Luieruitslag

Baby- kinderhuid
Luieruitslag
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Luieruitslag of rode billen herken je aan de rode vlekken, bultjes of wondjes in de schaamstreek en liezen. De oorzaak is een combinatie van factoren: warmte, wrijving en contact met ontlasting en urine. Bijna alle kinderen hebben er weleens last van. Ook komt luieruitslag bij volwassenen met incontinentie voor. Hoe behandel je luieruitslag of rode billen? Ik geef advies en deel tips in mijn video.

Drs Leenarts over luieruitslag, rode billen

Tips bij luieruitslag en rode billen

 • Tijdens het verschonen gebruik je meestal babydoekjes. Kies voor doekjes zonder allergenen: dus zonder parfum, alcohol en andere irriterende stoffen. Interessant is het onderzoek naar babydoekjes van de Consumentenbond.
 • Zorg dat de huid goed droog is, voordat je een schone luier omdoet. Dep de huid droog of gebruik talkpoeder: doe een beetje op je hand en dep het voorzichtig op de huid. Zo voorkom je dat er een wolk van talkpoeder ontstaat. Dit kan je kindje inademen en dat is gevaarlijk.
 • Bij uitslag en rode billen werkt het beste een zinkzalf met een hoog percentage aan zinkoxide. Smeer de billen hiermee bij elke verschoning in. Verder bevat een baby zinkzalf liever geen parfum of andere irriterende ingrediënten. Mijn Babybillen zalf tegen luieruitslag irriteert niet en bevat maar liefst 25% zinkoxide. En ook mijn Beschermende Barrière Crème beschermt de rode, kwetsbare en geïrriteerde huid.
 • De luieruitslag gaat niet weg? Ga dan naar de huisarts. Er kan sprake zijn van een schimmelinfectie of eczeem.

“Zie je roodheid ontstaan? Smeer dan meteen een dikke laag zinkzalf, zodat de huid eronder kan herstellen.”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

 • 25% korting
  Packshot Drs Leenarts Suncare SPF50 tube 100ml.
  Suncare SPF50
  Suncare SPF50 is voor iedereen die graag nog hogere zonbescherming gebruikt. Verkrijgbaar in 50 ml en 100 ml.
  Vanaf 11,22
  (43)
 • Babybillen zalf
  Babybillen Zalf
  Met maar liefst 25% zinkoxide beschermt, verzorgt en verzacht deze parfumvrije Babybillen zalf de tere babyhuid. Verkrijgbaar in 50 ml (tube) en 125 ml (pot).
  Vanaf 7,45
  (35)
 • Packshot Drs Leenarts Beschermende Berg Zalf tube 50ml.
  Berg Zalf
  Berg Zalf is een smeerbare, vette zalf waarmee het verwijderen van bergschilfers een eenvoudig klusje is.
  50 ml
  13,95
  (104)

Veelgestelde vragen over luieruitslag

Komt luieruitslag door tandjes?

De relatie tussen luieruitslag en doorkomende tandjes is nooit wetenschappelijk bewezen. Toch hoor je dit zo vaak van ouders, dat er waarschijnlijk wel een verband moet zijn. Sommige kinderen hebben bij het doorkomen van de tandjes dunnere ontlasting. En dit veroorzaakt sneller irritatie.

Helpt maizena bij luieruitslag?

Nee, maizena bij luieruitslag is niet handig om bij luieruitslag te gebruiken. Het is zo’n grootmoederswijsheid, en die wil ik graag de wereld uit helpen. Door maizena kunnen namelijk granulomen ontstaan: een soort ontstekingen. Niet doen dus!

Wat te doen bij luieruitslag met blaasjes of zelfs open wondjes?

Vaak stoppen ouders met het smeren van een billenzalf omdat ze het idee hebben dat deze prikt. Wanneer je een billenzalf gebruikt met parfum of andere irriterende ingrediënten, kan dit ook het geval zijn. Bij luieruitslag met blaasjes of open wondjes smeer je dus het liefst een niet-irriterende billenzalf. Want het is juist dán zo belangrijk om een beschermende barrièrelaag aan te brengen op de beschadigde huid. Zodat de huid onder deze laag kan herstellen, en urine en ontlasting de huid niet kan irriteren.

Luieruitslag of schimmelinfectie, hoe herken ik het verschil?

Wanneer er sprake is van een schimmelinfectie – een overgroei van Candida meestal – reageert de luieruitslag niet op de normale behandeling. Ook zijn er vaak kleine pukkeltjes aan de rand van de roodheid te zien, als een soort eilandjes voor de kust.

Hoe lang duurt luieruitslag?

Een milde vorm van uitslag, waarbij er alleen sprake is van rode billetjes, kan al binnen een dag wegtrekken. Zeker als je een goede babybillenzalf gebruikt. Maar ernstige luieruitslag, waarbij je blaasjes, bultjes en wondjes ziet, kan langer aanhouden. De huid heeft dan echt tijd nodig om te herstellen. Volg mijn tips op en ga bij ernstige uitslag naar de huisarts.

Meer advies van Drs Leenarts