Huidkanker

Volwassen huid
Huidkanker
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker en komt helaas steeds meer voor. UV-straling, maar ook de zonnebank kunnen de kans op huidkanker vergroten. Je kunt huidkanker herkennen aan een verandering op de huid, zoals een glanzend bultje of een ruw plekje. Huidkanker kan snel ontstaan en groeien: belangrijk dus om er snel bij te zijn. Hoe herken je huidkanker hoe bescherm je je ertegen? Ik geef graag advies en deel tips.

Drs Leenarts over huidkanker

Tips bij huidkanker

  • Check je huid regelmatig, of laat je partner dit doen. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts of dermatoloog.
  • De Skinvision app kan je helpen om de huid te controleren.

“Twijfel je over een moedervlek? Ga altijd langs de huisarts.”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen bij huidveroudering

Waarom komt huidkanker steeds meer voor?

De stijging komt door verschillende factoren: bevolkingsgroei, vergrijzing en bepaalde risicofactoren zoals een licht huidtype en blootstelling aan uv-straling van de zon en zonnebank.

Vanaf welke leeftijd kun je huidkanker krijgen?

Huidkanker komt het meest voor op een hogere leeftijd (70/80 jaar oud). Echter het kan op alle leeftijden (ook kinderleeftijd) voorkomen. Doordat het steeds vaker voorkomt, is dit ook bij jongeren het geval. 

Doet huidkanker pijn?

Huidkanker kan jeuken of pijn doen, maar in de meeste gevallen is dit niet zo en blijft het belangrijk om de huid zelf te blijven controleren.

Krijg ik geen vitamine D tekort als ik mij altijd bescherm tegen de zon?

Het zou in theorie kunnen dat zonnefilter de aanmaak van vitamine D tegen houden, echter in de praktijk smeren mensen lang niet voldoende en blijven mensen veel langer in de zon. Om je dagelijkse hoeveelheid vitamine D te krijgen is namelijk regelmatig 15-30 minuten in de zon zijn al voldoende.

Meer advies van Drs Leenarts

droge lippen droge huid

Droge lippen

Drs Leenarts over droge lippen Tips bij droge lippen “Soms lijkt het alsof een lippenbalsem verslavend werkt. Je blijft smeren, maar dit is puur een gewoonte. Je kunt niet fysiek verslaafd aan een lippenbalsem raken.” […]
aambeien billen jeuk

Jeuk bij de anus & aambeien

Drs Leenarts over jeuk bij de anus & aambeien Tips bij aambeien “Je kunt met een zinkzalf de huid verzorgen bij aambeien, zodat je minder last hebt van jeuk, pijn of zwelling.” MARJOLEIN LEENARTS, DERMATOLOOG […]