Huidverzorging

huidverzorging

Onze huid is onze buitenkant en onze bescherming tegen alles. Daarom mogen we best lief zijn voor onze huid: extra aandacht voor goede huidverzorging is niet verkeerd. Maar… wat is een goede huidverzorging? Hoe weet je welke verzorging jouw huid nodig heeft? Als dermatoloog heeft de huid geen geheimen voor mij. Daarom lees je hieronder alles over huidverzorging.

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Drs Leenarts over huidverzorging

Tips voor goede huidverzorging

 • Een ‘natuurlijke huidverzorging’, of een ‘hypoallergene crème’? Claims als deze zeggen niets over de kwaliteit van een product, of het gevaar op een allergische reactie. Ook de prijs zegt niets over de werking: goede huidverzorgingsproducten hoeven niet duur te zijn. Beoordeel een product vooral op de ingrediëntenlijst.
 • Gebruik voor een goede gezichtsverzorging overdag een parfumvrije dagcrème met SPF. Eventueel kan je ‘s nachts een gezichtscrème zonder SPF gebruiken.
 • Douche of badder niet te vaak, te lang en te heet. Gebruik een bad- of doucheproduct op oliebasis. Bijvoorbeeld mijn Bad & Douche olie.
 • Ben je op zoek naar huidverzorgingsproducten die écht wat doen voor je huid, kijk dan eens naar mijn eigen productlijn. Van gezichtsverzorging tot lipverzorging. Van lichaamsverzorging tot echte ’problem solvers’. Deze huidproducten bevatten geen onnodige toevoegingen en zijn hiermee geschikt voor de meest gevoelige huid.

“Helaas is het niet zo dat als je maar genoeg water drinkt, je huid vanzelf minder droog wordt. Ook vocht inbrengen door crèmes kan niet letterlijk. Wél helpen bepaalde ingrediënten zoals ureum en lipiden de huid beter vocht vast te houden.”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Drs Leenarts ontwikkelt ook huidproducten, zoals:

 • Packshot Drs Leenarts Gezichtsreiniger tube 150ml
  Gezichtsreiniger
  Met deze zeepvrije, verzorgende gezichtsreiniger maak je het gezicht schoon op een huidvriendelijke manier.
  100 ml
  7,95
  (12)
 • Packshot Drs Leenarts Dagcrème SPF25 tube dispenser 50ml
  Dagcrème SPF25
  Om het gezicht te beschermen tegen huidveroudering en zonschade, ontwikkelde Drs Leenarts deze dagcrème met SPF.
  50 ml
  15,95
  (27)
 • Packshot Drs Leenarts Droge Huid Zalf tube 100ml en pot 100ml
  Droge Huid zalf
  Een vette zalf op vaselinebasis, met vitamine E en abrikozenpitolie. Verzorgt de schrale, schilferende huid.
  100 ml pot | 100 ml tube
  10,95
  (43)

Veelgestelde vragen over huidverzorging

Voor mensen met een hele droge huid is het belangrijk om de huid op regelmatige basis een handje te helpen door die in te smeren met een crème. Doe dit sowieso elke keer na het douchen of badderen. Ook is het verstandig om niet te vaak, te heet en te lang te douchen, en juist wel een doucheproduct op oliebasis te gebruiken. Bijvoorbeeld de Drs Leenarts Bad & Douche olie. Besteed ook meer aandacht aan je huidverzorging in de winter, want regen, kou en wind hebben een impact op de droge huid.
Nee, dit is niet het geval. Of de stof door een mens gemaakt is (een synthetische stof) of uit de natuur is onttrokken, zegt niets over de veiligheid ervan. Mensen hebben met de term ‘natuurlijk’ vaak de associatie ‘gezond’. Maar ook de natuur bevat producten die soms niet goed zijn voor een mens. Verder is het zo dat natuurlijke oliën of stoffen uit natuurlijke huidverzorging net zo goed een allergische reactie van de huid kunnen veroorzaken als synthetische stoffen. Alle stoffen – zowel synthetisch als natuurlijk – moeten dan ook altijd getest worden op veiligheid.
Nee, jammer genoeg niet. Iedere huid is anders.

Kies bij een vochtarme huid voor crèmes met ingrediënten die zorgen voor het aantrekken en vasthouden van vocht. Zoals producten met ureum, glycerine en huideigen lipiden. Een crème die deze ingrediënten bevat is bijvoorbeeld de Drs Leenarts Bodycrème.

Wanneer je een droge huid hebt, werkt het vaak goed om vette oliën of zalven te gebruiken die een beschermend laagje op de huid aanbrengen. Dat is ook de reden dat dermatologen bij een droge huid of eczeem vaak zalven op vaselinebasis aanraden, of een cetomacrogol of lanette zalf voorschrijven. Een zalf op basis van vaseline is bijvoorbeeld de Drs Leenarts Droge Huid zalf.
Dit klinkt als een vochtarme (gehydrateerde) huid. Een vochtarme huid ontstaat doordat de huidbarrière is beschadigd en de bovenste laag van de huid (stratum corneum) niet in staat is het vocht vast te houden in de huid. Dit gebeurt vaak door bijvoorbeeld koud weer, airco, zonblootstelling of te veel reinigen of wassen. En eigenlijk kan elk huidtype dit overkomen, dus gek genoeg kan een vette huid, wel vochtarm zijn. Maar natuurlijk is een droge huid hier wel vatbaarder voor.
Na weken in het gips te hebben gezeten is het waarschijnlijk fijn om te huid als eerste met lauwwarm water af te spoelen en te wassen. Dep de huid vervolgens voorzichtig droog en smeer de huid in met een neutrale, verzorgende bodycrème. Meestal is de huid erg droog na een periode met gips, en goede huidverzorging na gips is dus erg belangrijk.

Meer advies van Drs Leenarts