Droge lippen

Buiten is het guur nat en koud, binnen staat de verwarming aan. Winterweer zorgt vaak voor vervelende droge lippen. Maar ook door de zon kunnen lippen droger worden. Afgezien van het feit dat het er niet fraai uitziet kunnen er pijnlijke scheurtjes ontstaan. Vaak gaan men als automatisch aan de lippen likken, maar dat moet je nou net juist niet doen! Ik leg het je graag uit…dus, wat te doen tegen droge lippen en wat niet?

In het kort

  • Droge lippen ontstaan bij koud, guur weer en door blootstelling aan UV-straling.
  • Sommige medicijnen hebben droge lippen als bijwerking.
  • Vooral niet likken aan je pijnlijke lippen, dat maakt het alleen maar erger.
  • Gebruik een vette zalf of vette lippenbalsem zonder geur- of smaakstoffen

Drs-Leenarts-Dermatoloog-lipbalsem-lipcare+-zinder-smaakstoffen-zonder-parfum

Naar webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Droge lippen oorzaak en klachten

De huid van de lippen is dun en bevat geen talgklieren: klieren die de huid soepel en vet houden. Dit maakt dat lippen extra gevoelig zijn voor kou en droogte. In de winter kan je dus extra last hebben van droge, schrale lippen die branderig aanvoelen.

Veel mensen (en vooral kinderen) likken automatisch aan hun lippen zodat ze weer vochtig worden. Dit bevochtigen geeft droge lippen héél even een fijn gevoel.

Wat veel mensen niet weten is dat dit echt averechts werkt. Want door het gelik wordt de huid nog droger. Dit komt door de enzymen die in speeksel zitten en doordat het water uit het speeksel verdampt, en tijdens dit proces het water uit de lippen meeneemt. Resultaat: nóg drogere lippen. De huid rondom de lippen kan zelfs rood en schilferig worden, soms zo erg dat er een soort rode ‘clownsmond’ ontstaat.

Wat te doen bij droge lippen?

Naar webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Wat te doen tegen droge lippen

Droge, schrale en branderige lippen kan je verzorgen met een vette zalf of een goede lippenbalsem zonder parfum en smaakstoffen. Smeer je lippen regelmatig in om ze vettig te houden. En stop met likken!!

Mijn droge lippen tips

Tip 1

Stop met likken. Ook als je geen lippenbalsem bij de hand hebt voor je branderige of pijnlijke lippen. Likken geeft maar heel even verlichting, maar werkt écht averechts.

Tip 2

Houd je lippen vet. Net zoals het bij zonnen normaal is om je regelmatig in te smeren om verbranding te voorkomen, moet je bij koud of guur weer je lippen goed vet houden. Voorkomen is beter dan genezen.

Tip 3

Probeer niet te pulken aan velletjes op je lippen.

Tip 4

Een goede lippenbalsem is er één zonder geur- en smaakstoffen die irritatie geven. Mijn lippenbalsem Lipcare+ verzorgt droge of gebarsten lippen. De balsem houdt de lippen goed vet, zonder dat ze meteen plakkerig aanvoelen. Ga je naar de zon? Smeer dan met Lipcare Sun SPF25. Mijn lipbalms kan je zo vaak gebruiken als prettig voelt.

Neem contact op Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Mail ons

Veelgestelde vragen

Is lippenbalsem slecht en verslavend?

Soms lijkt het wel alsof lippenbalsem verslavend werkt: je blijft voortdurend smeren. Maar dit is puur een gewoonte. Het is niet zo dat je fysiek verslaafd aan lippenbalsem kan raken. Regelmatig insmeren is juist verstandig bij koud weer: lippen zijn extra gevoelig voor kou en droogte omdat ze geen talgklieren bevatten. Het is wel zo dat sommige lippenbalsems met een smaakje of geurtje irritatie geven. Zo’n lippenbalsem houdt het probleem van droge lippen in stand en dus blijf je smeren.

Met of zonder smaakje?

Voor kinderen lijkt het soms extra aantrekkelijk om een lipbalsem aan te schaffen met een lekker smaakje. Bedenk wel dat juist deze smaakjes en geurstoffen vaak irritatie geven. Zo’n lipbalsem houdt het probleem van droge lippen en een rode rand om de lippen in stand. Beter zonder dus.

Wat te doen bij een rode rand om de lippen?

Misschien heb je er zelf last van, of misschien heeft je kind het: een rode rand om de lippen, als een soort rode ‘clownsmond’. Het is een gevolg van vaak likken. De enige behandeling is het likken afleren en de lippen en de huid eromheen goed vet houden. Heeft dit onvoldoende effect? Bezoek dan je huisarts, soms is een medicijnzalf nodig om dit probleem te verhelpen.

Hoe verzorg ik mijn kapotte of droge mondhoeken?

Droge lippen gaan soms gepaard met kapotte of droge mondhoeken. Ook hier geldt natuurlijk dat het belangrijk is om de mondhoek niet te bevochtigen met speeksel. Een goede tip is een zinkzalf te smeren met een hoog percentage zinkoxide, zoals mijn Beschermende Barrière Crème. Smeer dit bij voorkeur ‘s nachts, want anders loop je overdag met witte mondhoeken. Heeft dit onvoldoende effect? Bezoek dan je huisarts. Soms kan een bacteriële of schimmelinfectie een rol spelen, waarvoor medicatie op recept nodig is.

Helpt honing op de lippen smeren?

Nee, honing op de lippen smeren helpt echt niet. Integendeel zelfs. Honing is hydroscopisch, wat wateraantrekkend betekent. Honing droogt je lippen dus zelfs enorm uit. Denk maar even aan wat honing op een boterham doet… Na een paar uur is de boterham helemaal hard en uitgedroogd. Honing heeft wel antibacteriële eigenschappen, en zit daarom vaak in wondbedekkers en zalven. Maar honing hoort dus niet op je lippen thuis!

Welke lippenbalsem is goed?

Een goede lippenbalsem houdt de lippen lekker vet, zonder irritatie te veroorzaken. Elke lippenbalsem die geen parfum en smaakstoffen bevat, is dus goed. Deze lippenbalsems zonder allergenen vormen een goede lipverzorging en kan je zo vaak smeren als prettig is.

Lees meer