Babymassage, hoe pak je dat aan?

Baby- kinderhuid
Babymassage, hoe pak je dat aan?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

De huid beschermt ons tegen invloeden van buitenaf. Maar misschien is de belangrijkste functie wel die van het voelen: iemand aanraken. Dit is bij baby’s niet anders. Je baby masseren helpt dan ook bij de versterking van de band tussen jou en je baby. Hoe pak je zo’n babymassage aan?

Huid-huidcontact: skinship

Elke ouder herkent waarschijnlijk wel die behoefte om je kind zoveel mogelijk aan te raken, te knuffelen. Laatst kwam ik erachter dat ze in Japan een speciaal woord hebben voor het elkaar aanraken. Skinship. Verbinden door huid-huidcontact.

In de wetenschap komt hier de laatste jaren steeds meer aandacht voor. Een pasgeboren baby wordt zo snel mogelijk op de buik van de moeder gelegd. Dit is belangrijk om de borstvoeding op gang te brengen en voor de binding. Te vroeg geboren tweelingen doen het vaak ook beter wanneer ze zoveel mogelijk samen in de couveuse gelegd worden. Interessant toch?

De babymassage

Zorg dat je baby lekker warm is, dus zet de verwarming op een graad of 22 en leg hem of haar op een zachte handdoek. Neem een lekkere olie om het babyhuidje mee te masseren.

Je kindje is nog klein, dus zachtjes masseren heeft al een groots effect. Het beste gaat dit met strijkende bewegingen van je handen of je vingers. De onderkant van de voetjes doe je bijvoorbeeld met je duim, de benen met een handpalm. Je kunt beginnen bij de benen en zo langzaam naar boven werken. Masseer je baby langzaam en ritmisch en pas de druk van je handen aan het gewicht van je baby aan. Hoe steviger je kind is, des te steviger je aanrakingen kunnen zijn.

Praat lekker met je baby en hou oogcontact. Als je nieuwe olie wil pakken, doe dat dan met 1 hand zodat je het contact met je kind houdt.

Wat is een goed moment?

Voor het naar bed gaan is een goed moment. Of na het badje. In elk geval niet vlak na een voeding, om poep- en spuuggevaar te voorkomen. Een volledige babymassage duurt ongeveer vijftien minuten. Maar als je merkt dat jouw baby het na vijf of tien minuten genoeg vindt, dan stop je gewoon.

Tips voor na de babymassage

Ben je klaar met de massage, dan kun je je baby in een warm badje stoppen. De restjes olie worden dan goed weggespoeld. Kleed je kind na de massage lekker warm aan. Misschien heeft hij of zij nu honger of is slaperig. Wees niet verbaasd als je baby na de massage in een lange en diepe slaap valt.

babymassage huidolie