Hoofdluis

Beestjes en de huid
Hoofdluis
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Komt je kind van school, zit-ie letterlijk met de handen in het haar. Want ja, die jeuk, hè? Herkenbaar? Dan is de kans groot dat er sprake is van hoofdluis. Eigenlijk kunnen luizen geen kwaad, maar ze geven je natuurlijk wel de kriebels. Letterlijk en figuurlijk. En dus wil je er zo snel mogelijk vanaf. Ik vertel je hoe en deel tips.

Drs Leenarts over hoofdluis

Tips bij hoofdluis

  • Heeft iemand thuis hoofdluis, controleer dan het hele gezin (inclusief je partner en jijzelf).
  • Controleer je kinderen elke maand. Maak er een leuk momentje van en leg uit dat elk kind weleens hoofdluis krijgt en dat het niets is waarvoor je je hoeft te schamen.
  • Met lange, losse haren heb je meer kans op luizen. Dus heerst er hoofdluis in de klas, adviseer je dochter(s) dan om met vaste haren naar school te gaan. Het kan helpen om luizen te voorkomen.
Je hebt echt geen dure luizenshampoo nodig om hoofdluis te behandelen. Want het enige wat écht effectief is, is kammen met een luizenkam.

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over hoofdluizen

Bestaat er een huismiddel tegen luizen?

Hoofdluis behandelen hoeft niet per se met dure luizenshampoo. Want het enige dat echt effectief is, is kammen met een luizenkam. Om dit gemakkelijker te maken is het wel fijn om een crèmespoeling te gebruiken; een prima ‘huismiddel’ dus.

Mag je zwemmen met luizen?

Ja, je mag gewoon zwemmen met luizen. Volgens het RIVM kunnen hoofdluizen niet zwemmen en is het dus ook heel onwaarschijnlijk dat anderen via het zwemwater hoofdluis krijgen. Toch is het ook weer zo dat luizen niet verdrinken; ze houden zich tijdens het zwemmen of wassen goed vast aan de haren. Daarom is kammen dus zo belangrijk.

Welk type luizenkam werkt het beste?

Plastic, metalen of elektrische luizenkam… Luizenkammen zijn er in allerlei soorten. Welke je neemt, maakt eigenlijk niet uit, als de tanden van de kam maar dicht op elkaar staan. Of een elektrische luizenkam effectief is, is volgens het RIVM nooit goed onderzocht.

Kun je luizen behandelen met azijn?

Azijn en luizen. Op internet kan je lezen dat de luizen doodgaan als je je haar wast met azijn en dit enkele uren laat intrekken. Maar deze behandelmethode raad ik als dermatoloog niet aan. Wel kan je, zoals het RIVM beschrijft op hun site, de neten deppen met een doekje met azijn. Het kan zijn dat de neten dan makkelijker loslaten.

Helpt tea tree oil tegen luizen?

Tea tree oil is een etherische olie die door veel mensen voor allerlei huidproblemen gebruikt wordt. Tea tree oil bevat ontzettend veel geurstoffen, dus is absoluut niet geschikt bij mensen met een parfumallergie. De werking van tea tree oil bij luizen is nooit wetenschappelijk aangetoond, dus ik zou dit zeker niet adviseren.

Helpt haarlak of het haar kleuren tegen luizen?

Recent onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die gel en haarlak gebruiken inderdaad minder vaak luizen hebben.

Wat betreft het haar kleuren: hoofdluizen leven net zo graag in geverfde haren als in niet-geverfde haren. Soms gaan in het proces van het kleuren wel wat luizen dood, maar de eitjes overleven dit proces sowieso.

Ik kom niet van luizen af, of de luizen komen steeds terug. Wat nu?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je steeds opnieuw besmet wordt. Daarom adviseren we ook het hele gezin tegelijkertijd te behandelen.

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

Vrouwen allemaal met ander haartype

Haarverzorging

Als je haar maar goed zit? Als je haar maar gezond is! En daarmee bedoel ik vooral de hoofdhuid. Vaak heb je pas door hoe belangrijk een gezonde hoofdhuid is, als dat niet vanzelfsprekend is. Je krijgt bijvoorbeeld last van hoofdhuidproblemen, zoals schilfertjes, vettigheid of jeuk. Gelukkig kan de juiste haarverzorging voor verbetering zorgen.