Advies over badderen en douchen: baby, kind en puber

Baby- kinderhuid
Advies over badderen en douchen: baby, kind en puber
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Het liefst springen we elke dag onder de douchen of nemen een bad. Omdat het lekker warm is, omdat het een fris gevoel geeft of omdat we er goed wakker van worden. Wist je dat dit dagelijkse wassen funest is voor onze huid? En bij kinderen is het voor de hygiëne vaak ook helemaal niet nodig. Daarom: hoe vaak moet je douchen of badderen? Advies van je dermatoloog.

Water en de huid

Elke dag in bad of douchen is funest voor je huid. Je kunt namelijk een extreem droge huid krijgen. Er is zelfs een theorie dat te veel hygiëne een rol speelt bij het ontstaan van eczeem. Door watercontact droogt de huid uit. Dit klinkt tegenstrijdig, want iets wat droog is, heeft immers water nodig. Bij de huid ligt dit anders. Na een bad of douche verdampt het water en trekt zo vocht mee uit de huid.

Zeep

Het gebruik van zeep maakt het nóg erger. Hiermee wordt je eigen beschermende vette huidlaag aangetast. Best lastig, want ik hoor vaak van ouders hoe moeilijk het is een geschikt en veilig badproduct te vinden voor kinderen en volwassenen met een droge huid. Een schuimend, geurend bad ziet er wel heel gezellig uit, maar doet immers meer kwaad dan goed bij een gevoelige huid.

Hoe vaak douchen?

Baby’s

Je baby douchen of badderen, hoe vaak moet dat? Bij baby’s is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg. Zorg dat het water de goede temperatuur heeft (niet hoger dan 37 graden Celsius) en dat er genoeg water in het badje zit zodat je baby niet afkoelt. Je hoeft niets in het water te doen, al helemaal geen zeep. Maar wanneer de huid van je kindje droog is, kan je wel een badproduct op oliebasis gebruiken.

Het eerste badje

Het eerste badje is een bijzonder moment voor ouder en baby. De ideale dag hiervoor is de vierde dag. Hoewel er medisch gezien geen bezwaar is tegen een badje vanaf het moment dat je baby een goede stabiele lichaamstemperatuur heeft (meestal een uur of zes na de geboorte), wordt er meestal een paar dagen gewacht met het eerste badje.

Bijvoorbeeld om de witte vernix laag lekker te laten zitten. Dit is de vette laag die de huid beschermt in de baarmoeder. Onderzoek laat zien dat vernix ook ná de bevalling belangrijk is, denk bijvoorbeeld aan temperatuurregulatie en een antibacteriële werking.

Al deze informatie kan je ook lezen in mijn boek, daar staat een stappenplan voor het eerste babybadje beschreven.

Kinderen

Bij kinderen onder negen of tien jaar is om de dag badderen of douchen meer dan voldoende! Toch vindt een op de vier ouders dagelijks badderen of douchen een must, anders voelen ze zich een slechte ouder. Dat blijkt uit mijn onderzoek onder meer dan duizend ouders. Terwijl dit dagelijkse douchen of badderen helemaal niet nodig is bij kleine kinderen. Mijn Baby Wascrème is een fijn, mild product voor je kinderen.

Pubers

Bij kinderen is wassen pas echt belangrijk vanaf hun negende of tiende. Dit heeft te maken de zogenaamde apocriene zweetklieren. Die beginnen rond de puberteit te werken en zitten vooral in de oksels en schaamstreek. Het vocht uit die klieren kan, geholpen door bacteriën op de huid, een typische zweetgeur geven. Vanaf welke leeftijd jouw kind vaker moet douchen, merk je als ouder dus snel genoeg. Maar natuurlijk kun je ook ouderwets aan de wastafel met een washandje jezelf schoonmaken. Mijn Douchecrème is een geschikt product om te gebruiken, zowel onder de douche als aan de wastafel.

Douchen of in bad met een droge gevoelige huid? Mijn tips als dermatoloog

Heeft je kind een droge, gevoelige huid? Misschien zelfs eczeem? Mijn advies is om geen schuimende zeep te gebruiken, maar een product op oliebasis te nemen. Dep na het bad of het douchen de huid voorzichtig droog en smeer de huid meteen in met een vette, neutrale zalf.

Mijn Bad & Douche olie bevat geen zeep en bestaat grotendeels uit olie. Dit zorgt voor een dun laagje op je huid waardoor de huid direct wordt verzorgd. Uiteraard bevat dit product geen geurstoffen, conserveermiddelen of wolalcoholen. Ook de Baby Wascrème of Douchecrème zijn milde producten die geschikt zijn voor jong en (iets) ouder.

En dan de bodylotions… Veel producten ruiken lekker en smeren makkelijk uit, maar doen helemaal niets voor je huid. Je herkent vast wel dat gevoel; je smeert en één minuut later lijkt het alsof je nooit gesmeerd hebt… Ik heb een Bodycrème ontwikkeld met 5% ureum en allerlei andere werkzame ingrediënten, ideaal voor droge onderbenen. En voor de echte schrale plekjes heb ik de Droge Huid zalf ontwikkeld. Deze zalf is op vaselinebasis en bevat vitamine E en abrikozenpitolie.

Met andere woorden: douche niet te vaak, niet te warm en met verzorgende, milde, zeepvrije producten.