ook in de zomermaanden kun je last hebben van een droge huid op je benen. Dit komt door UV-straling. Smeer je huid dus ook na een dagje zon in met een verzorgende bodycrème.