Huidkanker

Volwassen huid
Huidkanker
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker en komt helaas steeds meer voor. UV-straling, maar ook de zonnebank kunnen de kans op huidkanker vergroten. Je kunt huidkanker herkennen aan een verandering op de huid, zoals een glanzend bultje of een ruw plekje. Huidkanker kan snel ontstaan en groeien: belangrijk dus om er snel bij te zijn. Hoe herken je huidkanker en hoe bescherm je je ertegen? Ik geef graag advies en deel tips.

Drs Leenarts over huidkanker

Tips bij huidkanker

  • Check je huid regelmatig, of laat je partner dit doen. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts of dermatoloog.
  • De Skinvision app kan je helpen om de huid te controleren.
Moedervlek huisarts huidkanker

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen bij huidveroudering

Waarom komt huidkanker steeds meer voor?

De stijging komt door verschillende factoren: bevolkingsgroei, vergrijzing en bepaalde risicofactoren zoals een licht huidtype en blootstelling aan uv-straling van de zon en zonnebank.

Vanaf welke leeftijd kun je huidkanker krijgen?

Huidkanker komt het meest voor op een hogere leeftijd (70/80 jaar oud). Echter het kan op alle leeftijden (ook kinderleeftijd) voorkomen. Doordat het steeds vaker voorkomt, is dit ook bij jongeren het geval. 

Doet huidkanker pijn?

Huidkanker kan jeuken of pijn doen, maar in de meeste gevallen is dit niet zo en blijft het belangrijk om de huid zelf te blijven controleren.

Krijg ik geen vitamine D tekort als ik mij altijd bescherm tegen de zon?

Het zou in theorie kunnen dat zonnefilter de aanmaak van vitamine D tegen houden, echter in de praktijk smeren mensen lang niet voldoende en blijven mensen veel langer in de zon. Om je dagelijkse hoeveelheid vitamine D te krijgen is namelijk regelmatig 15-30 minuten in de zon zijn al voldoende.

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

droge lippen droge huid

Droge lippen

Koud, guur weer doet je lippen geen goed. Het resultaat: velletjes en soms zelfs scheurtjes. Afgezien van het feit dat het er niet mooi uitziet, kunnen gebarsten lippen pijnlijk zijn. Wat kun je hier tegen doen? In elk geval niet aan je lippen likken. Wat dan wel? Ik leg het uit.
aambeien billen jeuk

Jeuk bij de anus & aambeien

Jeuk of irritatie bij de anus? Dat is iets waar je het liever niet over hebt. De oorzaken zijn uiteenlopend, maar vaak is er sprake van aambeien. Hoe krijg je ze, welke klachten geven ze en hoe kun je aambeien verhelpen?