Droge lippen

Volwassen huid
Droge lippen
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Droge lippen? De kans is groot dat het winter is. Het koude, gure weer doet de lippen geen goed. Het resultaat: vervelende velletjes op de lippen en soms zelfs scheurtjes. Afgezien van het feit dat het er niet mooi uitziet, kunnen gebarsten lippen pijnlijk zijn. Als reactie ga je bijna vanzelf aan je lippen likken. En dát moet je nou juist niet doen. Wat dan wel? Ik leg het uit en geef tips.

Drs Leenarts over droge lippen

Oorzaak droge lippen

 • Droge lippen ontstaan bij koud, guur weer en door blootstelling aan UV-straling.
 • Sommige medicijnen hebben droge lippen als bijwerking.
 • Vooral niet likken aan je pijnlijke lippen, dat maakt het alleen maar erger.
 • Hoe kun je droge lippen behandelen? Gebruik een vette zalf of vette lippenbalsem voor extreem droge lippen.

Klachten droge lippen

De huid van de lippen is dun en bevat geen talgklieren: klieren die de huid soepel en vet houden. Lippen zijn hierdoor extra gevoelig voor kou en droogte. In de winter kun je dus extra last hebben van droge, schrale lippen die branderig aanvoelen.

Oorzaak droge lippen

Veel mensen (en vooral kinderen) likken automatisch aan hun lippen, zodat ze weer vochtig worden. Dit bevochtigen geeft droge lippen héél even een fijn gevoel.

Wat veel mensen niet weten, is dat dit juist averechts werkt, want door het gelik wordt de huid nog droger. Dit komt onder andere door de enzymen die in speeksel zitten. Plus het water uit het speeksel verdampt en neemt tijdens dit proces het water uit de lippen mee. Resultaat: nóg drogere lippen. De huid rondom de lippen kan zelfs rood en schilferig worden, waardoor er een soort rode ‘clownsmond’ ontstaat.

Schrale en kapotte lippen verzorgen

 

Wat te doen tegen droge, schrale en kapotte lippen?

Droge, schrale en branderige lippen kun je verzorgen met een vette zalf of een goede lippenbalsem zonder parfum en smaakstoffen. Smeer je lippen regelmatig in om ze vettig te houden. En stop met likken! Wist je dat de lippenbalsem ook geschikt is voor extreem droge lippen?

Tips bij droge lippen

 • Stop met likken! Ook als je geen lippenbalsem bij de hand hebt voor je branderige of pijnlijke lippen. Likken geeft heel even verlichting, maar werkt écht averechts.
 • Houd je lippen vet. Net zoals het in de zon normaal is om je regelmatig in te smeren met zonnebrandcrème om zonverbranding te voorkomen, is het belangrijk om bij koud of guur weer je lippen goed vet houden. Voorkomen is beter dan genezen.
 • Probeer niet te pulken aan velletjes op je lippen. Dat pulken is nog een oorzaak van droge lippen.
 • Een goede lippenbalsem is er één zonder geur- en smaakstoffen die irritatie geven. Mijn lippenbalsem Lipcare+ verzorgt droge of gebarsten lippen. De balsem houdt de lippen goed vet, zonder dat ze meteen plakkerig aanvoelen. Ga je naar de zon? Smeer dan met Lipcare Sun SPF25. Mijn lippenbalsem kun je zo vaak gebruiken als je wilt.

Lipbalsem je kan niet verslaafd raken

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over droge lippen

Is lippenbalsem slecht en verslavend?

Soms lijkt het wel alsof lippenbalsem verslavend werkt: je blijft voortdurend smeren. Maar dit is puur een gewoonte. Het is niet zo dat je fysiek verslaafd aan lippenbalsem kan raken.

Regelmatig insmeren is juist verstandig bij koud weer: lippen zijn extra gevoelig voor kou en droogte omdat ze geen talgklieren bevatten.

Het is wel zo dat sommige lippenbalsems met een smaakje of geurtje irritatie geven. Zo’n lippenbalsem houdt het probleem van droge lippen in stand en dus blijf je smeren.

Lippenbalsem met of zonder smaakje?

