De huid en zwangerschap

De huid en zwangerschap
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Als je zwanger bent, verandert er veel. Zo ook de huid. Moedervlekken veranderen, je kunt last hebben van jeuk of acne en de huid kan donkerder kleuren. En hoe zit het met dat zwangerschapsmasker? Ik leg het uit en geef tips voor een goede huidverzorging tijdens de zwangerschap. Check ook mijn video voor nog meer tips.

Drs Leenarts over huidveranderingen tijdens zwangerschap

Tips bij huid en zwangerschap

 • Last van acne? Ik ontwikkelde producten voor de onzuivere huid – zonder parfum en alcohol – die je ook kunt gebruiken als je zwanger bent.
 • Wat te doen tegen striae? Jammer genoeg bestaat er geen crème of olie die striae voorkomt. Wel vinden zwangeren het vaak fijn om de buik in te smeren om de huid soepel te houden. En daar is niks mis mee. Gebruik een lekker parfumvrij product, zoals mijn Huid & Massage Olie.

 • Zwangerschap en jeukende huid? Tegen de zwangerschapsjeuk die veroorzaakt wordt door een droge huid is het enige wat je kunt doen: smeren met een crème. Bijvoorbeeld met mijn parfumvrije Bodycrème. Zo houd je de huid soepel.
 • Om broze nagels te voorkomen kun je na een bad of douche mijn Droge Huid Zalf op de nagels smeren.

“Last van acne? Mijn producten voor de onzuivere huid bevatten geen parfum en alcohol en kun je gewoon gebruiken als je zwanger bent.”

Marjolein leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

 • Babybillen zalf
  Babybillen Zalf
  Met maar liefst 25% zinkoxide beschermt, verzorgt en verzacht deze parfumvrije Babybillen zalf de tere babyhuid. Verkrijgbaar in 50 ml (tube) en 125 ml (pot).
  Vanaf 7,45
  (35)
 • Extra Vettende badolie
  Extra Vettende Badolie
  Een zeep- en parfumvrije Extra Vettende Badolie met verzorgende soja- en olijfolie. Reinigt en verzacht de huid in bad of onder de douche. Verkrijgbaar in 100 ml en 200 ml.
  200 ml | 100 ml
  Vanaf 8,95
  (34)
 • Packshot Drs Leenarts Handboek over de huid 0-4 jr.
  Handboek over de huid 0-4 jaar
  Voor iedere ouder of professional schreef Marjolein Leenarts dit handboek over baby- en kinderhuid.
  9,95

Veelgestelde vragen over huid en zwangerschap

Heeft het zin om anti-striae crème te gebruiken?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat speciale anti-striae producten ingrediënten bevatten die de vorming van striae voorkomen. Maar vaak vinden zwangeren het wel fijn om de buik in te smeren met een olie of crème. Hier is natuurlijk niks mis mee, en kan ook goed zijn voor de huid. Door te smeren houd je de huid soepel en in conditie. Dit kan ook helpen bij jeukende striae. Alleen striae helemaal voorkomen, dat doe je er helaas niet mee.

Helpt een olie zoals amandelolie of kokosolie tegen striae?

Kokosolie of amandelolie helpen de huid soepel en verzorgd te houden. Toch is er, net zoals bij speciale striae crèmes, geen wetenschappelijk bewijs voor dat dit echt helpt.

Kunnen striae weggaan?

Vaak zijn striae eerst rood-paars en erg opvallend. Gelukkig worden striae in de loop der tijd lichter van kleur en een stuk minder zichtbaar. Dit kan wel een jaar duren.

Wat helpt tegen een droge huid en/of tepels tijdens de zwangerschap?

Smeer droge huid in met een vette zalf zoals mijn Droge Huid Zalf. Vermijd producten met parfum of zeep.

Meer advies van Drs Leenarts