Huidverzorging

Volwassen huid
Huidverzorging
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

De huid is ons visitekaartje. Belangrijk dus om de huid – ons grootste orgaan – goed te verzorgen. Hoe weet je welke verzorging jouw huid nodig heeft? En wat zijn goede producten? Ik geef advies over huidverzorging.

Drs Leenarts over huidverzorging

Tips voor goede huidverzorging

  • Een ‘natuurlijke huidverzorging’, of een ‘hypoallergene crème’? Claims als deze zeggen niets over de kwaliteit van een product, of het gevaar op een allergische reactie. Ook de prijs zegt niets over de werking: goede huidverzorgingsproducten hoeven niet duur te zijn. Beoordeel een product vooral op de ingrediëntenlijst.
  • Gebruik voor een goede gezichtsverzorging overdag een parfumvrije dagcrème met SPF. Eventueel kan je ‘s nachts een gezichtscrème zonder SPF gebruiken.
  • Douche of badder niet te vaak, te lang en te heet. Gebruik een bad- of doucheproduct op oliebasis. Bijvoorbeeld mijn Bad & Douche olie of zeepvrije Douchecrème.
  • Ben je op zoek naar producten die écht wat doen voor je huid, kijk dan eens naar mijn productlijn. Van gezichts- en lichaamsverzorging tot echte ’problem solvers’. Deze huidproducten bevatten geen onnodige toevoegingen en zijn geschikt voor de meest gevoelige huid.

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over huidverzorging

Hoe verzorg ik een extreem droge huid?

Voor mensen met een extreem droge huid is het belangrijk om de huid op regelmatige basis een handje te helpen door deze in te smeren met een crème. Doe dit sowieso elke keer na het douchen of badderen. Ook is het verstandig om niet te vaak, te heet en te lang te douchen, en een zeepvrij doucheproduct te gebruiken, of een doucheproduct op oliebasis te gebruiken. Bijvoorbeeld Drs Leenarts Douchecrème of Drs Leenarts Bad & Douche olie. Besteed ook meer aandacht aan je huidverzorging in de winter, want regen, kou en wind hebben een impact op de droge huid.

Drs Leenarts Dag & Nachtcreme Droge Huid is een crème die ik speciaal voor de zeer droge gezichtshuid ontwikkelde.

Is natuurlijke huidverzorging beter dan ‘niet-natuurlijke huidverzorging’?

Nee, natuurlijke huidverzorging is zeker niet beter. Om te beginnen is de term ‘natuurlijk’ meer een marketingclaim. Want elk ingrediënt dat in cosmetica belandt, is bewerkt. En komt dus niet rechtstreeks uit de natuur.

Daarbij bevat de natuur ook stoffen die niét goed zijn voor de mens. Het is dus niet zo dat de kans op allergische reacties lager is als je cosmetica met zogenaamde natuurlijke stoffen gebruikt.

Een normale of vette huid die toch (tijdelijk) droog is, hoe kan dat?

Dit klinkt als een vochtarme (gehydrateerde) huid. Een vochtarme huid ontstaat doordat de huidbarrière is beschadigd en de bovenste laag van de huid (stratum corneum) niet in staat is het vocht vast te houden in de huid. Dit gebeurt vaak door bijvoorbeeld koud weer, airco, zonblootstelling of te veel reinigen of wassen. En eigenlijk kan elk huidtype dit overkomen, dus gek genoeg kan een vette huid, wel vochtarm zijn. Maar natuurlijk is een droge huid hier wel vatbaarder voor.

Is er één crème die geschikt is voor iedereen?

Nee, jammer genoeg niet. Iedere huid is anders.

Kies bij een vochtarme huid voor crèmes met ingrediënten die zorgen voor het aantrekken en vasthouden van vocht. Zoals producten met ureum, glycerine en huideigen lipiden. Een crème die deze ingrediënten bevat is bijvoorbeeld de Drs Leenarts Bodycrème.

Wanneer je een droge huid hebt, werkt het vaak goed om vette oliën of zalven te gebruiken die een beschermend laagje op de huid aanbrengen. Dat is ook de reden dat dermatologen bij een droge huid of eczeem vaak zalven op vaselinebasis aanraden, of een cetomacrogol of lanette zalf voorschrijven. Een zalf op basis van vaseline is bijvoorbeeld de Drs Leenarts Droge Huid Zalf.

Wat is een goede huidverzorging na gips?

Na weken in het gips te hebben gezeten is het waarschijnlijk fijn om te huid als eerste met lauwwarm water af te spoelen en te wassen. Dep de huid vervolgens voorzichtig droog en smeer de huid in met een neutrale, verzorgende bodycrème. Meestal is de huid erg droog na een periode met gips, en goede huidverzorging na gips is dus erg belangrijk.

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

Oudere dame met een mooie huid

Huidveroudering

Bij het ouder worden, verandert de huid. En dat bij een verouderde huid rimpels horen en dat we wat minder strak in ons vel gaan zitten, dáár houden we wel rekening mee. Maar al die vlekjes, wratjes en plekjes? Daar denkt vrijwel niemand aan bij huidveroudering. Ik vertel je er meer over.