Krentenbaard

Baby- kinderhuid
Krentenbaard
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Je herkent krentenbaard aan korstjes rondom de neus en mond van je kindje. Soms zien deze korstjes er bloederig uit, maar honinggeel kan ook. Nog een symptoom: blaren. Ze gaan meteen stuk en zien eruit als oppervlakkige schaafwondjes. Geen zorgen, de plekjes zien er pijnlijk uit, maar zijn dat niet. Hoe krijg je krentenbaard? En hoe behandel je het? Ik geef advies en deel tips.

Drs Leenarts over krentenbaard

Tips bij krentenbaard

  • Denk je dat je kind krentenbaard heeft, breng dan altijd een bezoek aan de huisarts.
  • Wees alert op besmetting.
  • Gebruik een antibioticacrème.
  • Om te voorkomen dat je kind wondjes openkrabt, kun je de nageltjes kort houden of handschoentjes aantrekken.
Heeft je kind oppervlakkige wondjes die maar niet genezen? Dan kan het krentenbaard zijn.

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over krentenbaard

Hoe verspreidt de bacterie zich?

Sommige mensen dragen de krentenbaardbacterie bij zich zonder zelf ziek te zijn. Verspreiding van deze bacterie kan door niezen of hoesten. Ook kun je de bacterie krijgen door direct contact of via speelgoed, handdoeken en kleding. Wanneer de blaasjes ingedroogd zijn, is krentenbaard niet meer besmettelijk.

Mag mijn kind met krentenbaard naar school of het kinderdagverblijf?

Ja. De meeste kinderen voelen zich zelfs helemaal niet ziek, ook al zien ze er erg zielig uit. Je hoeft je kind ook niet thuis te houden om verspreiding te voorkomen. Iemand kan namelijk al besmettelijk zijn voordat de verschijnselen zich voordoen.

Toch vinden sommige ouders en schoolbegeleiders het wel prettig als een kind wordt thuisgehouden totdat er een behandeling is gestart of totdat de blaasjes zijn ingedroogd.

Is krentenbaard gevaarlijk voor zwangeren?

De infectieziekte is niet gevaarlijk voor je baby. Maak je je zorgen, neem dan contact op met je huisarts.

Mag je zwemmen met krentenbaard?

Wanneer de wondjes nog niet zijn ingedroogd, is zwemmen geen goed idee.

Hoe lang duurt krentenbaard?

Het duurt ongeveer één tot drie weken.

Heeft mijn kindje een koortslip of krentenbaard?

Het is niet gek dat je twijfelt. Bij krentenbaard kunnen blaasjes ontstaan, maar ook als je kind voor de allereerste keer een koortslip krijgt. En dan is er nog de hand-, voet- en mondziekte waarbij blaasjes ontstaan.
Bij deze laatste ziekte ontstaan na een aantal dagen ook blaasjes op de handen en soms voeten. De blaasjes bij een koortslip zijn overigens veel pijnlijker dan bij krentenbaard.

Helpt zinkzalf bij krentenbaard?

Zinkzalf droogt de wondjes mogelijk iets sneller in, maar is geen behandeling bij krentenbaard. Daar is een medicijn voor nodig. Ik krijg ook weleens de vraag of kokosolie helpt bij krentenbaard. Nee, er is echt een medicijn voor nodig.

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

luizen jeuk krabben

Hoofdluis

Eigenlijk kunnen luizen geen kwaad, maar ze geven jou en je kind natuurlijk wel de kriebels. Letterlijk en figuurlijk. En dus wil je er zo snel mogelijk vanaf. Ik vertel je hoe en deel tips.