Waarom parfum of geurstoffen slecht zijn in huidverzorging

Waarom parfum of geurstoffen slecht zijn in huidverzorging
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Is je huid je lief, dan gebruik je beter geen huidverzorging met parfum en/of geurstoffen. Waarom ik ‘en/of’ zeg? Omdat zelfs een ‘parfumvrije crème’ geurstoffen kan bevatten. Maar waarom is parfum slecht voor de huid? En hoe weet je of je parfumvrije cosmetica koopt? Ik leg het je uit!

Waarom is parfum slecht voor de huid?

Parfum doet wat met je neus (een lekker luchtje) – maar niets voor je huid. Integendeel! Parfum is slecht voor de huid omdat je er een allergie voor kan ontwikkelen: contacteczeem. Een op de vier volwassenen in Europa heeft een huidallergie, en parfum is de grootste veroorzaker hiervan.

Een allergie voor parfum kan een dermatoloog vaststellen met plakproeven. Maar ook kun je jezelf thuis testen op een huidallergie. Heb je eenmaal een allergie voor een geurstof en gebruik je een crème waar die stof in zit, dan krijg je uitslag, vaak in de vorm van eczeem. Bijvoorbeeld op de plek waar je het product gebruikt (in de hals, achter de oren, op de polsen of onder de oksels), maar ook in het gezicht, op de oogleden (waar de huid dun en gevoelig is), of de handen (handeczeem).

Ook als je op dit moment niét allergisch bent voor geurstoffen, is het mijn advies om parfum zoveel mogelijk uit je huidverzorgingsroutine te schrappen. Hoewel je niet meteen merkt dat een geurstof een irriterend effect heeft op de huid, kun je er van de een op de andere dag allergisch voor zijn. Ik leg het ook uit in deze video, waarin ik het vergelijk met de druppel die de emmer doet overlopen.

Parfumvrije crème waar ‘een luchtje aan zit’

Helaas is het nog niet zo makkelijk om parfum te vermijden. Een crème waar ‘parfumvrij’ of ‘zonder parfum’ op staat, kan tóch geurstoffen bevatten.

Dit zit zo. Er zijn honderden geurstoffen, en ze worden onderverdeeld in drie groepen:

  1. geurstoffen die verboden zijn
  2. geurstoffen die gebruikt mogen worden maar volgens Europese wetgeving verplicht op de verpakking vermeld moeten worden
  3. geurstoffen die vrij toegestaan zijn

In groep twee gaat het om 26 geurstoffen. Dit zijn stoffen die – in een bepaalde hoeveelheid – een probleem kunnen vormen voor iemand met een parfumallergie. Alle 26 geurstoffen staan hier opgesomd. Op Wikipedia staan de geurstoffen vertaald naar het Nederlands.

De geurstoffen die vrij zijn toegestaan, hoeven niet apart op het etiket vermeld te worden; ze worden als het ware op één hoop gegooid en met één simpel woordje ‘parfum’ of ‘fragrance’ in de ingrediëntenlijst vermeld. Helaas is het niet zo dat deze stoffen dus niet schadelijk zijn; ook voor deze geurstoffen kun je een contactallergie ontwikkelen. Hoe hoger het op de ingrediëntenlijst staat, hoe meer parfum er in het product zit.

Soms staan de geurstoffen alsnog apart vermeld, terwijl dit niet zou hoeven. Het gaat dan om ingrediënten die heel onschuldig en verzorgend klinken (orange blossom, rose oil, sandalwood oil, jasmine oil, et cetera), maar dat dus niet zijn voor je huid.

Hypoallergene of natuurlijke parfum

Sommige merken maken hypoallergene cosmetica, of natuurlijke cosmetica. Helaas zijn deze producten niet per definitie beter dan andere. Een hypoallergene crème kan bijvoorbeeld nog steeds geurstoffen bevatten! En een natuurlijke crème kan natuurlijke parfum bevatten, wat zo’n geurstof niet minder slecht maakt dan een niet-natuurlijke parfum (een synthetische geurstof). Sterker nog, dit zijn vaak stoffen die berucht zijn wat allergische reacties betreft.

Zowel hypoallergeen als natuurlijk zijn termen die niets zeggen over de veiligheid. Lees ook: De waarheid achter cosmetische claims.

Parfum in cosmetica

De huidverzorging die ik ontwikkel (Drs Leenarts), is compleet vrij van parfum en geurstoffen. Iets wat normaal en de norm zou moeten zijn. Maar helaas. Parfumvrije huidverzorging is nog altijd een soort unicum – zeker als je door de drogist loopt. De schappen staan vol met cosmetica die lekker ruikt. Bodylotions, gezichtscrèmes, zonnebrandcrèmes, handcrèmes en zelfs billencrèmes(!) bevatten parfum.

Cosmeticamerken geven hun huidverzorging toch een parfum mee om hun product lekker te laten ruiken, of om een bepaalde geur juist te maskeren. Dit laatste is bijvoorbeeld het geval bij zelfbruiners, die zonder parfum een erg onaangename geur zouden hebben.

Tóch lekker ruiken? Haal die heerlijke geur uit een parfumflesje, en spuit de parfum op je haren of kleding!

Mijn tips

  • De NVDV (Nederlandse Vereniging voor Dermatologie) maakt jaarlijks een lijst met merken die parfumvrije huidverzorging maken.
  • Kijk op de ingrediëntenlijst of je parfum, fragrance of een van de 26 geurstoffen ziet staan, én gebruik je neus. Je neus is leidend: ruikt een product lekker, dan zit er sowieso parfum in.
  • Zoek je huidverzorging die écht geen parfum en/of geurstoffen bevat? Kijk dan naar de producten die ik ontwikkelde. Mijn producten (van facecare tot bodycare en suncare) bevatten geen ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor de huid, en dus vind je er ook geen geurstoffen in terug. En je kan het zelf controleren: mijn crèmes ruiken naar… niets!