Huidverzorging

De huid is het omhulsel van ons lichaam. Op allerlei manieren beschermt de huid ons; tegen stoten en bacteriën bijvoorbeeld. Niet verkeerd dus om je huid goed te verzorgen! Maar … wat is een goede huidverzorging? Welke ingrediënten zijn goed en welke wil je liever vermijden in huidverzorgingsproducten? Als dermatoloog heeft de huid geen geheimen voor mij. Daarom lees je hieronder alles over huidverzorging.

In het kort

  • De huid is het enige orgaan dat de hele dag direct wordt blootgesteld aan invloeden van buitenaf. Denk aan temperatuurwisselingen, zon en cosmetica. We mogen best lief zijn voor onze huid! Daarom is extra aandacht voor huidverzorging niet verkeerd.
  • Door de huid regelmatig in te smeren met een verzorgende crème, kan je de huidbarrière herstellen. Ook kunnen neutrale huidverzorgingsproducten zonder irriterende stoffen nuttig zijn bij de verzorging van huidproblemen.
  • Het is belangrijk om de huid te beschermen tegen de zon. UV-straling kan huidkanker veroorzaken en draagt in grote mate bij aan huidveroudering. Smeer daarom elke dag een dagcrème met SPF en smeer op zonnige dagen een zonnebrandcrème.
  • Voor een goede huidverzorging gebruik je het liefst neutrale huidproducten. Dus zonder parfum of bekende allergenen. Deze irriterende stoffen kunnen huidallergie veroorzaken.

Drs Leenarts Dagcrème SPF25

Naar webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Over de huid

De huid is ons grootste orgaan en meteen ook het enige dat de hele dag direct wordt blootgesteld aan allerlei invloeden van buitenaf. De huid heeft een belangrijke beschermende functie voor onze gezondheid. Zo beschermt het je lichaam tegen stoten en uitrekken, UV-straling en verlies van vocht. Maar ook beschermt je huid je tegen bacteriën en sommige virussen.

Naast dat de huid ons beschermt, zorgt de huid ervoor dat we een van de belangrijkste zintuigen kunnen gebruiken: de tast.

De huid bestaat uit meerdere huidlagen. De bovenste huidlaag noemen we de opperhuid. Deze huidlaag vormt de huidbarrière. Als de huidbarrière gezond is, is de huid zacht en soepel en sterk genoeg om je te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Maar is de huidbarrière verstoord, dan is de huid ruw, rood, schilferig, geïrriteerd en kan het jeuken. Ook is het nog eens zo dat je huid dan als het ware ‘open’ staat; de huid verliest meer vocht en droogt uit. Je hebt dan een grotere kans dat allerlei stoffen je huid binnendringen.

Door allerlei externe factoren kan de huidbarrière verstoord worden. Bijvoorbeeld door zon, temperatuurverschillen en het gebruik van verkeerde bad- en doucheproducten of huidproducten met irriterende ingrediënten. Het is daarom niet verkeerd om aandacht aan je huid te besteden en de huid goed te verzorgen.

Huidproblemen

Door een goede huidverzorging kan je de huidbarrière herstellen. Door een droge huid bijvoorbeeld goed te verzorgen, kan deze een stuk opknappen. Maar soms is het lastig om de huidbarrière weer gezond te maken. Zo is de huidbarrière bij eczeem altijd verstoord. Daarom vraagt zo’n huidprobleem om een specifieke behandeling.

En hiernaast zijn er natuurlijk nog meer huidproblemen, die allemaal vragen om een eigen behandeling. Denk aan huidaandoeningen als psoriasis, handeczeem of keratosis pilaris. Maar bij bijna elk van deze huidproblemen geldt dat neutrale verzorgingsproducten de huidbarrière ondersteunen.

Huidveroudering

De huid verandert ons hele leven met ons mee. Als baby hebben we nog een hele kwetsbare huid. De huid is dan nog iets dunner en kan snel uitdrogen. Dit komt doordat de huidcellen minder dicht op elkaar zitten en de huid dus meer ‘open’ staat. En naarmate we ouder worden, gaan we losser in ons velletje zitten. We krijgen rimpels en plekjes of vlekjes die er eerst nooit zaten.

Dit proces van huidveroudering is natuurlijk. Maar soms gaat het sneller door externe factoren. Zon en roken zijn de twee grootste boosdoeners voor een snelle huidveroudering. En naast dat UV-stralen het proces van huidveroudering versnellen, kunnen ze ook nog eens huidkanker veroorzaken. Het is daarom belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon.

