Haarverzorging

Volwassen huid, Overige
Haarverzorging
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Als je haar maar goed zit? Als je haar maar gezond is. En daarmee bedoel ik vooral de hoofdhuid. Vaak heb je pas door hoe belangrijk een gezonde hoofdhuid is, als dit niet vanzelfsprekend is. Je krijgt bijvoorbeeld last van hoofdhuidproblemen, zoals schilfertjes, vettigheid of jeuk. En ja, dan kun je met de handen in het haar zitten. Gelukkig kan de juiste haarverzorging – met een hoofdrol voor shampoo – voor verbetering zorgen. Hoe? Ik geef advies.

Drs Leenarts over haarverzorging

Tips voor gezonde haren

  • Blijf van je haren af! Helaas, het is geen fijne boodschap. Maar hoe meer je verft, permanent, borstelt, krult, hoe meer schade aan je haar. En die is blijvend. Je haar is het gezondst wanneer die net uit de haarwortel komt. Door zon, chemische processen, wassen, kammen et cetera raakt een haar beschadigd.
  • Kam geen nat haar. Nat haar breekt sneller af. Beter is het om even met je vingers door je natte haren te gaan en pas te kammen als het droog is.
  • Laat haar aan de lucht drogen. Föhnen met hete lucht kan de eiwitstructuren van het haar beschadigen en zorgen voor verzwakking van de haarschacht. Als je kroeshaar hebt, kun je het het beste op de natuurlijke manier laten drogen. Is niet föhnen geen optie voor jou? Zorg dan dat je de föhn op een afstand houdt. Begin met een lage temperatuur en zet deze eventueel langzaam hoger. Plotse blootstelling aan hete lucht geeft namelijk meer kans op beschadiging.
  • Gebruik de juiste kam of borstel. Kies een kam met breed uit elkaar geplaatste gladde tanden, om de wrijving tijdens het kammen te beperken en zo de kans op haarbreuk. Ga je voor een borstel? Mooie houten borstels met veel haar zijn momenteel helemaal in, maar kunnen je haren behoorlijk beschadigen. Beter is het om te kiezen voor een borstel met bolletjes op de uiteinden.
  • Gebruik een conditioner na elke wasbeurt. Conditioners verzorgen en verstevigen de haren waardoor deze meer glans hebben en ook makkelijker doorkambaar zijn (en zo heb je dus minder haarbreuk tijdens het kammen).
  • Een droge huid in het gezicht en jeuk gaan vaak hand in hand. En dat is op de hoofdhuid niet anders. Speciaal om de hoofdhuid goed te verzorgen, ontwikkelde ik een milde shampoo met zachte reinigers en verzorgende ingrediënten. Door de samenstelling is deze shampoo geschikt voor de droge, jeukende hoofdhuid.
Droge huid haarverzorging

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over haarverzorging

Twee-in-één-shampoo (shampoo + conditioner), kan dat?

Ja hoor, dat bestaat zeker. Al is het wel zo dat zo’n shampoo vaak iets minder goed reinigt dan wanneer je een shampoo alleen gebruikt. En de conditionerende elementen verzorgen minder goed dan wanneer je een conditioner apart gebruikt.

Ook is het zo dat conditioner eigenlijk bedoeld is voor de haaruiteinden en shampoo voor de scalp, de hoofdhuid. Dit is dus lastig met een 2 in 1-shampoo.

Kan een jeukende of brandende hoofdhuid door stress komen?

Jazeker, ook de hoofdhuid is, net zoals de rest van je huid, erg gevoelig voor stress. Seborroïsch eczeem is een huidaandoening die erg gevoelig is voor stress, dus hoe je letterlijk in je vel zit.

Helpt kokosolie bij een droge hoofdhuid?

Een nachtje kokosolie of olijfolie is zeker een goed idee bij een droge hoofdhuid.

Kan het kloppen dat ik meer last heb van een droge hoofdhuid in de winter?

Dat kan zeker kloppen! Net zoals de rest van je huid, is de hoofdhuid ook vaak droger in de winter.

Heb ik een droge hoofdhuid of roos?

Het verschil tussen een droge hoofdhuid en roos (een milde vorm van seborroïsch eczeem) is soms maar moeilijk te onderscheiden. Bij beide heb je last van schilfertjes en jeuk.

Was je haren eerst eens een tijdje met een milde shampoo om te zien of de hoofdhuidproblemen minder worden. Een milde shampoo is er één met zachte, huidvriendelijke reinigers. Het liefst zitten er ook verzorgende ingrediënten in, zoals ureum – een ingrediënt dat schilfertjes tegengaat en je hoofdhuid tegelijkertijd verzorgt.

Houd je nog altijd last van een schilferige hoofdhuid, dan kan je een anti-roos shampoo proberen. Zo’n shampoo bestrijdt gisten. Probeer bijvoorbeeld Selsun shampoo (verkrijgbaar bij de drogist) of probeer Ketoconazol shampoo (apotheek).

Mijn hoofdhuid is rood en schilferig?

Als er sprake is van roodheid en forse schilfers op de hoofdhuid is het meestal nodig om medicinale shampoos te gebruiken, zoals Selsun en Ketoconazol shampoo, soms ook aangevuld met medicinale crèmes of lotions. Mijn advies is om je huisarts even te bezoeken!

Gebruik je een haarmasker voor of na shampoo?

Net als een conditioner zorgt een haarmasker voor zachtheid, glans en een goede doorkambaarheid. Beter om het haarmasker dus ná de shampoo te gebruiken en zoveel mogelijk alleen in de haaruiteinden.

Een extreem jeukende hoofdhuid, wat is de oorzaak?

Een erg jeukende hoofdhuid is altijd vervelend. Jeuk kan een teken zijn van een droge hoofdhuid, seborroïsch eczeem of een andere huidaandoening. Maar ook kan hoofdluis de oorzaak zijn, laat daarom voor de zekerheid even je hoofdhuid door iemand controleren op luizen en neten.

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

droge lippen droge huid

Droge lippen

Koud, guur weer doet je lippen geen goed. Het resultaat: velletjes en soms zelfs scheurtjes. Afgezien van het feit dat het er niet mooi uitziet, kunnen gebarsten lippen pijnlijk zijn. Wat kun je hier tegen doen? In elk geval niet aan je lippen likken. Wat dan wel? Ik leg het uit.