Klassieke kinderziektes

Baby- kinderhuid
Klassieke kinderziektes
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Elk kind krijgt een keer rode vlekjes en koorts: een klassieke kinderziekte. Maar welke van de zes? Qua symptomen lijken ze allemaal op elkaar, met hangerigheid en huiduitslag. Krijgt je kindje ze allemaal een keer? Wanneer is de kinderziekte onschuldig? En wanneer moet je aan de bel trekken? Ik geef advies en leg uit hoe je kinderziektes kunt herkennen.

Drs Leenarts over klassieke kinderziektes

Tips bij kinderziektes

  • Heeft je kindje rode vlekjes die je niet kunt wegdrukken, dan is het belangrijk direct naar een arts te gaan. Er zou dan sprake kunnen zijn van meningokokken-sepsis (bloedvergiftiging). Met niet-wegdrukbaar bedoel ik rode vlekjes die niet verdwijnen wanneer je er met een glas op drukt.
  • Heb je het gevoel dat je kind ernstig ziek is, raadpleeg dan te allen tijde je huisarts!
  • Speciaal voor waterpokken, de ‘zevende kinderziekte’, ontwikkelde ik een Verkoelende lotion. Door de combinatie van ingrediënten heeft deze een jeukstillend en indrogend effect.

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over klassieke kinderziektes

Zijn kinderziektes gevaarlijk voor kleine baby’s?

Sommige kinderziektes zijn gevaarlijk zijn voor pasgeboren baby’s. Bijvoorbeeld de mazelen en roodvonk.

Waterpokken is niet meteen reden tot alarm. Want wanneer een baby in zijn eerste jaar waterpokken oploopt, is de kans groot dat hij een lichte vorm doormaakt. Dit komt door de nog aanwezige antistoffen van de moeder. Dit is op zich niet erg, alleen is de kans aanwezig dat de waterpokken nog een keer terugkomen op latere leeftijd.

Ik ben zwanger, welke kinderziektes zijn gevaarlijk?

Kinderziektes als mazelen, rodehond, de vijfde ziekte en de waterpokken kunnen gevaarlijk zijn als je de ziekte nog nooit hebt gehad, of als je er niet tegen bent ingeënt als kind.

Rodehond kan tijdens het eerste trimester van de zwangerschap voor ernstige aangeboren afwijkingen zorgen. De vijfde ziekte kan, als je tijdens het eerste trimester van je zwangerschap aan de vijfde ziekte wordt blootgesteld – en dit nog nooit eerder hebt gehad – nadelige gevolgen hebben voor de zwangerschap.

Maar heb je een van deze ziektes gehad, of ben je er als kind tegen gevaccineerd, dan ben je beschermd en hoef je je geen zorgen te maken. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts en je verpleegkundige.

Worden kinderen tegen alle kinderziektes ingeënt?

Nee, kinderen worden niet tegen elke kinderziekte ingeënt. Sommige kinderziektes zijn namelijk zo onschuldig, dat het geen probleem is als je kindje ze krijgt. Waterpokken is er zo één. Hiervoor bestaat wel een vaccin, maar hiermee worden alleen risicogroepen ingeënt. Bijvoorbeeld volwassenen die nooit waterpokken hebben gehad en met kinderen werken.

Van de kinderziektes die ik op deze adviespagina bespreek, worden kinderen alleen standaard ingeënt tegen mazelen en rodehond.

Mag je kind met een kinderziekte naar de kinderopvang of school?

Vanwege besmettingsgevaar mag je zieke kind soms niet naar school of de kinderopvang. Mazelen en rodehond bijvoorbeeld. Dat zijn twee kinderziektes die gevaarlijk zijn voor hele jonge kinderen of zwangeren.

Maar besmetting is niet altijd de hoofdreden om je kindje thuis te houden. Want heeft je kindje koorts of onprettige huiduitslag, dan is het natuurlijk het fijnste om hem of haar een paar dagen thuis te houden.

Soms is het trouwens onmogelijk om besmetting te voorkomen. Bij de tweede ziekte, roodvonk, is je kind namelijk al besmettelijk nog voordat hij of zij de symptomen krijgt. Ook bij de vijfde ziekte is dit aan de orde; wanneer de symptomen optreden, is de ziekte al niet meer besmettelijk. Met de vijfde ziekte mag je kind, wanneer hij of zij zich goed voelt, dus meestal gewoon naar school of het kinderdagverblijf. Informeer wel de leiding of de leerkracht.

Heeft je kind waterpokken en voelt hij of zij zich goed, dan mag het wel naar school of de kinderopvang. Maar overleg dit even met de juf, meester of leidsters, want het kan natuurlijk zijn dat de school of crèche hier andere afspraken over heeft gemaakt.

In welke leeftijd komen kinderziektes het meest voor?

Het verschilt wanneer kinderziektes zich openbaren. Pasgeboren zijn het meest vatbaar voor infectieziektes; zij zijn nog niet gevaccineerd, hoewel ze vaak nog wel beschermende antistoffen via hun moeder hebben. Waterpokken krijgen kinderen vaak voor hun zesde levensjaar.

Krijgt elk kind elke kinderziekte?

Nee, niet elk kind krijgt élke kinderziekte. Zo worden kinderen ingeënt tegen mazelen en rodehond, dus de kans dat je kindje dit nog krijgt is erg klein. Niet-gevaccineerde kinderen hebben echter meer kans om deze ziekte te krijgen.

Wél is het zo dat eigenlijk ieder kind dat in Nederland opgroeit een keer waterpokken krijgt. Op de leeftijd van zes jaar heeft 95% van deze kinderen waterpokken gehad.

Heeft mijn zieke kind mazelen of waterpokken?

Het verschil tussen mazelen en waterpokken is dat bij waterpokken echt blaasjes ontstaan, bij mazelen zijn het vlekjes zonder blaasjes.

Kun je als volwassene de zesde ziekte krijgen?

De kans is zeer groot dat je als kind al een keer de zesde ziekte hebt doorgemaakt. Hierna ontstaat er immuniteit, wat betekent dat je deze ziekte niet nogmaals krijgt.

Wat betreft andere kinderziektes bij volwassenen: als je een ziekte al een keer als kind hebt doorgemaakt, of ertegen bent ingeënt, is de kans zeer klein dat je de ziekte als volwassene (nogmaals) krijgt.

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

Warmte-uitslag bij kind

Na een warme dag spot je pukkeltjes of kleine vochtblaasjes op je kindje. Wellicht is het warmte-uitslag. Deze huidaandoening die na hitte ontstaat, noem je ook wel warmtebultjes, hitte-uitslag of warmte-allergie. Geen zorgen, deze uitslag kan geen kwaad. Wel jeuken de bultjes of blaasjes en kunnen ze pijn doen. Ik leg je uit wat je ertegen kunt doen. 
Viltigo | Drs Leenarts

Vitiligo

Acne is een van de bekendste huidaandoeningen en komt vaak voor. Meestal tijdens de puberteit, maar helaas kun je er ook op oudere leeftijd last van hebben. Het belangrijkste is om niet aan de puistjes – die eigenlijk ontstekingsreacties zijn – te zitten. Meer tips nodig? En weten hoe het zit met acne en voeding? Klik hier voor advies.