Wratten

Volwassen huid, Baby- kinderhuid
Wratten
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Een wrat aan de handen of voeten? Geen zorgen: wratten zijn onschuldig. Hoewel ze best irritant kunnen zijn. Ze komen veel voor en verdwijnen vanzelf, hoewel dat meestal wel een tijdje duurt. Hoe ontstaan wratten eigenlijk? Zijn wratten besmettelijk? En hoe kun je ze weghalen? Ik geef advies.

Drs Leenarts over wratten

Tips bij wratten

  • Door wratten te vijlen, of te behandelen met een salicylzuurbevattende zalf, worden ze wat vlakker. Hierdoor vallen ze (cosmetisch) minder op en zijn ze ook minder pijnlijk wanneer erop wordt gedrukt.
  • Ga niet pulken aan een wrat, want dan kun je het wrattenvirus verspreiden.
  • Heb je helemaal geen last van een wrat? Dan kun je ook even afwachten en niks doen. Grote kans dat de wrat opeens spontaan weggaat.
Wratten

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over wratten

Zijn wratten besmettelijk?

Ja, theoretisch zijn wratten besmettelijk via huidcontact. Het ligt alleen wat ingewikkelder dan dat. Het is namelijk niet zo dat wanneer je iemand die een wrat op zijn hand heeft een hand geeft, je automatisch zelf ook een wrat krijgt. Het heeft met name met je eigen afweersysteem te maken en of je gevoelig bent voor wratten. De een is niet gevoelig voor het wrattenvirus, de ander weer wel.

Mijn voetwratten gaan niet weg, wat nu?

Soms gaan voetwratten maar moeilijk weg. Zo kunnen er virusdeeltjes in de huid achterblijven na een behandeling met stikstof, met als gevolg dat de wrat gewoon weer terugkomt. Om deze reden kan zo’n stikstofbehandeling een paar keer worden herhaald.
Zoals ik op deze pagina als tip geef, kan je de voetwrat vijlen om hem wat vlakker te maken. Hiernaast kan je een van de andere genoemde behandelmethodes toepassen om de voetwrat te verwijderen.

Helpt plassen over een wrat?

Plassen over een wrat, de wrat aanstippen met ochtendurine… Op internet lees je allerlei methodes en huismiddeltjes tegen wratten. Geen enkele (normale) wrattenbehandeling is wetenschappelijk bewezen 100% effectief, maar de behandelingen die ik hierboven beschrijf zou ik zeker verkiezen boven alternatieve methodes met urine.

Kan je wratten voorkomen?

Nee, eigenlijk kun je wratten niet voorkomen. De één krijgt wel wratten en de ander niet. Waarom dat zo is, weten we niet. Openbare ruimtes zoals zwembaden en sportzalen vermijden hoeft ook niet meteen. Wel kun je, als je gevoelig bent voor voetwratten, ervoor kiezen niet blootvoets dit soort ruimtes te betreden.

Ik heb een wratje op mijn ooglid, hoe kan ik die laten weghalen?

Op dit soort gevoelige plekken kun je beter niet zelf aan de slag gaan met een thuisbehandeling. Maak in plaats hiervan een afspraak met je arts. Hij of zij zal voorzichtig het wratje bevriezen of onder lokale verdoving het wratje wegsnijden.

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

smetplekken

Smetplekken

Een smetplek is een huiduitslag die met name voorkomt in plooien, dus waar de huid tegen elkaar aanwrijft en het warm en broeierig is. Smetplekken komen vaak voor: bij baby’s, maar ook bij volwassenen. Gelukkig kan je met een zinkzalf smetplekken verzorgen en helpen mijn tips ze te voorkomen.
Rosacea op haar wangen

Rosacea

Rosacea is een chronische huidziekte met als typisch kenmerk: felrode wangen en neus. Rosacea gaat vaak gepaard met ontstekingen van het haar-talgkliercomplex en komt veel voor, iets vaker bij vrouwen dan bij mannen. Behandeling kan lastig zijn, maar ik heb een paar goede tips voor je.