Zwangerschapsstriemen of striae voorkomen, kan dat?

Volwassen huid
Zwangerschapsstriemen of striae voorkomen, kan dat?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Angel scratches, tiger stripes, zebrahuidje… Klinkt best gezellig, toch? Maar als ik zeg dat ik het over ‘striae’ (uitspraak striejee) heb, wordt het al snel minder leuk. Zeven op de tien zwangere vrouwen krijgt ze ergens op haar lichaam. Vaak krijg ik de vraag: wat te doen tegen striae? En zijn er crèmes die striae voorkomen of striae verminderen?

Kun je striae voorkomen tijdens zwangerschap?

Helaas kan ik over striae kort en duidelijk zijn: striae voorkomen tijdens je zwangerschap kan niet. Striae zijn namelijk onderhuidse littekens. Ze ontstaan door het snelle uitrekken van de huid tijdens de zwangerschap. Zeventig procent van de zwangeren krijgt ze. Over het algemeen verschijnen ze in de BBB+B zone: buik, billen, benen + borsten.

Onderzoek laat zien dat je een verhoogde kans op striae hebt als je op jongere leeftijd in verwachting raakt (onder de dertig jaar). Daarnaast lijken rokers en mensen met een donkere huidskleur meer kans te hebben. Een genetisch verband is ook duidelijk aangetoond. Behalve de factor ‘roken’, geldt voor alle andere oorzaken dus vooral dat je gewoon pech hebt als je het krijgt. En met ruim 70% van de zwangeren, weet je dus ook dat je zeker niet de enige bent!

Smeren tegen striae tijdens zwangerschap

Er bestaan enorm veel crèmes tegen striae. Ook daar kan ik kort over zijn: er is geen enkel wetenschappelijk bewezen ingrediënt dat striae voorkomt. Geef dus vooral geen geld uit aan al die mooie claims op de verpakking van een striae crème…

Heb ik dan helemaal geen goed nieuws? Jawel. Want het lijkt alsof het soepel houden en zacht masseren van de huid een klein positief effect kan hebben. Hier kun je dan elke willekeurige crème of huidolie voor gebruiken – zonder parfum en andere allergenen natuurlijk. Maar verwacht geen magic!

Zwangerschapsstriemen met de tijd minder zichtbaar

Wat dan als je eenmaal striae hebt? Zoals bij vrijwel alle littekens worden ook zwangerschapsstriemen met de tijd minder zichtbaar. In het begin zijn de striemen erg rood en paars, maar dit wordt vanzelf minder. Na een tijdje zijn ze vaak lichtgekleurd. De striae laseren of een peeling kan soms in het beginstadium de littekens wat sneller minder rood maken. Maar zoals ik al schreef: dit gebeurt op een gegeven moment ook vanzelf.

Tegenwoordig zie ik steeds vaker grote beautymerken werken met modellen met striae die niet weggepoetst worden. Ik vind dit een hele positieve ontwikkeling. Want waarom zouden we niet gewoon onze oneffenheden mogen omarmen? Ze tonen dat we een kind gedragen hebben – en dat is iets waar we trots op mogen zijn!

Ik realiseer me dat deze blog je wellicht niet de tips geeft over waar je naar op zoek was: striae voorkomen. Ook ik zou liever roepen dat je product X moet smeren en dat je daarmee wonderen verricht. Maar dat is niet de waarheid en dát is nou juist waar het mij om gaat. Hopelijk zie je het dus als iets positiefs. Want door dit te lezen, bespaar je een heleboel nutteloos uitgegeven geld waar je véél leukere dingen mee kunt doen!

Lees meer over: huidverandering tijdens de zwangerschap