Natuurlijke huidverzorging, dermatologisch getest of hypoallergeen: marketingtruc of waardevol?

Volwassen huid, Overige
Natuurlijke huidverzorging, dermatologisch getest of hypoallergeen: marketingtruc of waardevol?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Steeds vaker lees je over biologische of natuurlijke huidverzorging. Of dat het product dermatologisch getest of hypoallergeen is. Of dat een crème een antirimpelwerking heeft of vochtinbrengend is. En weet je, dat kan zomaar een knap staaltje marketing zijn.

Cosmetische claims

Cosmetische claims zijn beweringen over cosmetische producten. Ze zeggen bijvoorbeeld iets over de ingrediënten, de werking of de eigenschappen van een product. Een claim helpt ons dus een keuze te maken in het aanbod van cosmeticaproducten.

In theorie is er niets aan de hand met die claims. Maar de praktijk is anders. De kassa moet rinkelen. Dus benadrukken fabrikanten vooral de eigenschappen die je als consument graag wil horen. Het resultaat? Goed klinkende claims bedacht door reclamemensen, die eigenlijk compleet nietszeggend zijn.

Biologische of natuurlijke huidverzorging?

Biologische of natuurlijke huidverzorging. Moet goed zijn. Want een stof die uit de natuur komt, kan toch nooit slecht reageren op de huid? Helaas. Hoeft niet! Dat een natuurlijk ingrediënt aan een product is toegevoegd en het product daarom natuurlijk of biologisch zou zijn, wil absoluut niet zeggen dat het product beter is of veiliger voor de huid.

Ook de natuur bevat producten die niet goed kunnen zijn voor een mens. En dus kunnen ook natuurlijke ingrediënten – net als synthetische ingrediënten – allergenen bevatten waar je huid gevoelig voor kan zijn.

Vooral geurstoffen zijn bekende boosdoeners. Er zijn onderzoeken die laten zien dat 1 op de 10 personen een parfumallergie ontwikkelt. Daarbij maakt het niets uit of het gaat om een natuurlijke geurstof of een synthetische.

Dermatologisch getest?

Dermatologisch getest wil zeggen dat het product is getest op de huid van een aantal vrijwilligers, onder supervisie van dermatologen. Maar er is niks vastgelegd over de voorwaarden waaraan zo’n test moet voldoen. En hoe groot was de groep vrijwilligers? Wat voor soort huid hadden zij? Deze informatie is niet beschikbaar.

Deze uitspraak betekent min op meer: het product is getest en wordt getolereerd op de huid. Het zegt dus helemaal niks over de kwaliteit van de test, laat staan over de resultaten daarvan. Kortom: een claim die we met een flinke korrel zout moeten nemen.

Hypoallergeen?

De term hypoallergeen suggereert dat het betreffende product weinig tot geen kans geeft op een allergische reactie. Zegt weinig, want de term is niet wettelijk gedefinieerd en kan dus vrij worden gebruikt. Lees je hypoallergeen, dan heb je dus geen enkele garantie dat het product nooit een allergische reactie kan veroorzaken. Dat je het even weet. Een hypoallergene crème kan nog steeds geurstoffen bevatten – bijvoorbeeld omdat er natuurlijke geurstoffen (daar heb je die claim ‘natuurlijke huidverzorging’ weer) gebruikt zijn, of ‘hypoallergene’ geurstoffen. Is echt onzin.

Zelfs aan parfumvrije crème ‘zit een luchtje’: deze kan nog steeds geurstoffen bevatten. Lees ook deze blog hierover: Waarom parfum of geurstoffen slecht zijn in huidverzorging.

Antirimpel?

Er zijn veel crèmes en middelen op de markt die claimen huidveroudering tegen te gaan, of rimpels te verminderen. Of ze écht werken? Dat is nog maar de vraag. Van veel middelen is de werkzaamheid absoluut niet wetenschappelijk bewezen.

We zouden willen dat het anders was, maar rimpels smeer je niet weg met een crème. Punt. Het enige wat je tegen huidveroudering kunt doen, is het wegnemen van de externe factoren die het natuurlijke huidverouderingsproces versnellen: roken en zon. Bescherm je huid dus elke dag met zonnebrandcrème of dagcrème met UV-filters. SPF is de beste antirimpelcrème!

Vochtinbrengend?

Heb je een droge huid, dan komt een vochtinbrengende crème als geroepen, nietwaar? Toch wil ik ook deze claim de wereld uit helpen. Vochtinbrengend bestaat niet. Een betere term is vochtvasthoudend, want crèmes kunnen er wel voor zorgen dat de huid beter in staat is het eigen vocht vast te houden. Ingrediënten die deze werking hebben, zijn bijvoorbeeld huideigen lipiden, vaseline, glycerine en ureum.

Het is trouwens niet zo dat geen enkele crème door de huid heen kan dringen. Een medicinale crème bijvoorbeeld kan dit wel. Dit is dan ook precies waarom je niet zomaar elke crème op een babyhuid moet smeren, die is veel dunner dan die van een volwassene. Daarbij hebben baby’tjes relatief veel huid en is de kans op absorptie groter. Lees ook dit interview van Trouw waarin ik vertel waar de dagcrème op je huid blijft.

Lees de ingrediëntenlijst!

Conclusie: claims zoals dermatologisch getest, hypoallergeen of natuurlijke huidverzorging zeggen helemaal niets over de kwaliteit van het product. Ze zijn niet waardevol. En een hoge prijs? Ook die zegt niets over de werking. Goede huidproducten hoeven niet duur te zijn. Gewoon je verstand gebruiken als het aankomt op huidverzorging.

  • Hoe je een product écht kunt beoordelen? Lees de ingrediëntenlijst! Een cosmetisch product is tenslotte gewoon een mengsel van ingrediënten.
  • Natuurlijke huidverzorging is veilig voor de huid? 36% van de Nederlanders denkt van wel. Dit bleek uit een onderzoek dat ik deed over de zin en onzin van claims bij cosmetica: De waarheid achter cosmetische claims.
  • Ik vind het belangrijk dat huidverzorging eerlijk en betrouwbaar is. Op mijn eigen Drs Leenarts-huidverzorgingsproducten kom je dan ook geen nietszeggende claims tegen. Mijn producten zijn met zorg door mij samengesteld en bevatten alleen ingrediënten die echt wat voor je huid doen.