Droge lippen

Volwassen huid
Droge lippen
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Droge lippen? De kans is groot dat het winter is. Het koude, gure weer doet de lippen geen goed. Het resultaat: vervelende velletjes op de lippen en soms zelfs scheurtjes. Afgezien van het feit dat het er niet mooi uitziet, kunnen gebarsten lippen pijnlijk zijn. Als reactie ga je bijna vanzelf aan je lippen likken. En dát moet je nou juist niet doen. Wat dan wel? Ik leg het uit en geef tips.

Drs Leenarts over droge lippen

Tips bij droge lippen

 • Stop met likken! Ook als je geen lippenbalsem bij de hand hebt voor je branderige of pijnlijke lippen. Likken geeft heel even verlichting, maar werkt écht averechts.
 • Houd je lippen vet. Net zoals het in de zon normaal is om je regelmatig in te smeren met zonnebrandcrème om zonverbranding te voorkomen, is het belangrijk om bij koud of guur weer je lippen goed vet houden. Voorkomen is beter dan genezen.
 • Probeer niet te pulken aan velletjes op je lippen. Dat pulken is nog een oorzaak van droge lippen.
 • Een goede lippenbalsem is er één zonder geur- en smaakstoffen die irritatie geven. Mijn lippenbalsem Lipcare+ verzorgt droge of gebarsten lippen. De balsem houdt de lippen goed vet, zonder dat ze meteen plakkerig aanvoelen. Ga je naar de zon? Smeer dan met Lipcare Sun SPF25. Mijn lippenbalsem kun je zo vaak gebruiken als je wilt.

“Soms lijkt het alsof een lippenbalsem verslavend werkt. Je blijft smeren, maar dit is puur een gewoonte. Je kunt niet fysiek verslaafd aan een lippenbalsem raken.”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

 • Drs Leenarts Dag en Nachtcreme voor de extra Droge huid.
  Dag- & Nachtcrème (Zeer) Droge Huid
  Een extra vettende, verzorgende gezichtscrème. Voor de droge of zeer droge gezichtshuid die wat extra’s kan gebruiken.
  50 ml
  11,95
  (51)
 • Packshot Drs Leenarts Lipcare Sun SPF25 lipstick.
  Lipcare Sun SPF25
  Deze lippenbalsem met SPF25 beschermt de lippen tegen de zon. Met macadamia olie en vitamine E.
  4,8 gr
  4,95
  (18)
 • Packshot Drs Leenarts Lipcare+ lipstick.
  Lipcare+
  Een verzorgende, vette lippenbalsem voor droge en gebarsten lippen. Met macadamia olie en vitamine E.
  4,8 gr
  3,95
  (62)

Veelgestelde vragen over droge lippen

Is lippenbalsem slecht en verslavend?

Soms lijkt het wel alsof lippenbalsem verslavend werkt: je blijft voortdurend smeren. Maar dit is puur een gewoonte. Het is niet zo dat je fysiek verslaafd aan lippenbalsem kan raken.

Regelmatig insmeren is juist verstandig bij koud weer: lippen zijn extra gevoelig voor kou en droogte omdat ze geen talgklieren bevatten.

Het is wel zo dat sommige lippenbalsems met een smaakje of geurtje irritatie geven. Zo’n lippenbalsem houdt het probleem van droge lippen in stand en dus blijf je smeren.

Met of zonder smaakje?

Voor kinderen lijkt het soms extra aantrekkelijk om een lipbalsem aan te schaffen met een lekker smaakje. Bedenk wel dat juist deze smaakjes en geurstoffen vaak irritatie geven. Zo’n lipbalsem houdt het probleem van droge lippen en een rode rand om de lippen in stand. Beter zonder dus.

Wat te doen bij een rode rand om de lippen?

Misschien heb je er zelf last van, of misschien heeft je kind het: een rode rand om de lippen, als een soort rode ‘clownsmond’. Het is een gevolg van vaak likken. De enige behandeling is het likken afleren en de lippen en de huid eromheen goed vet houden. Heeft dit onvoldoende effect? Bezoek dan je huisarts, soms is een medicijnzalf nodig om dit probleem te verhelpen.

Hoe verzorg ik mijn kapotte of droge mondhoeken?

Droge lippen gaan soms gepaard met kapotte of droge mondhoeken. Ook hier geldt natuurlijk dat het belangrijk is om de mondhoek niet te bevochtigen met speeksel. Een goede tip is een zinkzalf te smeren met een hoog percentage zinkoxide, zoals mijn Beschermende Barrière crème. Smeer dit bij voorkeur ‘s nachts, want anders loop je overdag met witte mondhoeken. Heeft dit onvoldoende effect? Bezoek dan je huisarts. Soms kan een bacteriële of schimmelinfectie een rol spelen, waarvoor medicatie op recept nodig is.

Helpt honing op de lippen smeren?

Nee, honing op de droge lippen smeren helpt echt niet. Integendeel zelfs. Honing is hydroscopisch, wat wateraantrekkend betekent. Honing droogt je lippen dus zelfs enorm uit. Denk maar even aan wat honing op een boterham doet: na een paar uur is de boterham helemaal hard en uitgedroogd. Honing heeft wel antibacteriële eigenschappen, en zit daarom vaak in wondbedekkers en zalven. Maar honing hoort dus niet op je lippen thuis.

Welke lippenbalsem is goed?

Een goede lippenbalsem houdt de lippen lekker vet, zonder irritatie te veroorzaken. Elke vette lippenbalsem die geen parfum en smaakstoffen bevat, is dus goed. Zulke lippenbalsems zonder allergenen vormen een goede lipverzorging en kun je zo vaak smeren als je prettig vindt.

Meer advies van Drs Leenarts