Eczeem

Volwassen huid, Baby- kinderhuid
Eczeem
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Ongeveer 1 op de 5 kinderen heeft eczeem. Vervelend, vooral die jeuk. Ook volwassenen kunnen er last van hebben. Hoe ontstaat het eigenlijk? En wat kun je ertegen doen? Allereerst is een goede huidverzorging een must. Meer weten? Ik geef advies en deel tips.

Drs Leenarts over eczeem

Tips bij eczeem

  • In een schuimend, geparfumeerd bad gaan zitten is niet aan te raden als je eczeem hebt. Gebruik liever een zeepvrij badproduct op oliebasis.
  • Kies voor neutrale, verzorgende crèmes en zalven zonder parfum of alcohol. Bijvoorbeeld mijn Dag & Nachtcrème.
  • Ga je in bad? Gebruik dan een badolie die vermengt met het badwater. Wanneer je uit het bad stapt, laat de olie een verzorgend laagje achter. Dep de huid na een bad of douche zachtjes droog en smeer de huid hierna lekker in met een vette zalf of huidolie.
  • Gebruik onder de douche geen zeep. Zeep lost vuil op, maar ook je eigen huidvetten. Kies liever voor een milde, zeepvrije douchecrème.
  • Twee à drie keer per week badderen of douchen is voor kinderen meer dan genoeg. Het advies om kinderen dagelijks in bad te doen wordt eigenlijk allang niet meer gegeven. Lees hier mijn onderzoek naar het wasgedrag bij ouders.
  • Gaat je kind naar zwemles, dan is het goed om extra aandacht aan de huid te besteden. Smeer de huid vooraf bijvoorbeeld al in met een vette zalf, gebruik bij het afdouchen geen schuimende, zepende douchegel en dep de huid van je kind droog in plaats van met een handdoek te wrijven. Verzorg de huid hierna meteen weer met een vette zalf. En na het zwemmen kan je kind zijn of haar douchebeurt prima een keer overslaan. Check ook mijn video over eczeem en zwemmen.
eczeem huidverzorging

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over eczeem

Is atopisch eczeem een allergische reactie op voeding?

Atopisch eczeem ontstaat vaak als je kindje tussen de drie en zes maanden oud is: precies het moment waarop veel moeders stoppen met borstvoeding en op een andere voeding overgaan. Vandaar dat al snel de link wordt gelegd tussen eczeem en voeding.

Het is echter uitzonderlijk dat een voedingsallergie de oorzaak is van de eczeemklachten. Bij baby’s die helemaal onder het eczeem zitten, kan er soms wel sprake zijn van koemelkallergie, maar meestal zijn er dan ook andere (darm)symptomen. Heb je dit vermoeden? Bespreek het dan met je huisarts en/of consultatiebureau arts

Wel hebben kinderen met atopisch eczeem iets meer kans op een voedingsallergie dan andere kinderen. Dit uit zich meestal in rode vlekken, galbulten of gezwollen lippen die meestal ontstaan binnen een uur na het eten van het betreffende voedingsmiddel.

Na het insmeren lijkt het eczeem veel erger te worden?

Door het insmeren van de rode schilferende plekken met een vette zalf verdwijnt de wittigheid van de schilfers en lijkt de huid even veel roder te zijn. Ook door de wrijving kan de doorbloeding toenemen waardoor het ook even allemaal wat roder lijkt. Dit is dus meestal geen allergische reactie. Denk je toch dat het gaat om een allergische reactie? Doe dan een testje thuis (ROAT), door de zalf op een andere plek te smeren, waar geen eczeem zit.

Hoe weet ik dat ik genoeg hormoonzalf smeer?

Het goed smeren van hormoonzalven is best lastig, want hoe weet je of je wel genoeg smeert? Een manier om dit te doen is de fingertip-unit methode. Met deze methode wordt de hoeveelheid zalf die je moet smeren bepaald aan de hand van de hoeveelheid zalf die op de top van een wijsvinger terechtkan. Deze hoeveelheid staat gelijk aan ongeveer 0,5 gram. Lees hier meer over hoeveel van deze fingertip-units nodig zijn voor elk lichaamsdeel.

Is eczeem besmettelijk?

Nee, deze huidaandoening is echt niét besmettelijk.

Kan je eczeem door alcohol krijgen?

Nee. Wel kan de roodheid in het gelaat wat toenemen door de alcohol, waardoor eventueel aanwezig eczeem roder lijkt.

Ik heb acuut een eczeem aanval, wat nu?

Heb je van de een op de andere dag eczeem, dan kan er sprake zijn van contact eczeem. Ook kun je op elke leeftijd opeens last krijgen van eczeem, ook zonder allergische oorzaak. Hierboven op deze pagina lees je meer over de soorten. Ook kan het goed zijn om proberen uit te zoeken voor welk product je precies allergisch bent. Dat kan je zelf thuis testen.

Meer advies van Drs Leenarts

Handen op eczeem

Handeczeem

Handen worden meer dan elk ander lichaamsdeel blootgesteld aan kou, water, zeep en chemicaliën. Handeczeem is dan ook een vaak voorkomend probleem. Er zijn veel vormen van en verschillende oorzaken. Bij elke vorm is een goede huidverzorging heel belangrijk.
Vrouw die huid verzorgt met grote glimlach

Huidverzorging

De huid is ons visitekaartje. Belangrijk dus om de huid – ons grootste orgaan – goed te verzorgen. Hoe houd je je huid gezond? En hoe weet je welke verzorging jouw huid nodig heeft? En wat zijn goede producten? Ik geef advies over huidverzorging.