Huidverzorging bij chemotherapie

Volwassen huid
Huidverzorging bij chemotherapie
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Chemotherapie is zwaar voor je lichaam, en je huid. Chemo maakt kankercellen kapot, maar ook andere snel delende cellen. Dit maakt dat chemo bijwerkingen heeft zoals een droge huid, broze nagels en haaruitval. Wat is de beste manier om je huid gezond te houden tijdens chemotherapie? Ik geef je advies over een milde huidverzorging bij chemotherapie.

Drs Leenarts over huidverzorging bij chemotherapie

Tips huidverzorging bij chemotherapie

  • Is de binnenkant van je neus droog? Een nachtje slapen met een vette zalf kan helpen. Smeer bijvoorbeeld mijn Droge Huid zalf.
  • Heb je last van droge nagels of droge nagelriemen? Vet ze na een bad of douche in, bijvoorbeeld met mijn Droge Huid zalf.
  • Zorg bij chemo voor een milde, zachte huidverzorging en wees lief voor je huid: dep de huid droog, ga niet scrubben, gebruik lauwwarm water.
Huidverzorging chemo en kanker

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over huidverzorging bij chemo

Ik merk pigmentvlekken op na mijn chemo?

Tijdens de meeste vormen van chemo wordt de huid gevoeliger voor UV-stralen. Dit is waarom zonbescherming nu extra belangrijk is. UV-stralen zijn er het hele jaar door; UVA-stralen gaan ook door wolken en ramen. Bescherm de huid (gezicht, handen en andere delen van de huid die blootgesteld worden aan de zon) daarom elke dag met een zonnebrandcrème of dagcrème met UV-filters.

Wat kan ik doen tegen de jeuk na chemo?

De jeuk na chemo wordt vaak veroorzaakt door een droge huid. Het is dus belangrijk om die droge huid tegen te gaan, want dan wordt ook de jeuk minder. Gebruik crèmes die vet zijn en de huidbarrière helpen herstellen. Ingrediënten die je graag terugziet in vette crèmes zijn vaseline, glycerine of bijvoorbeeld ureum.

Welke dagcrème is het beste om te gebruiken bij chemo?

Ook bij het verzorgen van je gezicht geldt dat je het liefst een crème gebruikt zonder irriterende stoffen. Omdat je ook in je gezicht huidproblemen kan ondervinden door chemo, zoals droogte en gevoeligheid voor zon, is het verstandig om een dagcrème voor de droge huid te gebruiken. Zorg daarnaast dat je het gezicht regelmatig insmeert met zonnebrandcrème, of kies voor een dagcrème waar al UV-filters in zitten (en smeer deze herhaaldelijk als je op zonnige dagen buiten bent).

Kijk bijvoorbeeld eens naar de facecare die ik ontwikkelde. Mijn gezichtcrèmes bevatten geen bekende allergenen en zijn hiermee ook voor de meest gevoelige huid geschikt. De Dagcrème SPF25 bevat zonnefilters en beschermt hierdoor ook tegen UV-stralen.

Hoe verzorg ik mijn huid na bestraling?

De huid ondervindt na bestraling vaak veel last. De klachten beginnen vaak binnen paar dagen na de bestraling en houden aan tot één à twee weken na de laatste bestraling. Hoe je de huid dan het beste verzorgt, daarover schreef ik een speciale blog: De huid na bestraling verzorgen.

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

huid allergie en een allergie test op rug

Huidallergie

Jarenlang kun je zonder problemen een crème gebruiken en dan ineens een allergische reactie krijgen. We spreken dan van een huidallergie. Flink balen natuurlijk, want die favoriete crème zal je gedag moeten zeggen. Ik leg je uit wat je kunt doen als je een allergische reactie van de huid hebt.