Hoe vaak moet je je kind wassen?

Onderzoek, Baby- kinderhuid
Hoe vaak moet je je kind wassen?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Grote wasjes, kleine wasjes, of toch helemaal geen wasjes? Elke dag douchen is voor de hygiëne niet nodig, sterker nog; het droogt je huid ontzettend uit. Toch vindt 1 op de 4 ouders zichzelf een slechte ouder als ze niet elke dag hun kind wassen, blijkt uit mijn onderzoek.

Te vaak wassen kan eczeem veroorzaken

In het onderzoek waarin dermatoloog Marjolein Leenarts 1021 mannen en vrouwen ondervroeg, gaf 68% aan zijn kind dagelijks te wassen. Van de ouders die hun kind weleens een paar dagen niet wast, blijkt 1 op de 4 zich hierdoor een slechte ouder te vinden. Ook blijkt dat 1 op de 10 Nederlanders denkt dat eczeem een teken is van gebrekkige verzorging. Het tegendeel is echter waar, overmatige hygiëne in de vorm van handen wassen en douchen, is een veel voorkomende oorzaak van eczeem.

Demografische-factoren-onderzoek-dermartoloog-marjolein-leenarts-was-bad-douche-eczeem-en-schaamte wassen droge huid en eczeem onderzoek dermatoloog leenartsElke dag wassen is volgens dermatoloog Marjolein Leenarts helemaal niet zo goed voor de huid. “Door watercontact droogt de huid namelijk uit. Dit klinkt tegenstrijdig, maar na een bad of douche verdampt het water en trekt het vocht mee uit de huid. Zeker in de winter krijgen mensen hier snel last van, omdat de huid dan al extra te lijden heeft door weer en wind.”

Was met water en niet met zeep

Ten aanzien van het gebruik van zeep tijdens het douchen blijkt een kwart van de ondervraagden het vies te vinden om zich alleen met water te wassen. Dermatoloog Leenarts raadt juist aan terughoudend te zijn met het gebruik van zeep. “Zeep tast de beschermende vette laag op je huid aan, waardoor het effect van uitdrogen nog groter is. De combinatie zeep en heet water is helemaal funest voor de huid; je wast je huidvetten er helemaal af! Gebruik liever douche- of bad producten op oliebasis die de huid beschermen voor uitdroging of zeer milde reinigers zoals mijn Douchecrème.’

kind wassen droge huid en eczeem dermatoloog Leenarts

Je bent geen slechte ouder wanneer je om de dag je kind wast

Opvallend is dat mannen (26%) zich vaker een slechte ouder vinden dan vrouwen (16%) wanneer het kind niet dagelijks gewassen wordt. Een dagelijkse douche is voor veel kinderen en volwassenen een gewoonte. “Maar voor je huid is ouderwets met een washandje aan de wastafel een stuk beter,” legt Marjolein Leenarts uit. “Vanaf een jaar of 9-10 is wassen wel belangrijk. Dit heeft te maken met de zogenaamde apocriene zweetklieren die rond de puberteit beginnen te werken. Deze zitten vooral in de oksels en schaamstreek. Het vocht uit die klieren kan, geholpen door bacteriën op de huid, een typische zweetgeur geven. Dat merk je als ouder dus snel genoeg.” En anders wijzen anderen er wel op, want 14% van de respondenten heeft andere ouders weleens aangesproken op de hygiëne van hun kind…