Huidproducten

Als je cosmetica in Nederland koopt, dan kun je ervan uitgaan dat die niet slecht voor je gezondheid zijn. Er kunnen wel nadelen aan zitten. Zo zie je op veel producten staan dat ze ‘natuurlijk’ zijn, of ‘dermatologisch getest’. Dit zijn marketingclaims. Ze zeggen absoluut niet dat een product beter is. Zo zijn natuurlijke stoffen in ‘natuurlijke huidverzorging’ niet per se beter dan synthetische stoffen, wat wel vaak gedacht wordt. En ook ‘dermatologisch getest’ zegt niets over de werkzaamheid of de kwaliteit van een product.

Huidallergie

Wist je dat in Europa een op de vier personen een huidallergie ontwikkelt? Deze toename wordt onder andere veroorzaakt door het gebruik van parfum of conserveringsmiddelen. Ben je eenmaal allergisch voor een bepaalde stof, dan kom je er nooit meer van af. Het is dus belangrijk om huidverzorgingsproducten met parfum, geurstoffen, kleurstoffen en andere allergenen te vermijden.

Wat je juist wél terug wil zien in huidverzorgingsproducten zijn ingrediënten die echt wat doen voor je huid. Zo zorgen ingrediënten als niacinamide en glycerine voor herstel van de huidbarrière. Huideigen lipiden, ureum en sheabutter zorgen voor een optimale hydratatie.

Huid hydrateren

Helaas is het niet zo dat als je maar genoeg water drinkt, je huid vanzelf minder droog wordt. Je kunt dus niet je huid hydrateren van binnenuit. Ook vocht inbrengen door crèmes kan niet letterlijk. Wat wél kan is dat bepaalde ingrediënten zoals ureum en lipiden zorgen dat de huid beter in staat is vocht vast te houden.

Naar webshop Ken jij de producten van Drs Leenarts al?

Huidverzorging

Met een goede huidverzorging kan je een verstoorde huidbarrière herstellen en houd je de gezonde huidbarrière in optimale conditie. Een goede verzorging van je huid is dus echt geen overbodige luxe! Gelukkig hoeft goede huidverzorging niet ingewikkeld te zijn; het draait allemaal om het gebruiken van neutrale huidproducten én een goede zonbescherming.

Neutrale huidverzorgingsproducten zijn producten die geen irriterende ingrediënten bevatten; dus huidverzorging zonder parfum, geur- en kleurstoffen, en sommige conserveermiddelen. Een neutrale gezichtscrème, bodycrème, handcrème of lippenbalsem kan je zo vaak gebruiken als je zelf prettig vindt. En omdat ze geen irriterende ingrediënten bevatten, zijn ze geschikt voor de meest gevoelige huid. Voor jong en oud. Voor man en vrouw.

Zonbescherming

Bescherm je huid tegen de zon met een zonnebrandcrème. Zo voorkom je huidbeschadiging en ga je meteen huidveroudering tegen. Naast het smeren van zonnebrandcrème op zonnige dagen is het verstandig om het hele jaar door een dagcrème met SPF te gebruiken. SPF is de beste anti-aging!

Douchen en badderen

Een goede huidverzorging gaat verder dan alleen het smeren van crèmes. Want vaak, lang en heet douchen of badderen droogt de huid uit. Gebruik je ook nog eens zeep, dan spoel je je huidvetten zo door het afvoerputje. Belangrijk is het daarom om te kiezen voor zeepvrije bad- of doucheproducten, bijvoorbeeld op oliebasis.

Gezichtsverzorging

Ook gezichtsverzorging hoeft niet ingewikkeld te zijn. Ook niet als je huidproblemen hebt, zoals acne of rosacea. Het is vooral belangrijk om lief te zijn voor je huid: dus niet boenen en geen agressieve reinigingsproducten gebruiken.

Oogcrèmes, maskers, antirimpelcrèmes – het zijn producten die veel beloven maar vaak niets uithalen. Zo is een oogcrème vaak niet meer dan een ingedikte dagcrème, duurder en in een klein tubetje. Wil je rimpels écht tegengaan? Dan is het goed om te weten dat de beste antirimpelcrème een dagcrème met SPF is. En door je huid dagelijks te beschermen tegen de zon, voorkom je ook andere tekenen van huidveroudering zoals pigmentvlekken. Ook voorkom je dat eventuele bestaande pigmentvlekken donkerder worden.

