De huid en zwangerschap

De huid en zwangerschap
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Als je zwanger bent, verandert er veel. Zo ook de huid. Moedervlekken veranderen, je kunt last hebben van jeuk of acne en de huid kan donkerder kleuren. En hoe zit het met dat zwangerschapsmasker? Ik leg het uit en geef tips voor een goede huidverzorging tijdens de zwangerschap.

Drs Leenarts over huidveranderingen tijdens zwangerschap

Tips bij huid en zwangerschap

  • Last van acne? Ik ontwikkelde producten voor de onzuivere huid – zonder parfum en alcohol – die je ook kunt gebruiken als je zwanger bent.
  • Wat te doen tegen striae? Jammer genoeg bestaat er geen crème of olie die striae voorkomt. Wel vinden zwangeren het vaak fijn om de buik in te smeren om de huid soepel te houden. En daar is niks mis mee. Gebruik een lekker parfumvrij product, zoals mijn Huid & Massage Olie.

  • Zwangerschap en jeukende huid? Tegen de zwangerschapsjeuk die veroorzaakt wordt door een droge huid is het enige wat je kunt doen: smeren met een crème. Bijvoorbeeld met mijn parfumvrije Bodycrème. Zo houd je de huid soepel.
  • Om broze nagels te voorkomen kun je na een bad of douche mijn Droge Huid Zalf op de nagels smeren.
Zwanger en huid verzorging

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over huid en zwangerschap

Heeft het zin om anti-striae crème te gebruiken?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat speciale anti-striae producten ingrediënten bevatten die de vorming van striae voorkomen. Maar vaak vinden zwangeren het wel fijn om de buik in te smeren met een olie of crème. Hier is natuurlijk niks mis mee, en kan ook goed zijn voor de huid. Door te smeren houd je de huid soepel en in conditie. Dit kan ook helpen bij jeukende striae. Alleen striae helemaal voorkomen, dat doe je er helaas niet mee.

Helpt een olie zoals amandelolie of kokosolie tegen striae?

Kokosolie of amandelolie helpen de huid soepel en verzorgd te houden. Toch is er, net zoals bij speciale striae crèmes, geen wetenschappelijk bewijs voor dat dit echt helpt.

Kunnen striae weggaan?

Vaak zijn striae eerst rood-paars en erg opvallend. Gelukkig worden striae in de loop der tijd lichter van kleur en een stuk minder zichtbaar. Dit kan wel een jaar duren.

Wat helpt tegen een droge huid en/of tepels tijdens de zwangerschap?

Smeer de droge huid in met een vette zalf, zoals mijn Droge Huid Zalf. Vermijd producten met parfum of zeep.

Kun je striae voorkomen tijdens zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap rekt de huid van je buik. Helemaal voorkomen kan dus niet, maar wel kun je de huid soepel houden door bijvoorbeeld een huidolie of bodylotion aan te brengen. Een soepele huid is meer flexibel en rekt dan ook gemakkelijker mee.

Hoe ziet beginnende striae eruit?

Beginnende striae herken je aan roze/rood/paars kleurige strepen op de huid die tussen de 1 tot 20 cm lang kunnen zijn. Na lange tijd kan deze kleur veranderen in huidkleurige tinten waardoor de strepen minder zichtbaar worden.

Wat te doen tegen striae?

Jammer genoeg bestaat er geen crème of olie die striae weg haalt. Wel kun je de huid soepel houden houden door bijvoorbeeld een huidolie of bodylotion aan te brengen. De striae laseren of een peeling kan soms in het beginstadium de littekens wat sneller minder rood maken.

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

Configureer dit blok eerst.