Hoe kan ik zelf een huidallergie testen?

Overige
Hoe kan ik zelf een huidallergie testen?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Het is belangrijk om te achterhalen of een huidallergie veroorzaakt wordt door een bepaalde stof. Huidirritatie kan namelijk verbeteren of zelfs verdwijnen wanneer je bepaalde ingrediënten vermijdt. Ik leg je uit hoe een huidallergie testen in z’n werk gaat.

Jammer genoeg is het vaak moeilijk te achterhalen waar de allergie vandaan komt. Bestanddelen waar veel mensen een reactie op krijgen in cosmeticaproducten zijn geurstoffen en conserveermiddelen. Maar ook nikkel, rubber of andere beroepsgerelateerde stoffen kunnen de boosdoener zijn, bijvoorbeeld bij handeczeem.

Plakproef

Je kunt dit soort allergieën niet testen met een bloedtest, maar er is wel een andere oplossing! Hiervoor is de zogenaamde plakproef nodig. Dit gaat als volgt: Er worden meer dan 30 stofjes (de Europese standaardreeks) en eventueel eigen producten op de rug geplakt. Twee dagen later worden de pleisters van de rug gehaald en wordt met een stift elk stofje gemarkeerd, zodat precies duidelijk is waar welke stof geplakt zat. Drie à vier dagen na het aanbrengen van de plakker wordt de test afgelezen en wordt gekeken waar een allergische reactie is ontstaan. Als er dan een reactie zichtbaar is, begint het echte denk en speurwerk. Want de gevonden allergie hoeft niet altijd de veroorzaker te zijn van de klacht.

Zelf huidallergie testen

Soms is het makkelijker thuis te kijken of er een reactie ontstaat op een bepaald product. Zelf een huidallergie testen kan met de zogenaamde ROAT test (Repeated Open Application Test). Dit is een test waarbij mensen twee keer daags, twee weken lang zichzelf net onder de elleboogplooi insmeren met een product. Ik leg het uit in deze video over allergieën.

Zodra een vorm van eczeem zichtbaar wordt op de plek, begrijp je dat je beter kunt stoppen met het gebruik hiervan. Als er niets gebeurt, is het helaas nog geen reden om te juichen. Een huidallergie is namelijk niet 100% uitgesloten. De gezichtshuid bijvoorbeeld is dunner dan de rest van je lichaam en kan daardoor ook gevoeliger zijn dan de plek op de elleboog.

Let op!

Dit soort testen kun je alleen uitvoeren met producten waarbij ook echt de bedoeling is dat ze op de huid gesmeerd worden. Dus niet met rinse-off producten zoals shampoo of tandpasta.