Vegan cosmetica

Vegan cosmetica is echt een opkomende trend. Het houdt in dat er geen ingrediënten van dierlijke oorsprong zijn gebruikt in producten. Editie NL vroeg al eens naar mijn professionele mening als dermatoloog hierover. Dat een product vegan is, betekent niet dat het meer werkzaam of beter is. Maar voor mensen die minder dierlijke producten willen gebruiken, is het fijn om te weten of een product vegan is of niet.

Allergy Certified

De huidverzorging van Drs Leenarts is erkend door het internationale keurmerk Allergy Certified. Dit wil zeggen dat er geen ingrediënten in zitten waarvoor veel mensen allergisch zijn. Denk aan parfum, geurstoffen en bepaalde conserveermiddelen.

Mijn tips

Tip 1

Een ‘natuurlijke huidverzorging’, of een ‘hypoallergene crème’? Claims als deze zeggen niets over de kwaliteit van een product, of het gevaar op een allergische reactie. Ook de prijs zegt niets over de werking: goede huidverzorgingsproducten hoeven niet duur te zijn. Beoordeel een product vooral op de ingrediëntenlijst.

Tip 2

Gebruik voor een goede gezichtsverzorging overdag een parfumvrije dagcrème met SPF. Eventueel kan je ‘s nachts een gezichtscrème zonder SPF gebruiken.

Tip 3

Douche of badder niet te vaak, te lang en te heet. Gebruik een bad- of doucheproduct op oliebasis. Bijvoorbeeld Drs Leenarts Bad & Douche olie.

Tip 4

Ben je op zoek naar huidverzorgingsproducten die écht wat doen voor je huid, kijk dan eens naar mijn eigen productlijn. Alle producten zijn Allergy Certified, wat betekent dat ze geschikt zijn voor de meest gevoelige huid. Van gezichtsverzorging tot lippenverzorging. Van lichaamsverzorging tot echte ’problem solvers’. Al mijn producten vind je in de shop.

Neem contact op Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Mail ons

Veelgestelde vragen

Hoe verzorg ik een zeer droge huid?

Voor mensen met een hele droge huid is het belangrijk om de huid op regelmatige basis een handje te helpen door die in te smeren met een crème. Doe dit sowieso elke keer na het douchen of badderen. Ook is het verstandig om niet te vaak, te heet en te lang te douchen, en juist wel een doucheproduct op oliebasis te gebruiken. Bijvoorbeeld de Drs Leenarts Bad & Douche olie. Besteed ook meer aandacht aan je huidverzorging in de winter, want regen, kou en wind hebben een impact op de droge huid.

Drs Leenarts Bad en Douche olie

Hoe verzorg ik een overgevoelige huid?

Een overgevoelige huid reageert snel heftig op bepaalde ingrediënten. Het kan dat je allergisch bent voor een ingrediënt dat in veel huidverzorgingsproducten verwerkt zit. Je kan thuis een ROAT-test doet om te ontdekken welk product de boosdoener is. Kom je er zelf niet uit? Dan kan een dermatoloog besluiten allergietesten te doen.

Mijn advies is om bij een overgevoelige huid sowieso neutrale huidproducten te gebruiken. Bijvoorbeeld die van Drs Leenarts. Deze zijn Allergy Certified en dus geschikt voor de meest gevoelige huid.

Is natuurlijke huidverzorging beter dan ‘niet-natuurlijke huidverzorging’?

Nee, dit is niet het geval. Of de stof door een mens gemaakt is (een synthetische stof) of uit de natuur is onttrokken, zegt niets over de veiligheid ervan. Mensen hebben met de term ‘natuurlijk’ vaak de associatie ‘gezond’. Maar ook de natuur bevat producten die soms niet goed zijn voor een mens. Verder is het zo dat natuurlijke oliën of stoffen uit natuurlijke huidverzorging net zo goed een allergische reactie van de huid kunnen veroorzaken als synthetische stoffen. Alle stoffen – zowel synthetisch als natuurlijk – moeten dan ook altijd getest worden op veiligheid.

Wat is een goede huidverzorging na gips?

Na weken in het gips te hebben gezeten is het waarschijnlijk fijn om te huid als eerste met lauwwarm water af te spoelen en te wassen. Dep de huid vervolgens voorzichtig droog en smeer de huid in met een neutrale, verzorgende bodycrème. Meestal is de huid erg droog na een periode met gips, en goede huidverzorging na gips is dus erg belangrijk.

Drs Leenarts Dermatoloog product bodycreme vochtinbrengend

Lees meer