Je herkent krentenbaard aan korstjes rondom de neus en mond van je kindje. Soms zien deze korstjes er bloederig uit, maar honinggeel kan ook. Nog een symptoom: blaren. Ze gaan meteen stuk en zien eruit als oppervlakkige schaafwondjes. Geen zorgen, de plekjes zien er pijnlijk uit, maar zijn dat niet. Hoe krijg je krentenbaard? En hoe behandel je het? Ik geef advies en deel tips.
Drs Leenarts over krentenbaard
Tips bij krentenbaard
- Denk je dat je kind krentenbaard heeft, breng dan altijd een bezoek aan de huisarts.
- Wees alert op besmetting.
- Gebruik een antibioticacrème.
- Om te voorkomen dat je kind wondjes openkrabt, kun je de nageltjes kort houden of handschoentjes aantrekken.

-
1+1 kortingSuncare SPF50Suncare SPF50 is voor iedereen die graag nog hogere zonbescherming gebruikt. Verkrijgbaar in 50 ml en 100 ml.
-
Lipcare+Een verzorgende, vette lippenbalsem voor droge en gebarsten lippen. Met macadamia olie en vitamine E.€4,10
-
Handboek over de huid 0-4 jaarVoor iedere ouder of professional schreef Marjolein Leenarts dit handboek over baby- en kinderhuid.
Veelgestelde vragen over krentenbaard
Sommige mensen dragen de krentenbaardbacterie bij zich zonder zelf ziek te zijn. Verspreiding van deze bacterie kan door niezen of hoesten. Ook kun je de bacterie krijgen door direct contact of via speelgoed, handdoeken en kleding. Wanneer de blaasjes ingedroogd zijn, is krentenbaard niet meer besmettelijk.
Ja. De meeste kinderen voelen zich zelfs helemaal niet ziek, ook al zien ze er erg zielig uit. Je hoeft je kind ook niet thuis te houden om verspreiding te voorkomen. Iemand kan namelijk al besmettelijk zijn voordat de verschijnselen zich voordoen.
Toch vinden sommige ouders en schoolbegeleiders het wel prettig als een kind wordt thuisgehouden totdat er een behandeling is gestart of totdat de blaasjes zijn ingedroogd.
De infectieziekte is niet gevaarlijk voor je baby. Maak je je zorgen, neem dan contact op met je huisarts.
Wanneer de wondjes nog niet zijn ingedroogd, is zwemmen geen goed idee.
Het duurt ongeveer één tot drie weken.
Het is niet gek dat je twijfelt. Bij krentenbaard kunnen blaasjes ontstaan, maar ook als je kind voor de allereerste keer een koortslip krijgt. En dan is er nog de hand-, voet- en mondziekte waarbij blaasjes ontstaan.
Bij deze laatste ziekte ontstaan na een aantal dagen ook blaasjes op de handen en soms voeten. De blaasjes bij een koortslip zijn overigens veel pijnlijker dan bij krentenbaard.
Zinkzalf droogt de wondjes mogelijk iets sneller in, maar is geen behandeling bij krentenbaard. Daar is een medicijn voor nodig. Ik krijg ook weleens de vraag of kokosolie helpt bij krentenbaard. Nee, er is echt een medicijn voor nodig.

Meer advies van Drs Leenarts

Ontvang het laatste nieuws en acties van Drs Leenarts en krijg 10% korting.