Voor kinderen lijkt het soms extra aantrekkelijk om een lipbalsem aan te schaffen met een lekker smaakje. Bedenk wel dat juist deze smaakjes en geurstoffen vaak irritatie geven. Zo’n lipbalsem houdt het probleem van droge lippen en een rode rand om de lippen in stand. Beter zonder dus.

Wat te doen bij een rode rand om de lippen?

Misschien heb je er zelf last van, of misschien heeft je kind het: een rode rand om de lippen, als een soort rode ‘clownsmond’. Het is een gevolg van vaak likken. De enige behandeling is het likken afleren en de lippen en de huid eromheen goed vet houden. Heeft dit onvoldoende effect? Bezoek dan je huisarts, soms is een medicijnzalf nodig om dit probleem te verhelpen.

Hoe verzorg ik mijn kapotte of droge mondhoeken?

Droge lippen gaan soms gepaard met kapotte of droge mondhoeken. Ook hier geldt natuurlijk dat het belangrijk is om de mondhoek niet te bevochtigen met speeksel. Een goede tip is een zinkzalf te smeren met een hoog percentage zinkoxide, zoals mijn Beschermende Barrière crème. Smeer dit bij voorkeur ‘s nachts, want anders loop je overdag met witte mondhoeken. Heeft dit onvoldoende effect? Bezoek dan je huisarts. Soms kan een bacteriële of schimmelinfectie een rol spelen, waarvoor medicatie op recept nodig is.

Helpt honing op de lippen smeren?

Nee, honing op de droge lippen smeren helpt echt niet. Integendeel zelfs. Honing is hydroscopisch, wat wateraantrekkend betekent. Honing droogt je lippen dus zelfs enorm uit. Denk maar even aan wat honing op een boterham doet: na een paar uur is de boterham helemaal hard en uitgedroogd. Honing heeft wel antibacteriële eigenschappen, en zit daarom vaak in wondbedekkers en zalven. Maar honing hoort dus niet op je lippen thuis.

Welke lippenbalsem is goed?

Een goede lippenbalsem houdt de lippen lekker vet, zonder irritatie te veroorzaken. Elke vette lippenbalsem die geen parfum en smaakstoffen bevat, is dus goed. Zulke lippenbalsems zonder allergenen vormen een goede lipverzorging en kun je zo vaak smeren als je prettig vindt.

Wat te doen tegen (chronische) droge lippen?

Smeer de lippen zo vaak als nodig is met een vette zalf of lippenbalsem zonder geur- of smaakstoffen. Probeer niet te likken aan de lippen of aan de losse velletjes te plukken, dit kan het erger maken. Trouwens, chronische droge lippen bestaan niet. Dat zou betekenen dat je nooit meer van de droge lippen afkomt.

Wat te doen aan rode omrande lippen?

Wanneer je een rode rand rond de lippen ziet, komt dit hoogstwaarschijnlijk door veel aan de lippen te likken. De behandeling hiervoor is het stoppen met likken aan de lippen en de lippen insmeren met een vette zalf of lippenbalsem zonder geur- of smaakstoffen.

Wat is een clownsmond?

Een clownsmond herken je aan een rode, schilferige huid rondom de lippen. Het ontstaat door langdurig aan de lippen te likken. De enzymen in het speeksel zorgen ervoor dat de huid uitdroogt. Hiernaast verdampt het water wat in het speeksel zit op de lippen en neemt het tijdens dit proces water uit de lippen mee met als resultaat: nog drogere lippen.

Meer advies van Drs Leenarts

 • droge huid benen

  Droge huid

  Je huid voelt trekkerig, jeukt en vertoont barstjes. Vooral in de winter. Het zijn kenmerken van een droge huid. Niets ernstigs, maar vervelend is het wel. Ik geef tips om van die droge huid af te komen.
 • Krentenbaard

  Krentenbaard

  Je herkent krentenbaard aan korstjes rondom de neus en mond van je kindje. Soms zien deze korstjes er bloederig uit, maar honinggeel kan ook. De plekjes lijken pijnlijk, maar zijn dat niet. Hoe krijg je krentenbaard? En hoe behandel je het?
 • Zonbescherming moeder en kind met zonnebrand

  Verbrande huid

  Om zonverbranding en huidveroudering te voorkomen, is zonbescherming heel belangrijk. Maar welke factor zonnebrand is het beste? En hoe kun je de verbrande huid verzorgen? Ik leg het je graag uit.